Smakosze.pl Przepisy Lekkie jak chmurka ciasto marchewkowe, przepis na ulubiony deser Polaków
Canva.com - Scruggelgreen

Lekkie jak chmurka ciasto marchewkowe, przepis na ulubiony deser Polaków

25 marca 2022
Autor tekstu: Anna Pęcak

Ciasto marchewkowe – pyszne i zdrowe.

Idealne ciasto marchewkowe jest wilgotne w środku, ale twarde na zewnątrz. Smak marchewki idealnie uzupełnia krem mascarpone, bądź krem z białej czekolady. Może także sprawdzić się jako tort urodzinowy! Zapraszam do lektury i wypróbowania przepisu na idealne ciasto marchewkowe.

Dlaczego pyszne? Na to pytanie odpowiedzieć sobie może z pewnością każdy sam. Pyszny krem, w połączeniu z delikatnym ciastem z marchwi wypełnionym orzechami i przyprawami korzennymi, o pięknym smaku i zapachu.

Dlaczego zdrowe? W przeciwieństwie do większości ciast do produkcji ciasta marchewkowego używa się przede wszystkim marchewki, a nie drobno mielonej mąki pszennej, która posiada mało minerałów i witamin. Marchewki za to są bogate w beta-karoten, czyli prowitaminy A, z której powstaje w organizmie witamina A. Do tego marchewka posiada mnóstwo beta-karotenu, czyli zdrowego przeciwutleniacza, który wspomaga naszą opaleniznę. Marchewki są również bogate w witaminę C, B6 i kwas foliowy. Niska kaloryczność marchewki, w 100 g ma ich zaledwie 41, sprawia, że ciasto marchewkowe jest niskokaloryczne.

Czego będziemy potrzebować do ciasta marchewkowego?

Z pewnością ważnym składnikiem ciasta marchewkowego jest dobrej jakości i świeża marchew. Do tego potrzebować będziemy jajek „zerówek” (lub lnu konopnego, jeśli chcemy, by nasze ciasto było wegańskie), oleju roślinnego, trochę mąki pszennej, orzechów włoskich, proszku do pieczenia, sody oczyszczonej i soli.

Do kremu na pewno przyda nam się ser mascarpone, masło, cukier puder i biała czekolada.

Lista zakupów do ciasta marchewkowego:

250 g mąki pszennej tortowej 450200 ml oleju roślinnego4 jaja „zerówki”pół kilo marchewki150 g cukru trzcinowego100 g cukru drobnego do wypiekówcynamon, korzeń imbirusólproszek do pieczeniasoda oczyszczonacukier wanilinowy50 g orzechów włoskich

Lista zakupów do kremu: Ok. 200 g serka mascarpone¾ kostki masła150 g cukru pudrucukier wanilinowytabliczka białej czekolady

Jaki foremka do naszego ciasta?

To zależy wyłącznie od naszego „widzimisię”! Ciasto marchewkowe przyjęło się robić zarówno w kształcie prostokątnym, jak i okrągłym. Do tego przepisu przyjmiemy prostokątną foremkę o wymiarach 35 x 25 cm.

Przepis na niepowtarzalne ciasto marchewkowe.

W misce należy umieścić 250 g mąki pszennej tortowej 450. Dodajemy pół łyżeczki soli, łyżeczkę sody oczyszczonej, łyżeczkę cukru wanilinowego i 1.5 lub 2 bardzo płaskie łyżeczki proszku do pieczenia. Do tego 2 łyżeczki cynamonu i trochę imbiru. Można dorzucić jeszcze trochę sproszkowanych goździków. Wszystko to delikatnie wymieszać bądź roztrzepać.

Nasze marchewki obrać i zetrzeć na tarce o grubym oczku. Jeśli przy produkcji marchewkowych wiórek powstało trochę soku należy go odcisnąć. Do marchewki bić nasze jajka „zerówki” i wsypać cukier (najlepiej w proporcji 150 g trzcinowego, 100 g drobnego białego do wypieków). Do marchewki wlać 200 ml oleju roślinnego – obojętnie którego i sproszkowane w moździerzu włoskie orzechy. Całość leciutko podlać wodą. Można dodać małego rozdrobnionego banana, by zachować lepką konsystencję masy. Całość wymieszaj.

Do tak przygotowanej marchewki należy wsypać mąkę z dodatkami i wymieszać bądź lekko zmiksować. Blachę wysmarować olejem tak, by ciasto się nie przypiekło do brzegów i wlać ciasto marchewkowe do środka. Ciasto w formie włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180* na środkową półkę i piec około 30 minut.

Po ok. 30 minutach zrobić test patyczka i zanurzyć wykałaczkę do końca foremki. Po wyjęciu powinien być suchy. Jeśli nie jest podpiec dodatkowe 5 minut. Ciasto wyciągnąć do ostudzenia i po tym czasie wyjąć z formy.W tym czasie przygotujemy nasz krem z białej czekolady.

¾ kostki masła należy delikatnie rozpuścić – można zrobić to w kąpieli wodnej, bądź w mikrofali. Tabliczkę czekolady należy rozpuścić w kąpieli wodnej. Masło należy połączyć z serkiem mascarpone, cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Do tak przygotowanego kremu należy dodać białą czekoladę, należy jednak uważać, żeby nie zbyła zbyt gorąca, ponieważ krem się zwarzy. Całość należy ubijać na średnich obrotach. Ewentualnie najpierw można ubić lekko mascarpone, by nabrało puszystej tekstury, a dopiero potem dodać je do całości. Można użyć miksera, bądź blendera – ważne, żeby krem ubił się na gładką masę.

Ostudzone ciasto kroimy na pół, jednak nie na 2 warstwy, a w połowie, na dwa równe kawałki. Między kawałki ułożyć szpatułką krem. Jeśli zostanie trochę kremu, można dodać go również na górę. Całość przyozdobić można włoskimi orzechami, bądź cukrowymi dekoracjami. Smacznego!

Obserwuj nas w
autor
Anna Pęcak

Autorka treści.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy