Kotlety mielone są daniem prostym, szybkim i smacznym. Mielone mięso wystarczy wymieszać z kilkoma składnikami, uformować kotlety i je usmażyć. Jak się okazuje, dodatek jajka wcale nie jest konieczny. Przekonajcie się zresztą sami, testując przepis na kotlety mielone bez jajka. Zobaczycie, że wyjdą soczyste i dobrze sklejone. Wystarczy, że sięgniecie po jeden produkt.
Do przygotowania kotletów mielonych oczywiście niezbędne jest mielone mięso. Pozostałe składniki, tak naprawdę można używać lub nie. Niektórzy dodają do nich namoczoną bułkę, inni wsypują bułkę tartą. Dla niektórych niezbędna jest podsmażona cebulka, inni dodają surową, a jeszcze inni ją pomijają.
Dlaczego warto dodać majonez do placków ziemniaczanych?
CZYTAJ DALEJPodobnie jest z dodatkiem jajka — choć niektórzy uważają, że zapewnia kotletom zwięzłość, jego dodatek wcale nie jest niezbędny. Można bowiem bez problemu zastąpić jajko np. mąką ziemniaczaną. Ona również sprawi, że mięsna masa będzie zwarta.
Soczyste i dobrze sklejone kotlety mielone bez jajka
Składniki:
50 dag mięsa mielonego
1 czerstwa kajzerka
ok. 3/4 szklanki mleka
2 ząbki czosnku
1 cebula
1 łyżka mąki ziemniaczanej
majeranek
sól, pieprz
tarta bułka do obtoczenia
olej do smażenia
Przygotowanie kotletów
Kajzerkę namocz w mleku. Odciśnij, dodaj do mielonego mięsa. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę. Cebulę obierz, drobno posiekaj, dodaj do mięsa.
Do mięsa dodaj też mąkę ziemniaczaną, mniej więcej łyżeczkę majeranku, sporo soli i pieprzu. Wyrób dokładnie mięsną masę.
Z masy uformuj podłużne, lekko spłaszczone kotlety. Obtocz je w tartej bułce, usmaż na rozgrzanym oleju.
Jeśli szukasz innych pomysłów na kotlety mielone, zapraszamy na naszą stronę. Znajdziesz tu np. przepis na kotlety mielone bez dodatku cebuli, a także na kotlety mielone z żółtym serem.
skrobia ziemniaczana
Źródło zdjęcia: canva/Sarah2
Podczas przygotowywania mięsa bardzo łatwo o karygodne błędy. Nr 5 popełnia niemal każdy
Mięso odgrywa niezwykle istotną rolę w codziennym jadłospisie Polaków. Niektórzy nie wyobrażają sobie bez niego udanego obiadu. Już teraz dowiedz się, jakie błędy podczas przygotowywania mięsa popełniamy najczęściej. Nr 5 może być dla wielu smakoszy ogromnym zaskoczeniem. Prawie nikt o tym nie pamięta.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: dibloguje, przyslijprzepis