Smakosze.pl Przepisy Lekka surówka weselna z białej kapusty i niezwykłego składnika niespodzianki
canva/phuonghoangthuy

Lekka surówka weselna z białej kapusty i niezwykłego składnika niespodzianki

20 listopada 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Dobra surówka jest nieocenionym dodatkiem do każdego obiadu - dzięki niej danie nabiera świeżości, a także chrupkości. Poniższa propozycja jest klasyczną weselną surówką, która sporządzona jest jednak z niecodziennym składnikiem. Mowa o kiwi, które dzięki dużej soczystości oraz kwaśności podkreśla smak kapusty.

Surówka z białej kapusty przygotowywana jest dosłownie na całym świecie, a najbardziej znanym rodzajem jest klasyczny colesław, który świetnie komponuje się szczególnie z potrawami mięsnymi. Tym razem w recepturze znajduje się również kiwi, które jest przepysznym wyborem.

Taką surówkę często podaje się przy okazji wesel i innych uroczystych obiadów oraz kolacji. Prezentuje się nader apetycznie, a każdy, kto nałoży sobie jedną porcję, natychmiast prosi o dokładkę. Zamiast soku z cytryny możesz użyć octu jabłkowego, odpowiednio zmniejszając jego proporcje o połowę.

Przepis na surówkę z białej kapusty i kiwi

Składniki:

  • 1 kapusta biała

  • 2 puszki ananasa

  • sok z 1 cytryny

  • 250 ml jogurtu

  • sól

  • pieprz

  • 2 kiwi

Zacznij od oderwania z kapusty wierzchnich, brzydkich liści, a resztę opłucz dokładnie pod bieżącą wodą. Poszatkuj kapustę w drobne paski nożem lub mandoliną do warzyw. Posyp kapustę solą i odstaw ją na 15 minut. Odsącz z nadmiaru wody i przełóż ją do innej czystej miski.

Kapustę skrop sokiem z cytryny oraz 8 łyżkami syropu po ananasie z puszki. Dokładnie wymieszaj całość. Ananasa odsącz z reszty zalewy, pokrój w drobną kostkę i dodaj do kapusty. Ponownie całość dobrze wymieszaj.

Surówkę dopraw świeżo mielonym pieprzem. Zalej ją jogurtem i ponownie zamieszaj. Wstaw ją do lodówki na 30 minut. Podając ozdób ją plasterkami kiwi. Podawaj schłodzoną do swoich ulubionych potraw. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić charakterystyczną surówkę z kiszonych ogórków. Ten tekst wyjawia przepis na surówkę z czerwonej kapusty.

Projekt bez tytułu - 2021-11-20T204300.316

Źródło zdjęcia: canva/Olga Kriger

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszamel.se.pl Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy