Smakosze.pl Przepisy Lekkie i puszyste niczym chmurka kotlety mielone. Sekretem jest chude, a zarazem pożywne mięso
canva/LauriPatterson

Lekkie i puszyste niczym chmurka kotlety mielone. Sekretem jest chude, a zarazem pożywne mięso

8 sierpnia 2022

Marzą wam się lekkie niczym chmurka kotlety mielone? Przygotujcie je z indyka. Jego mięso jest bardzo delikatne, a jednocześnie po wyrobieniu dobrze się skleja. Doskonale więc sprawdzi się w tej klasycznej potrawie. Spróbujecie?

Kotlety mielone skuszą niejednego smakosza. Puszysty i dobrze doprawiony rarytas przyrządzony z indyka z pewnością spodoba się waszej rodzinie. W przepisie wykorzystujemy proste przyprawy, które razem tworzą smaczną i niebagatelną kombinację.

Przepis na wyborne kotlety mielone

Składniki:

  • pół kilograma mięsa mielonego z indyka

  • 2 mniejsze cebule

  • pół szklanki bułki tartej + do obtoczenia

  • 1 łyżka słodkiej papryki

  • 1 łyżka majonezu

  • 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • olej rzepakowy do smażenia

Jak przygotować smaczne kotlety mielone? Kluczowy jest wybór mięsa

Cebulę pozbawiamy łupiny i siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy. Wrzucamy warzywo i szklimy je na niezbyt dużym ogniu. Odstawiamy na bok. Mielone mięso z indyka umieszczamy w większej misce.

Wsypujemy bułkę tartą oraz natkę i paprykę w proszku. Dodajemy też majonez oraz przestudzoną cebulkę. Składniki mieszamy i długo wyrabiamy — dzięki temu nie będzie konieczne dodawanie jaja.

Na koniec masę doprawiamy solą oraz pieprzem. Zwilżonymi dłońmi formujemy niezbyt duże kotlety mielone i obtaczamy je w bułce tartej. Tak przygotowane mięso smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu do czasu, aż zrumienią się z obu stron.

Puszyste kotlety mielone z indyka najlepiej smakują w towarzystwie kaszy jaglanej lub jęczmiennej i warzyw przyrządzonych na parze. Można też podać je z sosem pomidorowym i makaronem.

Po inne pomysły na mięsny obiad zajrzyjcie na naszą stronę. W tym artykule podpowiadamy jak przygotować lekkie pulpety rybne . Ten natomiast zdradza sekret smakowitego schabowego z chrupiącą panierką .

Kotlety mielone z indyka są znakomite z sosem pomidorowym i makaronem
canva/LauriPatterson

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy