Lekka, delikatna jajecznica na mleku bez masła i oleju
Zwykła jajecznica potrafi się znudzić. Warto od czasu do czasu zmienić nieco sposób jej przyrządzania i wprowadzić nowe dodatki. Szyczpiorek doskonale podskreśli subtelny smak jaj, nadając daniu charakteru. Dodanie mleka z kolei spowoduje, że stanie się aksamitne i niezwykle delikatne w odbiorze. Musicie spróbować.
Przepisów na dobrą jajecznicę znamy wiele. Dzieliliśmy się już recepturami bogatymi w nietypowe dodatki takie jak brokuły czy ser oraz pieczarki . Tym razem prezentujemy wam wariant nieco może skromniejszy, ale równie pyszny. Do jajek wrzucimy aromatyczny szczypior , który ożywi kolor dania i uzupełni smak masy mleczno-jajecznej.
Przepis na aksamitną jajecznicę ze szczypiorkiem
Składniki:
-
4 jaja
-
100 ml mleka
-
pół pęczka szczypiorku
-
sól i pieprz w ilości do smaku
Przygotowanie:
Szczypiorek myjemy i siekamy. Jajka wbijamy do miski, wlewamy mleko. Za pomocą trzepaczki łączymy składniki. Masę wylewamy na rozgrzaną patelnię z nieprzywierającą powłoką.
Smażymy na niewielkim ogniu, mieszając łopatką. Gdy się już nieco zetnie, doprawiamy solą i pieprzem, a następnie wsypujemy szczypiorek. Podajemy ze świeżym pieczywem. Smacznego.
Wskazówki:
-
Jeżeli nie mamy pod ręką szczypiorku, jednak możemy zastąpić go zastąpić dowolną, ulubioną zieleniną , np. pietruszką, koperkiem czy kolendrą.
-
Nadmiar szczypiorku zawsze można zamrozić. Najlepiej wykorzystać do tego foremkę do kostek lodu. Porcjujemy warzywo i w każdy dołek wlewamy trochę wody. Potem będziemy mogli odmrażać tylko tyle, ile akurat potrzebujemy.
-
Jeśli nie mamy patelni do beztłuszczowego smażenia, możemy rozgrzać łyżeczkę oleju lub oliwy. Smażąc na odrobinie tłuszczu, unikniemy przywierania potrawy.
Źródło zdjęcia: canva/Yommy8008
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Sernik ze śliwkami od Ewy Wachowicz. Ciasto rozpływa się w ustach
-
Obłędnie pyszne racuchy z kiełbasą i papryką - klasyka w wytrawnym wydaniu
Źródło: mojegotowanie Zapraszamy na nasz Instagram