Smakosze.pl Przepisy Lekki jak obłok biszkopt z patelni bez pieczenia
canva/vkuslandia, Getty Images

Lekki jak obłok biszkopt z patelni bez pieczenia

17 stycznia 2022
Autor tekstu: Adam Moskal

Istnieje mnóstwo wersji klasycznych ciast, które nie wymagają pieczenia, lecz mało kto zdaje sobie sprawę, że można przygotować puszysty biszkopt bez piekarnika. Poniżej zdradzamy recepturę na biszkopt z patelni, który zachwyca delikatnością i puszystością. Idealnie nadaje się jako sposób na szybkie i smaczne śniadanie - możesz podać go z owocami, jogurtem oraz odrobiną miodu.

Biszkopt z patelni może z początku wydawać się niecodziennym pomysłem, jednak warto mieć go w zanadrzu z dwóch powodów. Po pierwsze można zrobić go w błyskawicznym tempie i nie potrzeba do tego ciasta dużej ilości pracy - w skrócie jest idealnym śniadaniem nawet dla zabieganych, którzy mają ochotę przy okazji na coś nowego.

Co więcej, w przeciwieństwie do klasycznego biszkoptu, nie wymaga wsypania mnóstwa cukru. Jeśli więc chcesz ograniczyć jego obecność w swojej diecie lub zwyczajnie słodzisz ciasto innym słodzikiem, biszkopt z patelni przychodzi z pomocą. W smaku i fakturze jest nierozpoznawalny od zwykłego wypieku.

Przepis na biszkopt z patelni

Składniki:

  • 2 jajka

  • 2 łyżki mąki

  • 1 łyżka mleka

  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego

  • troszkę soli

  • łyżeczka oleju rzepakowego

Zacznij od oddzielenia białek od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę za pomocą miksera ze szczyptą soli. Dodawaj do nich następnie żółtka jedno po drugim, cały czas mieszając. Pod koniec wsyp przesianą mąkę oraz mleko, również cały czas mieszając.

Na patelnię wlej łyżkę oleju i dokładnie rozprowadź go po wszystkich ściankach. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i wylej na nią masę. Gdy od spodu stanie się złoto-brązowy, jest gotowy do przewrócenia na drugą stronę.

Obróć go przykładając do wierzchu talerz i przekręcając całą patelnię, przełóż ciasto na osobną stronę. Smaż biszkopt, aż uzyska taki sam kolor. Po usmażeniu przełóż ciasto na talerz, obsyp owocami, bitą śmietaną oraz miodem i podawaj. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić niezwykłe pierniczki od Anny Lewandowskiej. Ten tekst wyjawia przepis na racuchy na kefirze.

Biszkopt z patelni

Źródło zdjęcia: canva/ivanmateev, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: rozowapatera.blogspot.com

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy