Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Niezawodny patent siostry Anastazji na kotlety schabowe
Monika Dec
Monika Dec 01.11.2021 01:00

Niezawodny patent siostry Anastazji na kotlety schabowe

Projekt bez tytułu - 2021-11-01T102958.688
canva/JackF

Kotlety schabowe są potrawą, które bardzo często gości na naszych stołach. Swój własny patent na nie ma z pewnością niemal każdy miłośnik gotowania. Jesteście ciekawi, jak przyrządza go uwielbiana siostra Anastazja? Słynna zakonnica podaje go z zasmażaną kapustą. Zdradzamy, przepis na ten wyjątkowy przysmak.

Kotlety schabowe należą do klasyki polskiej kuchni. Nic dziwnego, że swoimi patentami na nie chętnie dzielą się największe kulinarne autorytety. Dziś zdradzamy przepis siostry Anastazji. Zakonnica jest autorką wielu kulinarnych publikacji, które cieszą się wręcz ogromną popularnością.

Przy okazji zdradzamy jak przyrządzić smakowity dodatek do wspomnianych kotletów, czyli zasmażaną kapustę. Uczta gwarantowana!

Przepis na kotlety schabowe siostry Anastazji

Składniki na kotlety schabowe:

  • 5 - 6 ubitych kotletów schabowych

  • 2 jajka

  • 1 łyżka mąki pszennej

  • 3-4 łyżki bułki tartej

  • tłuszcz do smażenia

  • sól i pieprz do smaku

Składniki na kapustę zasmażaną:

  • 1/2 kg kiszonej kapusty

  • 1 cebula

  • 1 płaska łyżka mąki pszennej

  • tłuszcz

  • sól i pieprz do smaku

Sposób wykonania:

Dopraw kotlety schabowe do smaku solą i pieprzem, a następnie je rozbij i obtocz w mące, roztrzepanych jajach oraz bułce tartej. Smaż na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. O tym, jaki wybrać przeczytasz w tym artykule.

Przygotuj kapustę. Na początek ją ugotuj. W tym czasie pokrój w kostkę cebulę, zeszklij ją na oleju, dodaj mąkę, wymieszaj i całość chwilę podsmażaj i dodaj do ugotowanej już kapusty kiszonej. Dopraw do smaku.

Kotlety schabowe podawaj z podsmażoną kapustą. Nie mamy wątpliwości, że syte danie idealnie sprawdzi się w chłodne jesienne dni. Szukasz innych inspiracji? Polecamy m.in. oryginalny przepis na kotlety schabowe z 1860 roku.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: Złota kolekcja: Kuchnia polska siostry Anastazji. Wydawnictwo: WAM

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: