Smakosze.pl Przepisy Lekki i puszysty sernik z ryżu. Doskonały deser na specjalne okazje, znika z talerzy w kilka sekund
canva/schafar

Lekki i puszysty sernik z ryżu. Doskonały deser na specjalne okazje, znika z talerzy w kilka sekund

28 sierpnia 2022

Sernik z ryżu jest niecodziennym pomysłem na smaczny deser. Wypiek zachwyca puszystością. Dzięki lekkiej, rozpływającej się w ustach konsystencji ciasta jedzenie jest niezwykle przyjemne. Goście będą zachwyceni. Spróbujecie?

Jeżeli jeszcze nie mieliście okazji, by zrobić sernik z ryżu, koniecznie ją znajdźcie. Lekki niczym piórko deser spodoba się nawet amatorom tradycyjnych przysmaków. Dodatek ryżu nadaje mu niebagatelnego charakteru i ciekawie urozmaica dobrze znane ciasto.

Przepis na wyśmienity sernik z ryżu

Do przygotowania smakołyku przyda się wyłożona papierem do pieczenia tortownica o średnicy 26 cm.

Składniki na spód:

  • 200 g herbatników

  • 100 g masła

Składniki na masę serową z ryżem:

  • 600 g mielonego twarogu

  • 200 g ziaren ryżu

  • 5 jaj

  • 165 g cukru

  • 190 g jogurtu naturalnego

  • pół litra mleka

  • sok i skórka starta z jednej cytryny

  • 25 g mąki ziemniaczanej

Jak zrobić sernik z ryżu? Nietypowe połączenie daje spektakularne efekty

Masło topimy w rondlu. Łączymy je z pokruszonymi herbatnikami, a powstałą masą wykładamy spód tortownicy. Wstawiamy ją do lodówki, by masa zastygła. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 165 stopni Celsjusza.

Do garnka wsypujemy ryż i zalewamy go mlekiem. Dodajemy sól oraz 3-4 łyżki cukru. Mieszamy. Gotujemy na niewielkim ogniu do miękkości, po czym łączymy go z jogurtem i blendujemy na gładką masę.

Dodajemy ser, pozostały cukier, jaja, mąkę ziemniaczaną oraz sok i skórkę z cytryny. Starannie mieszamy składniki. Uzyskaną masę przelewamy do wyjętej z lodówki do tortownicy i wyrównujemy jej wierzch.

Sernik z ryżem pieczemy przez 90 minut. Podajemy z musem owocowym np. truskawkowym i dekorujemy świeżymi owocami. Smacznego.

Po inne przepisy na serniki zajrzyjcie na naszą stronę. Znajdziecie tam m.in. patent na zniewalającą Izaurę o czekoladowej nucie oraz sprawdzoną recepturę na sernik gotowany Jakuba Kuronia.

Sernik z ryżu jest wyśmienity
canva/ptnimages

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy