Smakosze.pl
Ciasto

canva/studionobra, Getty Images

Zniewalające ciasto bez pieczenia, lekki i pyszny śnieżny puch

15 Września 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Ciasto bez pieczenia jest doskonałym sposobem na prosty deser, który nie wymaga zbyt wiele pracy. Śnieżny puch jest kokosowym ciastem z nutą cytrynową. Ma delikatną konsystencję, przez co podczas jedzenia dosłownie rozpływa się w ustach i każdy będzie prosił cię o dokładkę oraz przepis.

Ciasto bez pieczenia śnieżny puch jest banalnie proste w wykonaniu, przez co dosłownie każdy może zabrać się za jego przygotowanie. To czyni go wyjątkowo przystępnym słodyczem dla osób nie mających zbyt wiele wolnego czasu czy możliwości w kuchni.

Pamiętaj, aby wykorzystać w przepisie twaróg o najwyższej jakości. To on jest swoistą bazą ciasta, więc jeśli ser będzie miał nieprzyjemny smak, może negatywnie wpłynąć na odbiór reszty składników.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na ciasto śnieżny puch

Chcesz poznać więcej przepisów na pyszne desery? W tym artykule pokazujemy, jak zrobić pyszne ciasto marchewkowe. Ten tekst zdradza przepis na ciasto Próżniak z jabłkami od Ewy Wachowicz.

Składniki:

  • 1 szklanka wiórków z kokosa

  • 55 g masła

    placki

    Ekspresowe placki z bananów, które biją na głowę nawet racuchy

    CZYTAJ DALEJ

Masa serowa:

  • 500 g twarogu mielonego

  • 2 galaretki cytrynowe

  • 500 ml wrzątku

  • 200 g śmietanki 30 %

Zacznij od wrzucenia do rondelka wiórek kokosowych, masła i cukru. Podsmażaj je do momentu, aż masło całkowicie się roztopi. Następnie odstaw je do ostudzenia na bok.

Galaretki zalej wrzątkiem i wymieszaj. Odstaw je do ostudzenia. Dno tortownicy wyłóż pergaminem. Połowę masła z wiórkami przełóż na dno formy, wyrównaj i wstaw ją do lodówki. Zmielony ser zmiksuj wraz z galaretkami.

Śmietankę ubij na sztywną pianę. Delikatnie połącz ją z masą serową. Przelej masę na spód kokosowy. Wyrównaj, rozsyp resztę wiórek i wstaw do lodówki na całą noc. Następnego dnia ciasto jest gotowe.

Ciasto

Źródło: canva/Siraphol, Getty Images

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy 

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: aniagotuje.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam Moskal

Redaktor portalu Smakosze.pl. Pasję do gotowania rozpalił w nim Makłowicz. Swoje życie postanowił poświęcić kulinariom i dziennikarstwu. Pracował na wielu stanowiskach gastronomicznych. Prywatnie fan muzyki folkowej oraz sportów rowerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Szybkie i pyszne krokiety ziemniaczane

Czytaj więcej >

Przepisy

Obłędna surówka z kapusty pekińskiej

Czytaj więcej >
ciasto z galaretką

Przepisy

Najprostsze ciasto bez pieczenia z galaretką

Czytaj więcej >
kotlety ziemniaczane

Przepisy

Smakowite kotlety ziemniaczane z pyszną niespodzianką w środku

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Cudowne przepis na ekspresowe racuchy

Czytaj więcej >
gołąbki kuronia

Przepisy

Sprawdzony patent Kuronia na pyszne gołąbki

Czytaj więcej >