Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Niezwykły przepis Makłowicza na placki z kukurydzy. Prosto i smacznie

Niezwykły przepis Makłowicza na placki z kukurydzy. Prosto i smacznie

Niezwykły przepis Makłowicza na placki z kukurydzy
canva/EugeneTomeev; TRICOLORS/East News

Placki kukurydziane Roberta Makłowicza są smaczną propozycją na rozgrzewającą kolację lub pobudzające śniadanie. Jeżeli tylko macie pod ręką kukurydzę w puszce, spróbujcie. Przepis jest bardzo prosty i z przyrządzeniem specjału poradzi sobie każdy. Podajcie je rodzinie, a wszyscy będą zachwyceni.

Placki lubi wielu smakoszy. Zazwyczaj sięgamy po te ziemniaczane lub po puszyste racuchy. Tym razem proponujemy wam lekko słodkie i niezwykle delikatne placuszki z kukurydzy, które Robert Makłowicz zaprezentował na swoim kanale w serwisie YouTube. Ze słodko -pstrym sosem będą doskonałe. Skusicie się?

Przepis na placki z kukurydzy według Roberta Makowicza

Z podanych proporcji przygotujecie 8 placków.

Składniki:

  • 170 g kukurydzy z puszki

  • około 4 łyżek mąki ryżowej

  • sól w ilości do smaku

  • olej rzepakowy do smażenia

Składniki na sos słodko-ostry:

  • 80 ml octu ryżowego

  • 3 średnie papryczki chili

  • 3 ząbki czosnku

  • 1 łyżeczka świeżo startego imbiru

  • 7 łyżek cukru

  • szczypta soli

Przygotowanie placków:

Kukurydzę wraz z zalewą przenosimy do miski. Solimy, a następnie wsypujemy mąkę. Dodajemy jej tyle, by uzyskać konsystencję gęstej papki. Na patelni rozgrzewamy większą porcję oleju. Będziemy smażyć w głębokim tłuszczu.

Łyżką formujemy placki i smażymy je z obu stron przy średniej mocy palnika. Gdy będą już rumiane, przenosimy je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym lub bibułą i odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Podajemy z sosem. Smacznego.

Przygotowanie sosu słodko-ostrego:

Papryczki myjemy, oczyszczamy z pestek i kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy je do rondelka. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i imbir. Wlewamy ocet.

Wsypujemy cukier. Solimy. Doprowadzamy składniki do wrzenia i gotujemy do czasu, aż nabiorą konsystencji syropu. Wtedy przenosimy je do naczynia, w którym będziemy je serwować.

Wskazówka: jeżeli nie lubicie zbyt ostrych dań, do przyrządzenia sosu możecie wykorzystać słodką paprykę. Wtedy jednak konieczne może być zmodyfikowanie dodawanej ilości cukru.

Z kukurydzy przyrządzicie pyszne placki
Z kukurydzy przyrządzicie pyszne placki

Źródło zdjęcia: canva/HandmadePictures

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: bezglutenowyblog

Zapraszamy na nasz Instagram