Smakosze.pl Przepisy Lekkie jak chmurka naleśniki o smaku waniliowego budyniu
canva

Lekkie jak chmurka naleśniki o smaku waniliowego budyniu

12 września 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Naleśniki najczęściej przyrządza się w wersji uniwersalnej, pozwalającej na dalsze zrobienie ich na słodko, lub słono. W tym przepisie zaprezentowane zostały naleśniki o smaku budyniu waniliowego. Są lekkie jak chmurka i dosłownie rozpływają się w ustach.

Naleśniki są wyjątkowo wdzięcznym sposobem na doskonały obiad czy kolację. Można na ich bazie zrobić mnóstwo innych dań, takich jak krokiety, naleśniki z serem, czy ciasto z naleśników.

Dodatek proszku budyniowego do masy naleśnikowej sprawia, że podczas smażenia można rozlewać jeszcze cieńszą warstwę ciasta, nie ryzykując żadnym rozerwaniem naleśnika. W taki sposób uzyskuje się je lekkie jak chmurka.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na naleśniku budyniowe

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł , w którym zdradzamy, dlaczego cebula w łupinie powinna znaleźć się w rosole. W tym tekście z kolei wyjaśniamy, czy można uratować nadpleśniałego brokułu przed wyrzuceniem do kosza na śmieci.

Składniki:

  • 2 jajka

  • szklanka mleka

  • 150 g mąki pszennej

  • 2 opakowania budyniu waniliowego

  • 2 łyżki oleju

  • 300 ml wody

Zacznij od wbicia jajka do miski i zmiksowania go na gładką pianę. W osobnym naczyniu zmieszaj mąkę z proszkiem budyniowym. Mleko połącz z wodą mineralną.

Do jajek wlej mleko z wodą, a także wsyp mąkę z budyniem. Zacznij miksować ciasto, a gdy składniki się połączą, wlej olej i miksuj jeszcze chwilę.

Na patelni delikatnie nasmarowanej tłuszczem rozlewaj cienką warstwę ciasta naleśnikowego i smaż z obu stron do uzyskania złotego koloru. Ciepłe naleśniki podawaj posypane cukrem, nutellą, dżemem owocowym lub innymi dodatkami. Smacznego.

Naleśniki

Źródło: canva/RitaE, pixabay

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: wypiekibeaty.com.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy