Lekka, cudownie pyszna sałatka ziemniaczana bez grama majonezu
Tradycyjnie sałatka ziemniaczana przyrządzana jest z dodatkiem sporej ilości majonezu i cebuli. W wersjach lżejszych majonez zastępowany jest przez jogurt. Tym razem proponujemy wam, by pójść o krok dalej. Dodajcie do niej prosty sos z oliwy, octu i przypraw. W tym wariancie będzie odpowiednia dla każdego, gdyż nie zawiera ani glutenu, ani składników pochodzenia zwierzęcego. Idealnie sprawdzi się więc wtedy, gdy danie mamy podać dużej liczbie gości.
Ta prosta w przygotowaniu sałatka zachwyci smakiem nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Świetnie smakuje zarówno z grillowanym mięsem, jak i z pieczoną rybą w panierce . Możecie też podać ją do schabowego marynowanego w jogurcie . W każdej formie będzie wyśmienita.
Przepis na lekką sałatkę ziemniaczaną bez majonezu
Składniki:
-
500 g ziemniaków
-
1 duża cebula czerwona
-
1 spora cebula
-
4 ogórki kiszone
-
3 łyżki olej rzepakowego lub oliwy z oliwek
-
1,5 łyżki octu winnego
-
sól i pieprz w ilości do smaku
-
posiekany koperek do posypania (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy i myjemy. Przekładamy je do garnka i zalewamy zimną wodą. Doprowadzamy do wrzenia i solimy wedle uznania. Warzywa gotujemy do miękkości, a następnie odcedzamy. Kiedy ostygną, kroimy na plasterki.
Ogórki również kroimy w plasterki. Cebule pozbawiamy łupin i siekamy. Przekładamy je do niewielkiej miseczki, dodaj olej, ocet i koperek , jeśli go używamy. Doprawiamy do smaku solą oraz grubo mielonym pieprzem. Dokładnie mieszamy.
W osobnej misce układamy warstwę ziemniaków z ogórkami. Dodajemy łyżkę lub dwie cebuli wraz z sosem. Ponownie kładziemy porcję ziemniaków i ogórki. C zynności powtarzamy, aż do wyczerpania się składników.
Gotową sałatkę wstawiamy do lodówki na kilka godzin , by smaki dobrze się połączyły. Podajemy do obiadu lub jemy solo, traktując ją jako zdrową przekąskę. Smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/Mariha-kitchen
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Galaretka z mięsa po rosole Źródło: kuchnianawypasie