Lekkie i puszyste naleśniki na maślance. Na obiad i podwieczorek
Naleśniki sprawdzą się nie tylko jako słodkie śniadanie. Wlejcie do ciasta szklankę maślanki, a wyjdzie tak lekkie i puszyste jak nigdy wczesniej. Bez problemu podacie je z dowolnym nadzieniem, a domownicy bedą zachwyceni. Przekonajcie się sami.
Naleśniki na maślance są kolejną po specjale z dodatkiem budyniu czy drożdży odmianą tego pysznego dania. Wyjątkowo delikatne i elastyczne ciasto sprawdzi się zarówno jako deser, jak i baza do krokietów czy waszych ulubionych farszów wytrawnych. Spróbujecie go koniecznie.
Przepis na lekkie naleśniki na maślance
Z podanych proporcji przygotujecie 8 naleśników.
Składniki:
-
1 szklanka maślanki
-
1 szklanka mleka
-
2 jaja
-
1,5 szklanki mąki pszennej
-
1 łyżeczka cukru pudru
-
2 łyżki oleju rzepakowego + do smażenia
-
szczypta soli
Przygotowanie:
Do miski wlewamy maślankę, wbijamy jajka. Dodajemy przesianą przez sito mąkę, cukier puder i sól. Wlewamy olej oraz mleko.
Wszystkie składniki starannie łączymy — chcemy uzyskać gładką, jednolitą masę, która będzie swobodnie spływała z łyżki. Ciasto odstawiamy na kwadrans.
Płytką patelnię rozgrzewamy, natłuszczamy ją odrobiną oleju. Wylewamy na nią trochę ciasta i smażymy cienkiego naleśnika. Gdy z obu stron delikatnie się zrumieni, zdejmujemy i powtarzamy czynności, aż do wyczerpania masy.
Wskazówka: do smażenia ciasta, w którym jest już tłuszcz, nie potrzebujecie stale uzupełniać oleju na patelni. Wystarczy tylko odrobina dodana na samym początku, przy rozgrzewaniu.
Źródło zdjęcia: canva/alleksana, Pexels
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Pyszny i prosty wielkanocny kulebiak z rybą i pieczarkami. Niebo na podniebieniu
-
Wielkanocne galaretki z kurczakiem i jajkiem. Zachwycają wybornym smakiem i pięknym wyglądem
-
Co trzeba zrobić, aby jajka po wiedeńsku wyszły idealnie? Garść skutecznych porad
Źródło: gotujzcukiereczkiem