Lekkie i soczyste kotlety mielone z kurczaka
Kotlety mielone są pyszne, jednak ich ciężkostrawność może sprawić niektórym problemy. Zamiast używania wieprzowiny, warto zwrócić uwagę na drób. Kotlety przygotowane z tego mięsa są znacznie lżejsze, a ich soczystość oszołamia.
Kotlety mielone z kurczaka są banalnie proste do zrobienia i, co więcej, są łatwiejsze w gotowaniu niż ich tradycyjna wersja. Dlatego polecamy je spróbować - tym bardziej, że w środku mają pewną niespodziankę.
Są one bowiem wypełnione żółtym serem, który podczas smażenia roztapia się, a po rozkrojeniu kotleta wypływa z niego. Z pewnością każdy, komu podasz taki obiad, nie będzie mógł oderwać od niego oczu.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na kotlety mielone z kurczaka
Jeśli chcesz poznać więcej ciekawych informacji kulinarnych, sprawdź, co jeszcze dla ciebie przygotowaliśmy. W tym artykule opisujemy nietypowy sposób na pierogi po lubelsku, które w farszu zawierają świeże liście mięty. Ten tekst poświęcony został kiszonkom - czy można jeść je na pusty żołądek?.
Składniki:
-
800 g piersi z kurczaka
-
kostka sera żółtego
-
2 jajka
-
1 bułka
-
garść natki pietruszki
-
sól
-
pieprz
-
papryka słodka
-
1 ząbek czosnku
-
bazylia
-
oregano
-
mąka
-
bułka tarta
Zacznij od zmielenia mięsa w maszynce. Przełóż je do miski. Namocz bułkę w wodzie lub mleku. Do mięsa dodaj siekaną natkę pietruszki, jedno jajko, namoczoną bułkę, przeciśnięty ząbek czosnku oraz wszystkie przyprawy po jednej łyżce.
Wymieszaj masę mięsną rękoma, aż stanie się jednolita i gładka. Porcje mięsa rozpłaszcz, a na środku połóż kawałek sera. Zawiń mięso i powtórz czynność z resztą masy. Do miski wbij jajko i rozbełtaj je.
Obtocz kotlety kolejno w mące, jajku oraz bułce tartej. Na patelni rozgrzej olej i wykładaj na niego kotlety. Smaż je z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu przełóż je na ręcznik kuchenny, aby odsączyły się z nadmiaru tłuszczu. Smacznego.
Źródło: canva/Yana Gayvoronskaya
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Zniewalające ciasto bez pieczenia, lekki i pyszny śnieżny puch
-
Szybkie, proste i tanie ciasto marchewkowe dla całej rodziny
Źródło: kurkanielotka.pl