Smakosze.pl Przepisy Lekkie placki z selera i marchewki. Idealne na szybki i tani obiad
canva/Radist

Lekkie placki z selera i marchewki. Idealne na szybki i tani obiad

12 kwietnia 2022

Placki warzywne mogą być zarówno szybką i smaczną przekąską, jak i sycącym daniem obiadowym. Tym razem proponujemy wam lekki, nieco słodki rarytas z marchewki i selera z dodatkiem aromatycznej zieleniny. Szczypior i koperek sprawiają, że wychodzą naprawdę smakowite. Skusicie się?

Placki warzywne to zdecydowanie coś więcej niż dobrze znane ziemniaczane . Po wyjątkowo wyrazistym rarytasie z kukurydzy proponujemy wam zdecydowanie łagodniejsze w smaku, placki z marchewki i selera. Wzbogacona o dodatek ziół warzywna kompozycja skusi niejednego amatora lekkich specjałów z patelni.

Przepis na wyśmienite placki z selera i marchewki

Składniki:

  • mały korzeń selera

  • 2 marchewki

  • mała czerwona cebula

  • 2 jajka

  • 2 łyżki mąki pszennej

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • olej rzepakowy do smażenia

  • 1 łyżka posiekanego koperku

  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku

Przygotowanie:

Selera i marchewkę myjemy i obieramy ze skórki. Ścieramy je na tarce o dużych oczkach. Cebulę pozbawiamy łupiny i siekamy. Warzywa łączymy ze sobą, wsypujemy posiekaną zieleninę.

Całość doprawiamy solą oraz pieprzem. W osobnym naczyniu mieszamy mąkę z jajkami, a następnie dodajemy ją do warzyw. Na patelni rozgrzewamy porcję oleju. Łyżką formujemy spore placki.

Smażymy je na średnim ogniu po kilka minut z każdej strony. Placki osuszamy z nadmiaru tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego lub bibuły. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego.

Wskazówka: danie można bardzo prosto zweganizować. Wystarczy użyć kleiku z siemienia lnianego zamiast jajka. Odpowiednikiem jednej sztuki kurzego specjału jest 1 łyżka mielonych ziaren zalanych trzema łyżkami wrzątku.

Warzywne placuszki skuszą każdego
Warzywne placuszki skuszą każdego

Źródło zdjęcia: canva/Arx0nt

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przyslijprzepis

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy