Smakosze.pl
Projekt bez tytułu - 2021-11-01T102958.688

canva/JackF

Niezawodny patent siostry Anastazji na kotlety schabowe

11 Listopada 2021

Autor tekstu:

Monika Dec

Udostępnij:

Kotlety schabowe są potrawą, które bardzo często gości na naszych stołach. Swój własny patent na nie ma z pewnością niemal każdy miłośnik gotowania. Jesteście ciekawi, jak przyrządza go uwielbiana siostra Anastazja? Słynna zakonnica podaje go z zasmażaną kapustą. Zdradzamy, przepis na ten wyjątkowy przysmak.

Kotlety schabowe należą do klasyki polskiej kuchni. Nic dziwnego, że swoimi patentami na nie chętnie dzielą się największe kulinarne autorytety. Dziś zdradzamy przepis siostry Anastazji. Zakonnica jest autorką wielu kulinarnych publikacji, które cieszą się wręcz ogromną popularnością.

Przy okazji zdradzamy jak przyrządzić smakowity dodatek do wspomnianych kotletów, czyli zasmażaną kapustę. Uczta gwarantowana!

smażenie kotletów mielonych

Jak przyrządzić idealne kotlety mielone?

CZYTAJ DALEJ

Przepis na kotlety schabowe siostry Anastazji

Składniki na kotlety schabowe:

  • 5 - 6 ubitych kotletów schabowych

  • 2 jajka

  • 1 łyżka mąki pszennej

  • 3-4 łyżki bułki tartej

  • tłuszcz do smażenia

  • sól i pieprz do smaku

Składniki na kapustę zasmażaną:

  • 1/2 kg kiszonej kapusty

  • 1 cebula

  • 1 płaska łyżka mąki pszennej

  • tłuszcz

  • sól i pieprz do smaku

Sposób wykonania:

Dopraw kotlety schabowe do smaku solą i pieprzem, a następnie je rozbij i obtocz w mące, roztrzepanych jajach oraz bułce tartej. Smaż na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. O tym, jaki wybrać przeczytasz w tym artykule.

Przygotuj kapustę. Na początek ją ugotuj. W tym czasie pokrój w kostkę cebulę, zeszklij ją na oleju, dodaj mąkę, wymieszaj i całość chwilę podsmażaj i dodaj do ugotowanej już kapusty kiszonej. Dopraw do smaku.

Kotlety schabowe podawaj z podsmażoną kapustą. Nie mamy wątpliwości, że syte danie idealnie sprawdzi się w chłodne jesienne dni. Szukasz innych inspiracji? Polecamy m.in. oryginalny przepis na kotlety schabowe z 1860 roku.

Jak pozbyć się włókien kurczaka?

Niemal wszyscy Polacy popełniają fatalny błąd robiąc kurczaka. 7 zdjęcie wszystko Ci wyjaśni

Koniecznie sprawdź czy TY też to robisz

Zobacz galerię >

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: Złota kolekcja: Kuchnia polska siostry Anastazji. Wydawnictwo: WAM

Zapraszamy na nasz Instagram

Monika DecAutor

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Co można zrobić z morwy czarnej? 2 pomysły na pyszne i zdrowe przetwory

Czytaj więcej >

Przepisy

Wybitne ciasto ze słonecznikiem i kajmakiem Ewy Wachowicz. Kucharka stosuje sprytny patent na najlepszy smak

Czytaj więcej >

Przepisy

Koniec z uciążliwym wyrabianiem. Ciocia Mariola pokazała najlepszy patent na ciasto drożdżowe

Czytaj więcej >

Przepisy

Boski rosół zrobisz nawet bez mięsa. Wystarczy 1 prosty trik. Zupa będzie aromatyczna i przepyszna

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak zrobić miękkie żeberka z grilla? Mamy garść praktycznych wskazówek

Czytaj więcej >

Przepisy

Nie uwierzysz co Daria Ładocha dodaje do młodej kapusty. Jej patent jest 100 razy lepszy od tradycyjnej wersji

Czytaj więcej >