Smakosze.pl
kotlety mielone

canva/Изображения пользователя Ahanov Michael

Soczyste i dobrze sklejone kotlety mielone bez jajka

24 Stycznia 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Kotlety mielone są daniem prostym, szybkim i smacznym. Mielone mięso wystarczy wymieszać z kilkoma składnikami, uformować kotlety i je usmażyć. Jak się okazuje, dodatek jajka wcale nie jest konieczny. Przekonajcie się zresztą sami, testując przepis na kotlety mielone bez jajka. Zobaczycie, że wyjdą soczyste i dobrze sklejone. Wystarczy, że sięgniecie po jeden produkt.

Do przygotowania kotletów mielonych oczywiście niezbędne jest mielone mięso. Pozostałe składniki, tak naprawdę można używać lub nie. Niektórzy dodają do nich namoczoną bułkę, inni wsypują bułkę tartą. Dla niektórych niezbędna jest podsmażona cebulka, inni dodają surową, a jeszcze inni ją pomijają.

placki ziemniaczane

Dlaczego warto dodać majonez do placków ziemniaczanych?

CZYTAJ DALEJ

Podobnie jest z dodatkiem jajka — choć niektórzy uważają, że zapewnia kotletom zwięzłość, jego dodatek wcale nie jest niezbędny. Można bowiem bez problemu zastąpić jajko np. mąką ziemniaczaną. Ona również sprawi, że mięsna masa będzie zwarta.

Soczyste i dobrze sklejone kotlety mielone bez jajka

Składniki:

  • 50 dag mięsa mielonego

  • 1 czerstwa kajzerka

  • ok. 3/4 szklanki mleka

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 cebula

  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

  • majeranek

  • sól, pieprz

  • tarta bułka do obtoczenia

  • olej do smażenia

Przygotowanie kotletów

Kajzerkę namocz w mleku. Odciśnij, dodaj do mielonego mięsa. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę. Cebulę obierz, drobno posiekaj, dodaj do mięsa.

Do mięsa dodaj też mąkę ziemniaczaną, mniej więcej łyżeczkę majeranku, sporo soli i pieprzu. Wyrób dokładnie mięsną masę.

Z masy uformuj podłużne, lekko spłaszczone kotlety. Obtocz je w tartej bułce, usmaż na rozgrzanym oleju.

Jeśli szukasz innych pomysłów na kotlety mielone, zapraszamy na naszą stronę. Znajdziesz tu np. przepis na kotlety mielone bez dodatku cebuli, a także na kotlety mielone z żółtym serem.

skrobia ziemniaczana

skrobia ziemniaczana

Źródło zdjęcia: canva/Sarah2

Przygotowywanie mięsa
Krojenie mięsa
Mycie mięsa
Podsmażanie mięsa

Podczas przygotowywania mięsa bardzo łatwo o karygodne błędy. Nr 5 popełnia niemal każdy

Mięso odgrywa niezwykle istotną rolę w codziennym jadłospisie Polaków. Niektórzy nie wyobrażają sobie bez niego udanego obiadu. Już teraz dowiedz się, jakie błędy podczas przygotowywania mięsa popełniamy najczęściej. Nr 5 może być dla wielu smakoszy ogromnym zaskoczeniem. Prawie nikt o tym nie pamięta.

Zobacz galerię >

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: dibloguje, przyslijprzepis

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Najdoskonalsze i najprostsze placki z cukinii. Idealne na obiad

Czytaj więcej >

Przepisy

Puszyste i pyszne ciasto drożdżowe z rabarbarem. Idealne do kawy

Czytaj więcej >
Magda Gessler, zupa grzybowa

Przepisy

Zupa grzybowa Magdy Gessler. Sekretem jest dodatek sera korycińskiego

Czytaj więcej >
pieczone schabowe

Przepisy

Sposób na pieczone kotlety schabowe. Lżejsza wersja klasyki

Czytaj więcej >
tatar z pomidorów

Przepisy

Aromatyczny tatar z suszonych pomidorów. Alternatywa dla mięsa

Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepszy sos czosnkowy. Idealny do pizzy

Czytaj więcej >