Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Dieta > Ten ser to najlepszy wybór dla seniorów. Nic tak nie wzmacnia kości
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 25.04.2025 19:07

Ten ser to najlepszy wybór dla seniorów. Nic tak nie wzmacnia kości

twaróg
Fot. Shutterstock

Twaróg jest niedocenianym produktem, który powinien znaleźć się w diecie każdego. Jego właściwości docenią przede wszystkim seniorzy. Poznaj bogaty skład sera i wszelkie zalety, a dowiesz się, dlaczego warto go spożywać.

Jedz twaróg

Produkty z kategorii nabiał są nieodłącznym składnikiem zdrowej i pełnowartościowej diety. Szczególnie jeżeli znajduje się w niej twaróg. Ten niepozorny ser zawiera bogactwo witamin oraz cennych składników odżywczych, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Co ciekawe, twaróg można przygotować we własnym domu, dzięki czemu będziesz mieć pewność, że nie znajdą się w nim zbędne i szkodliwe dodatki.

Ser bogaty jest w witaminy z grup D – odpowiedzialnej za prawidłowy rozwój kości, E – która jako antyoksydant chroni komórki oraz B12 – dzięki której organizm chroniony jest przed anemią. W twarogu można znaleźć także sporo białka, magnezu, potasu i cynku. Ponadto w twarogu znajdują się również kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, które poprawiają pracę mózgu oraz przyswajanie witamin. Twaróg jest również bezpieczny dla cukrzyków, bo ma niski indeks glikemiczny. 

Projekt bez nazwy-5.jpg
Fot. Canva
Zrób przed marynowaniem karkówki na grilla. Będzie cudownie soczysta

Twaróg dla seniorów

Eksperci do spraw żywienia zgodnie przyznają, że twaróg powinien znaleźć się w diecie każdego seniora. Ser zawiera białko, które odpowiada za regenerację mięśni, tkanek oraz kości, a przez to jest niezastąpionym składnikiem w diecie osób starszych.  Szczególnie że po 60 roku życia mogą pojawiać się niedobory białka. Ich brak prowadzi do osłabienia organizmu. W stu gramach twarogu półtłustego znajduje się aż 20 gramów białka, więc koniecznie należy włączyć ten składnik do swojej diety.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Zdrowy ser można w łatwy sposób przygotować w domu. Poniżej umieściliśmy przepis, w którym krok po kroku wyjaśniamy, jak go zrobić.

Niezbędne rzeczy na przygotowanie domowego twarogu:

  • 1 l zsiadłego mleka
  • duży garnek
  • gaza
  • sitko
  • łyżka
  • termometr kuchenny
odcedzanie sera.jpg
Fot. Canva

Przepis na domowy twaróg

Do garnka wlej mleko. Następnie podgrzej je do temperatury wynoszącej od 36 do 39 st. Celsjusza. Pilnując właściwej temperatury, całość należy regularnie mieszać. Mleko w tej temperaturze powinno być podgrzewane przez 30 do 60 minut. Następnie pozostaw mleko do wystygnięcia.

Sitko wyłóż gazą. Przełóż na niej skrzepy sera i pozostaw do ocieknięcia. Kiedy ciecz spłynie, zaciśnij gazę, formując za jej pomocą twaróg. Gotowy ser przechowuj w lodówce. 

twar óg.jpg
Fot. Canva