Smakosze.pl
Mrożone grzyby

canva/Photosiber

Jak mrozić grzyby?

10 Listopada 2021

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Mrożenie grzybów jest nieco mniej popularne niż ich suszenie. Wynikać to może z faktu, iż ta forma obróbki pozwala na nieco mniejsze wydobycie aromatu skarbów lasu. Jeśli jednak chcemy mieć pod ręką grzyby w środku zimy, warto rozważyć utrwalenie ich w ten sposób. Podpowiadamy jak to zrobić poprawnie.

Przedstawialiśmy wam już wiele receptur z udziałem grzybów. Zdradzaliśmy jak przygotować placki ziemniaczane nadziane aromatycznymi borowikami czy tradycyjną grzybową. Dzięki zamrożeniu zbiorów smakiem tych potraw będziecie mogli cieszyć się naprawdę długo.

gołąbki

Rozgrzewające gołąbki w sam raz na Wszystkich Świętych

CZYTAJ DALEJ

Jak poprawnie zamrozić grzyby?

Najlepiej jest zamrażać świeże egzemplarze, choć dopuszcza się ich wcześniejsze zblanszowanie. Proces ten jednak obniża walory smakowo-zapachowe. Decydujcie się na ich obróbkę zatem tylko wtedy, gdy nie możecie zamrozić grzybów bezpośrednio po zebraniu.

Zdecydowanie lepiej jest bowiem grzyby dokładnie oczyścić z zabrudzeń i zamrozić bez gotowania. Najlepiej jednak ich nie myć, tylko przetrzeć miękkim papierem lub lekko wilgotną ściereczką. Tak przygotowane skarby lasu kroimy i porcjujemy.

Grzyby możemy z powodzeniem zamrozić w domowej zamrażarce. Konieczne jednak jest, aby były trzymane w temperaturze co najmniej -18 °C. W takim stanie możemy je przechowywać maksymalnie przez pół roku.

Pamiętajmy, że pod żadnym pozorem nie można mrozić grzybów robaczywych. One nie nadają się do spożycia w żadnej formie, więc jeżeli udało nam się zebrać taki okaz, wyrzućmy go. W przeciwnym wypadku narażamy się na problemy zdrowotne.

Nie zamrażajmy też grzybów wcześniej rozmrożonych. Robiąc to, ryzykujemy poważne zatrucie pokarmowe. Zasada ta dotyczy również wielu innych produktów utrwalonych poprzez przechowywanie w niskiej temperaturze.

Grzyby w szufladzie zamrażalnika

Grzyby warto zamrozić, by cieszyć się ich smakiem przez całą zimę.

Źródło zdjęcia: canva/Qwart

Jak pozbyć się włókien kurczaka?

Niemal wszyscy Polacy popełniają fatalny błąd robiąc kurczaka. 7 zdjęcie wszystko Ci wyjaśni

Koniecznie sprawdź czy TY też to robisz

Zobacz galerię >

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszamel.se, .polki

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Czy mała papryka rosnąca w dużym warzywie jest bezpieczna dla zdrowia?

Produkty

Dlaczego w dużej papryce rośnie niekiedy jej mniejsza wersja? Czy można ją bezpiecznie jeść?

Czytaj więcej >

Produkty

Biedronka poszła na całość. Za 20 zł kupisz produkty na pyszne spaghetti

Czytaj więcej >

Produkty

Żółta czy zielona? Która fasolka szparagowa jest lepsza? Dietetyk odpowiada

Czytaj więcej >

Produkty

Jakie są najdziwniejsze smaki lodów? Lista najbardziej intrygujących pozycji ze świata

Czytaj więcej >

Produkty

Czym zastąpić jajka w wypiekach? 4 najskuteczniejsze zamienniki

Czytaj więcej >
Dlaczego warto jeść rzodkiewki i co z nich przygotować?

Produkty

Dlaczego warto jeść rzodkiewki i co z nich przygotować?

Czytaj więcej >