Smakosze.pl
Mrożone grzyby

canva/Photosiber

Jak mrozić grzyby?

1 Listopada 2021

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Mrożenie grzybów jest nieco mniej popularne niż ich suszenie. Wynikać to może z faktu, iż ta forma obróbki pozwala na nieco mniejsze wydobycie aromatu skarbów lasu. Jeśli jednak chcemy mieć pod ręką grzyby w środku zimy, warto rozważyć utrwalenie ich w ten sposób. Podpowiadamy jak to zrobić poprawnie.

Przedstawialiśmy wam już wiele receptur z udziałem grzybów. Zdradzaliśmy jak przygotować placki ziemniaczane nadziane aromatycznymi borowikami czy tradycyjną grzybową. Dzięki zamrożeniu zbiorów smakiem tych potraw będziecie mogli cieszyć się naprawdę długo.

gołąbki

Rozgrzewające gołąbki w sam raz na Wszystkich Świętych

CZYTAJ DALEJ

Jak poprawnie zamrozić grzyby?

Najlepiej jest zamrażać świeże egzemplarze, choć dopuszcza się ich wcześniejsze zblanszowanie. Proces ten jednak obniża walory smakowo-zapachowe. Decydujcie się na ich obróbkę zatem tylko wtedy, gdy nie możecie zamrozić grzybów bezpośrednio po zebraniu.

Zdecydowanie lepiej jest bowiem grzyby dokładnie oczyścić z zabrudzeń i zamrozić bez gotowania. Najlepiej jednak ich nie myć, tylko przetrzeć miękkim papierem lub lekko wilgotną ściereczką. Tak przygotowane skarby lasu kroimy i porcjujemy.

Grzyby możemy z powodzeniem zamrozić w domowej zamrażarce. Konieczne jednak jest, aby były trzymane w temperaturze co najmniej -18 °C. W takim stanie możemy je przechowywać maksymalnie przez pół roku.

Pamiętajmy, że pod żadnym pozorem nie można mrozić grzybów robaczywych. One nie nadają się do spożycia w żadnej formie, więc jeżeli udało nam się zebrać taki okaz, wyrzućmy go. W przeciwnym wypadku narażamy się na problemy zdrowotne.

Nie zamrażajmy też grzybów wcześniej rozmrożonych. Robiąc to, ryzykujemy poważne zatrucie pokarmowe. Zasada ta dotyczy również wielu innych produktów utrwalonych poprzez przechowywanie w niskiej temperaturze.

Grzyby w szufladzie zamrażalnika

Grzyby warto zamrozić, by cieszyć się ich smakiem przez całą zimę.

Źródło zdjęcia: canva/Qwart

Niemal wszyscy Polacy popełniają fatalny błąd robiąc kurczaka. 7 zdjęcie wszystko Ci wyjaśni

Slajd 1 z 7

ćwiartki kurczaka

Każdy lubi kurczaka

W wielu domach kurczak jest jednym z podstawowych mięs.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszamel.se, .polki

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Produkty

Szczegóły najnowszej oferty Biedronki

Czytaj więcej >
kawa

Produkty

Kawa staje się coraz droższa, nie każdego będzie na nią stać

Czytaj więcej >

Produkty

Dlaczego warto jeść mandarynki?

Czytaj więcej >
Ogórki kiszone i konserwowe

Produkty

Ogórki kiszone czy konserwowe, które z nich są najzdrowsze?

Czytaj więcej >
ogórki w folii

Produkty

Dlaczego ogórki pakowane są w folię?

Czytaj więcej >
Mięsne podkładki chronią nasze zdrowie

Produkty

Do czego służą podkładki pod mięso?

Czytaj więcej >