Smakosze.pl
baleron

canva/Marko Horvat

Przepis na domowy baleron bez wędzenia

28 Stycznia 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Jeśli omijasz wędliny wielkim łukiem, bo obawiasz się ich składu, przygotuj je własnoręcznie. Dziś podamy ci przepis na domowy baleron bez wędzenia. Ta prosta receptura pozwoli ci przygotować pyszny, domowy specjał bez większego wysiłku. Pamiętaj tylko o jednej zasadzie.

Baleron, obok szynki i kiełbas jest w sklepach jedną z najpopularniejszych wędlin. Przygotowany z karkówki, wychodzi soczysty i bardzo smaczny. Szczególnie jeśli przygotujesz go w domowym zaciszu. Wtedy będziesz mieć pewność, co ta wędlina zawiera i jak została przygotowana.

Surówka z kapusty

Zachwycająca w każdym kęsie, uwielbiana surówka farmerska

CZYTAJ DALEJ

Robiąc baleron według naszego przepisu, pamiętaj by po umieszczeniu go w zalewie, wstawić pojemnik do lodówki. Niska temperatura zapewni odpowiednie warunki do peklowania i zapobiegnie psuciu się mięsa.

Przepis na domowy baleron bez wędzenia

Składniki:

  • ok. 1,5 kg karkówki

  • 50 g soli peklowej

  • 1 łyżeczka cukru

  • 8-10 ziaren czarnego pieprzu

  • 2-3 ząbki czosnku

  • 2 goździki

  • 1 łyżka suszonego tymianku

  • 1 łyżka suszonego majeranku

  • 1,5 l przegotowanej, wystudzonej wody

Przygotowanie domowego baleronu

Karkówkę opłucz, osusz. W moździerzu rozetrzyj sól peklową, cukier, ziarna pieprzu, ząbki czosnku, goździki oraz majeranek i tymianek.

Przygotowaną marynatą dokładnie natrzyj mięso. Włóż je do siatki wędliniarskiej, zawiąż końce.

Tak przygotowany baleron włóż do plastikowego pojemnika na żywność. Zalej go wodą, tak by mięso było całkowicie przykryte.

Pojemnik zamknij i wstaw do lodówki na 10-14 dni. W tym czasie codziennie obróć mięso, by równomiernie się marynowało. Jeśli woda zmieni zapach lub kolor, wymień ją na świeżą.

Po tym czasie wyjmij mięso z marynaty i osącz. W garnku zagotuj wodę, lekko ją posól, włóż do niej mięso. Gotuj je ok. 1,5 godziny.

Jeśli chcesz dowiedzieć się, jak przygotować domową, białą kiełbasę, zajrzyj do naszego serwisu. Znajdziesz tu też przepis na domowy salceson.

karkówka

karkówka

Źródło zdjęcia: canva/anmbph

Kultowe potrawy regionalne. Polacy przemierzają setki kilometrów, aby je zjeść. Numeru 3 nikt się nie spodziewa

Slajd 1 z 6

Słynne kartacze z Podlasia

Kartacze to inaczej nadziewane mięsem pyzy ziemniaczane. Przysmak pochodzi prosto z Podlasia i ma swoich koneserów w całej Polsce. Danie zazwyczaj podaje się ze skwarkami boczku lub podsmażoną cebulką.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszamel.se

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Steki z kalafiora

Przepisy

Obłędne steki z kalafiora z dodatkiem curry i papryki wędzonej. Pyszny wiosenny obiad

Czytaj więcej >
ciasto czekoladowe

Przepisy

Łatwe ciasto czekoladowe z dżemem wiśniowym. Nie skończysz na 1 kawałku

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Puszyste racuchy bez drożdży i sody. Sekret tkwi w 1 sztuczce

Czytaj więcej >
jajka sadzone

Przepisy

Jak zrobić jajka sadzone bez tłuszczu? Zdradzamy 2 najlepsze sposoby

Czytaj więcej >
Wyjątkowy patent na faszerowaną paprykę

Przepisy

Wyjątkowy patent na faszerowaną paprykę. Prosty sposób na pyszny obiad

Czytaj więcej >
Delikatne, kokosowe ciasto bez pieczenia „Raffaello”

Przepisy

Wyjątkowe, eleganckie ciasto „Kokosowa śnieżynka” od siostry Anastazji. Nikt mu się nie oprze

Czytaj więcej >