Lekkie i banalnie proste w przygotowaniu racuchy według siostry Anieli
Racuchy są doskonałą propozycją na szybką kolację, która smakiem oraz aromatem przekonuje największych koneserów kuchni. Połączenie chrupiącego ciasta i słodkich owoców jest zbyt dobre, aby odmówić choćby kilku placków. Tym razem zdradzamy, jak przygotowuje je siostra Aniela. Racuchy najczęściej podajemy na deser po sycącym obiedzie. Smażone słodkie placki z jabłkami, posypane cukrem pudrem, smakują nawet największym niejadkom - dlatego to dobra metoda na przemycenie odrobiny owoców do ich diety.
Racuchy drożdżowe mają delikatny posmak drożdży, są puszyste, a także wilgotne w środku, jednak trzeba odrobiny czasu, aby drożdże miały możliwość aktywowania się. Dzięki temu ciasto pięknie wyrośnie.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na racuchy z jabłkami
Chcesz poznać więcej ciekawych przepisów? Sprawdź ten artykuł , w którym uczymy, jak zrobić kotlety znacznie smaczniejsze niż schabowe i mielone razem wzięte. W tym tekście z kolei zdradzamy genialne triki na placki ziemniaczane. Składniki:
-
500 g mąki
-
1 szklanka mleka
-
3 łyżki cukru
-
3 jabłka
-
2 jajka
-
30 g drożdży
-
szczypta soli
-
1 łyżka ekstraktu waniliowego
-
olej
-
cukier puder
Zacznij od rozpuszczenia drożdży w ciepłym mleku z 3 łyżkami cukru. Odstaw płyn na 15 minut, aby drożdże zaczęły swoją pracę. Jabłka obierz, umyj, przekrój na pół i wytnij z ich środka gniazda nasienne.
Następnie pokrój je w plasterki lub kostkę. Mąkę przesiej do miski, dodaj sól, cukier waniliowy i wymieszaj. Wbij jajka, wlej jajka oraz jedną łyżkę oleju. Wymieszaj ciasto, a na koniec dodaj do niego cząstki jabłek.
Odstaw miskę do wyrośnięcia na 30 minut. Na patelni rozgrzej olej i smaż na nim porcje ciasta z obu stron na złoto-brązowy kolor. Usmażone racuchy wykładaj na ręcznik kuchenny. Podawaj posypane cukrem pudrem . Smacznego.
Źródło: canva/Dariusz Banaszuk, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: anikagotuje.blogspot.com