Smakosze.pl Przepisy Lekki chłodnik ogórkowy do zrobienia w kwadrans
OlgaLepeshkina, Getty Images

Lekki chłodnik ogórkowy do zrobienia w kwadrans

20 czerwca 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Prawdopodobnie latem nie można wymarzyć sobie lepszej zupy niż chłodnik - orzeźwiający smak i lekkość dania sprawiają, że mnóstwo ludzi zajada się nią podczas obiadu. Sekretem dobrego smaku są świeże ogórki z rynku, gdyż mają najlepszą jakość. Przygotowanie zupy trwa zaledwie kilka minut, więc każdy może sobie na nią pozwolić.

Chłodnik najczęściej pojawia się na naszych stołach w ciepłe dni. Podczas wysokiej temperatury mało kto ma ochotę na jedzenie czegoś ciepłego, dlatego zimna, a mimo wszystko pyszna, odżywcza i sycąca zupa jest tak popularna.

Sekretnym składnikiem są oczywiście ogórki, bez których nie moglibyśmy się nią cieszyć. Warto kupić je na targu od zaufanego sprzedawcy, gdyż takie ogórki są znacznie lepsze, niż te dostępne w sklepie.

Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:

Jeśli chcesz dowiedzieć się czegoś więcej, zajrzyj do innych naszych newsów. W tym artykule pokazujemy jak wykorzystać pestki po czereśniach, jako remedium na bolące stawy. Ten tekst wyjaśnia, czy można pić kawę w trakcie dużych upałów.

Przepis na orzeźwiający ogórkowy chłodnik

Składniki:

  • cztery ogórki gruntowe

  • osiem rzodkiewek

  • cztery liście sałaty

  • sześć łyżek siekanego szczypiorku

  • cztery łyżki siekanego koperku

  • dwa ząbki czosnku

  • jeden litr kefiru

  • sól

  • pieprz

Zacznij od dokładnego wymycia pod bieżącą wodą ogórków, sałaty, rzodkiewek, szczypiorku oraz koperku. Gdy wszystkie będą już czyste, przełóż je do sitka. Ogórki obierz ze skórki, a także odetnij ich końcówki.

Zetrzyj je na tarce o dużych oczach. Rzodkiewki również zetrzyj na tarce o takich samych oczkach. Przełóż je do sporej miski lub garnka. Szczypiorek oraz koperek bardzo drobno posiekaj. Połowę ziół dodaj do warzyw.

Czosnek drobno posiekaj lub przeciśnij przez praskę. Dodaj go do warzyw. Wlej kefir, dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj chłodnik, aż sól całkowicie się rozpuści. Po rozlaniu na talerze ozdób zupę pozostałymi ziołami. Smacznego.

wegetariańskiego deluxe (3)
undefined

Źródło: canva.com/ildipapp

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: kwestiasmaku.com

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy