Smakosze.pl

canva/JackF

Niezawodny patent siostry Anastazji na kotlety schabowe

25 Marca 2022

Autor tekstu:

Monika Dec

Kotlety schabowe są potrawą, które bardzo często gości na naszych stołach. Swój własny patent na nie ma z pewnością niemal każdy miłośnik gotowania. Jesteście ciekawi, jak przyrządza go uwielbiana siostra Anastazja? Słynna zakonnica podaje go z zasmażaną kapustą. Zdradzamy, przepis na ten wyjątkowy przysmak.

Kotlety schabowe należą do klasyki polskiej kuchni. Nic dziwnego, że swoimi patentami na nie chętnie dzielą się największe kulinarne autorytety. Dziś zdradzamy przepis siostry Anastazji. Zakonnica jest autorką wielu kulinarnych publikacji, które cieszą się wręcz ogromną popularnością.

Przy okazji zdradzamy jak przyrządzić smakowity dodatek do wspomnianych kotletów, czyli zasmażaną kapustę. Uczta gwarantowana!

Przepis na kotlety schabowe siostry Anastazji

Składniki na kotlety schabowe:

  • 5 - 6 ubitych kotletów schabowych

  • 2 jajka

  • 1 łyżka mąki pszennej

  • 3-4 łyżki bułki tartej

  • tłuszcz do smażenia

  • sól i pieprz do smaku

Składniki na kapustę zasmażaną:

  • 1/2 kg kiszonej kapusty

  • 1 cebula

  • 1 płaska łyżka mąki pszennej

  • tłuszcz

  • sól i pieprz do smaku

Sposób wykonania:

Dopraw kotlety schabowe do smaku solą i pieprzem, a następnie je rozbij i obtocz w mące, roztrzepanych jajach oraz bułce tartej. Smaż na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. O tym, jaki wybrać przeczytasz w tym artykule.

Przygotuj kapustę. Na początek ją ugotuj. W tym czasie pokrój w kostkę cebulę, zeszklij ją na oleju, dodaj mąkę, wymieszaj i całość chwilę podsmażaj i dodaj do ugotowanej już kapusty kiszonej. Dopraw do smaku.

Kotlety schabowe podawaj z podsmażoną kapustą. Nie mamy wątpliwości, że syte danie idealnie sprawdzi się w chłodne jesienne dni. Szukasz innych inspiracji? Polecamy m.in. oryginalny przepis na kotlety schabowe z 1860 roku.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: Złota kolekcja: Kuchnia polska siostry Anastazji. Wydawnictwo: WAM

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Babcia Alka dodaje do ogórków 1 prosty składnik. Jej mizerię ubóstwia cała rodzina
Czytaj więcej >

Przepisy

Na Śląsku dodają do mielonych ten składnik. Tak pysznych jeszcze nie jedliście
Czytaj więcej >

Przepisy

Starła marchewkę i jeszcze 2 warzywa. Lepszej surówki nie zjesz nawet w restauracji
Czytaj więcej >

Przepisy

Mistrzowski przepis na leczo od Koła Gospodyń Wiejskich. Nawet Gessler nie ma lepszego
Czytaj więcej >

Przepisy

Niebywałe, do czego syn Gessler dodaje pokrzywę. Danie zrobi prawdziwą furorę
Czytaj więcej >

Przepisy

Strzelczyk robi genialne młode ziemniaki. Zdradził też świetny patent na ich czyszczenie
Czytaj więcej >
Monika Dec

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden majonez i śmietana. Surówka z pora i jabłka zalana tym przysmakiem smakuje najlepiej
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Kiedyś kochali ją wszyscy, dziś niewielu pamięta. Kultowa Stefanka bez pieczenia
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Nikt już nie moczy schabowych w mleku. Ten patent jest 1000 razy lepszy
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Zapomnij o pasztecie z warzyw z rosołu. Ta wersja jest zdrowsza i bardziej aromatyczna
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska dodaje szczyptę do naleśników. Przez to są zdrowsze niż każde inne
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dodaj do małosolnych pikantny dodatek. Wyjdą wyraziste i lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden majonez i śmietana. Surówka z pora i jabłka zalana tym przysmakiem smakuje najlepiej
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Kiedyś kochali ją wszyscy, dziś niewielu pamięta. Kultowa Stefanka bez pieczenia
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Nikt już nie moczy schabowych w mleku. Ten patent jest 1000 razy lepszy
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Zapomnij o pasztecie z warzyw z rosołu. Ta wersja jest zdrowsza i bardziej aromatyczna
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska dodaje szczyptę do naleśników. Przez to są zdrowsze niż każde inne
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dodaj do małosolnych pikantny dodatek. Wyjdą wyraziste i lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >