Smakosze.pl Przepisy Lekkie kotlety mielone z burakiem według przepisu Anny Lewandowskiej
TRICOLORS/East News; canva/Tatiana Volgutova

Lekkie kotlety mielone z burakiem według przepisu Anny Lewandowskiej

17 lutego 2022
Autor tekstu: Adam Moskal

Kotlety mielone kojarzą się raczej z ciężkostrawnym jedzeniem, które nie tylko ciąży na żołądku, lecz wymaga długiego przygotowania. Anna Lewandowska sporządziła swoja własną wersję mielonych z burakami. Takie kotlety są lżejsze, mniej kaloryczne i łatwiejsze w trawieniu - przez co można zjeść ich nieco więcej.

Kotlety mielone według Anny Lewandowskiej wcale nie muszą ociekać tłuszczem i zalegać w brzuchu przez wiele godzin. Dietetyczka pokazała, że w bardzo łatwy sposób i niską ceną można cieszyć się smakiem lekkich mielonych.

Sportsmenka dodaje do nich buraki, co pozwala uzyskać im piękną, lekko burgundową barwę, a także słodki smak. Same kotlety złożone są z kolei jedynie z buraków, mielonego mięsa i przypraw, dlatego każdy z łatwością może je zrobić.

Przepis na kotlety mielone Anny Lewandowskiej

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa z indyka

  • 250 g buraków

  • olej

  • sól

  • pieprz

  • szczypta kurkumy

  • szczypta chilli

Umyj buraki pod bieżącą wodą, włóż je do garnka, zalej wodą i postaw na gazie. Gdy staną się wystarczająco miękkie, wyłącz ogień i odcedź buraki z wody. Następnie obierz je ze skórki, gdy będą jeszcze ciepłe.

Do miski wrzuć mięso z indyka i zetrzyj bezpośrednio do niej buraki. Dopraw oba składniki solą, czarnym świeżo mielonym pieprzem, kurkumą oraz chilli. Wymieszaj masę dłońmi i uformuj z niej kotlety.

Na patelnię wlej odrobinę oleju i rozgrzej go. Wykładaj kotlety i smaż je kilka minut z każdej strony pod przykryciem. Najlepiej smakują podane klasycznie, z ziemniakami oraz pyszną mizerią. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić pierś z kurczaka w marynacie na bazie soku z cytryny. Ten tekst wyjawia przepis na soczystą pierś z kurczaka w miodowo - musztardowej marynacie.

Kotlety

Źródło zdjęcia: canva/vikif, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: hpba

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy