Smakosze.pl Przepisy Lekka, puszysta niczym obłok jajecznica według Magdy Gessler
TRICOLORS/East News, canva/Bartosz Luczak

Lekka, puszysta niczym obłok jajecznica według Magdy Gessler

3 grudnia 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Dziś na śniadanie jajecznica? Może przygotujesz ją według przepisu Magdy Gessler? Będzie lekka i puszysta niczym obłok. Znana restauratorka zna się na rzeczy i wie, w czym tkwi sekret niebywałego smaku tej prostej potrawy. A zatem zaczynamy.

Jajecznica na śniadanie to naprawdę dobry pomysł. O tej porze dnia, ciepłe dania smakują lepiej niż zimne. Przyjemnie się je zjada, nie wychładzając przy tym rozgrzanego po spaniu organizmu. A jak już robić, to najlepiej pyszną wersję. Właśnie taką proponuje Magda Gessler. Do swojej jajecznicy dorzuca kurki, cebulę i koperek. Całość smakuje rewelacyjnie.

Lekka, puszysta niczym obłok jajecznica według Magdy Gessler

Składniki:

  • 1 cebula

  • 250 g kurek świeżych lub mrożonych

  • 2 łyżeczki masła

  • kurkuma

  • 6 jajek

  • 2 łyżki gęstej śmietany

  • pół pęczka koperku

  • sól, pieprz

Przygotowanie jajecznicy

Cebulę obierz, pokrój w kostkę. Patelnię średnio rozgrzej, połóż na niej masło, wsyp cebulę. Smaż ją, aż się zeszkli.

Kurki oczyść, opłucz, osusz. Większe pokrój na kawałki, dodaj do cebuli, wymieszaj. Oprósz solą, pieprzem i kurkumą, smaż kilka minut.

Koperek opłucz, osusz, posiekaj. Jajka wybij do miski, dodaj śmietanę, całość energicznie ubij. Wymieszaj z koperkiem.

Masę jajeczną dodaj do kurek i cebuli. Oprósz solą i pieprzem, smaż na małym ogniu, do momentu, az jajka się zetną.

Na naszej stronie znajdziesz też inne inspiracje na pyszną jajecznicę. Sprawdź, jak przygotować jajecznicę na parze , a także jak zrobić jajecznicę z brokułami .

kurki
kurki

Źródło: canva/JohanLenell

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: newsy.gotujmy Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy