Niezwykły przepis Makłowicza na placki z kukurydzy. Prosto i smacznie
Placki kukurydziane Roberta Makłowicza są smaczną propozycją na rozgrzewającą kolację lub pobudzające śniadanie. Jeżeli tylko macie pod ręką kukurydzę w puszce, spróbujcie. Przepis jest bardzo prosty i z przyrządzeniem specjału poradzi sobie każdy. Podajcie je rodzinie, a wszyscy będą zachwyceni.
Placki lubi wielu smakoszy. Zazwyczaj sięgamy po te ziemniaczane lub po puszyste racuchy. Tym razem proponujemy wam lekko słodkie i niezwykle delikatne placuszki z kukurydzy, które Robert Makłowicz zaprezentował na swoim kanale w serwisie YouTube. Ze słodko -pstrym sosem będą doskonałe. Skusicie się?
Przepis na placki z kukurydzy według Roberta Makowicza
Z podanych proporcji przygotujecie 8 placków.
Składniki:
170 g kukurydzy z puszki
około 4 łyżek mąki ryżowej
sól w ilości do smaku
olej rzepakowy do smażenia
Składniki na sos słodko-ostry:
80 ml octu ryżowego
3 średnie papryczki chili
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka świeżo startego imbiru
7 łyżek cukru
szczypta soli
Przygotowanie placków:
Kukurydzę wraz z zalewą przenosimy do miski. Solimy, a następnie wsypujemy mąkę. Dodajemy jej tyle, by uzyskać konsystencję gęstej papki. Na patelni rozgrzewamy większą porcję oleju. Będziemy smażyć w głębokim tłuszczu.
Łyżką formujemy placki i smażymy je z obu stron przy średniej mocy palnika. Gdy będą już rumiane, przenosimy je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym lub bibułą i odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Podajemy z sosem. Smacznego.
Przygotowanie sosu słodko-ostrego:
Papryczki myjemy, oczyszczamy z pestek i kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy je do rondelka. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i imbir. Wlewamy ocet.
Wsypujemy cukier. Solimy. Doprowadzamy składniki do wrzenia i gotujemy do czasu, aż nabiorą konsystencji syropu. Wtedy przenosimy je do naczynia, w którym będziemy je serwować.
Wskazówka: jeżeli nie lubicie zbyt ostrych dań, do przyrządzenia sosu możecie wykorzystać słodką paprykę. Wtedy jednak konieczne może być zmodyfikowanie dodawanej ilości cukru.
Źródło zdjęcia: canva/HandmadePictures
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Ekspresowe ciasteczka maślane z 4 składników. O wiele lepsze od sklepowych
Co zrobić, żeby panierka nie odpadała od kotletów schabowych? Zdradzamy najlepsze patenty
Dlaczego do rosołu warto dodać kapustę włoską? Odpowiedź zaskoczy niejednego smakosza
Źródło: bezglutenowyblog