Smakosze.pl
Placki ziemniaczane jakich nie jadłeś

Evgeniy Zakharychev, Getty Images

Prosty sposób na chrupiące placki ziemniaczane

11 Marca 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Nie ma nic lepszego na szybki i smaczny obiad, niż doskonałe placki ziemniaczane, które jeszcze parują na talerzu. Wiele osób ma jednak problem z przygotowaniem ich w taki sposób, aby każdy kęs chrupał w ustach. Okazuje się, że klucze

Placki ziemniaczane mogą, na pierwszy rzut oka, wydawać się daniem banalnie prostym - nasze babcie i mamy smażą je od wielu lat, a my dalej kultywujemy tę tradycję. Wiele wskazuje jednak na to, że można ulepszyć je jeszcze bardziej, wystarczy skorzystać z łatwego tricku.

Polega on na starciu kartofli w taki sposób, aby uzyskać dwie różne ziarnistości. Połowę bulw ściera się na tarce o dużych oczkach, a resztę ziemniaków rozdrabnia się na najmniejszych oczkach. Dzięki temu placki stają się chrupiące na zewnątrz i delikatne w środku. 

Z jakich zimniaków najlepiej przygotowywać placki ziemniaczane?

Na rynku są dostępne trzy główne typy kulinarne ziemniaków - każdy z nich różni się zawartością skrobi. Typ kulinarny C, reprezentowany przez odmiany takie jak Bryza, Gracja, Ibis, Tajfun i Gustaw, zawiera najwięcej skrobi, dlatego to właśnie te kartofle są polecane przez najlepszych kucharzy. Spora ilość tego cukru warunkuje chrupiącą skórkę oraz rozpływające się w ustach wnętrze. 

Aby zwiększyć chrupkość gotowych placuszków, warto skorzystać z powyższego tricku. W przypadku smażenia placków startych wyłącznie na grubych oczkach można mieć wrażenie, że stają się one zbyt twarde i nieprzyjemne w jedzeniu. Dwie ziarnistości sprawią, że problem ten nie będzie obecny. 

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym wyjawiamy dlaczego warto zjeść łyżkę miodu przed snem. W tym tekście z kolei prezentujemy najlepszy sposób na mizerię, która posmakuje każdemu, nawet najbardziej wybrednemu smakoszowi. 

Przepis na najlepsze i najprostsze placki ziemniaczane

Składniki: 

  • 1 kg ziemniaków

  • cebula

  • 2 jajka

  • 3 łyżki mąki pszennej

  • sól

  • pieprz

  • olej do smażenia

  • śmietana lub cukier do podania (dodatki opcjonalne)

Zacznij od dokładnego umycia i obrania ziemniaków. Podziel je na dwie części i zetrzyj je na dwóch różnych oczkach tarki. Odsącz starte kartofle z nadmiaru wody i przełóż do sporej miski. Cebulę obierz i również zetrzyj na tarce. 

Do rozdrobnionych warzyw wsyp przesianą mąkę, dopraw solą i pieprzem, wbij jajka i dokładnie wymieszaj masę za pomocą drewnianej łyżki. Nie odstawiaj miski bez szczelnego przykrycia, inaczej bulwy utlenią się i zmienią kolor na szary, co nie wygląda apetycznie. 

Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Wykładaj porcje ciasta łyżką do zupy. Pamiętaj, aby nie smażyć zbyt wielu placków na raz, inaczej patelnia zbytnio się ochłodzi i ciasto zacznie wchłaniać za dużo tłuszczu. Smaż placuszki z obu stron, aż staną się brązowe i chrupiące. Podawaj ze śmietaną lub cukrem zaraz po usmażeniu - jak wiadomo, najlepiej smakują, gdy są jeszcze gorące. Smacznego. 

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: beszamel.se.pl / materiały własne / ofeminin

Zapraszamy na nasz Instagram

Podobne artykuły

Ogórki w wyjątkowej odsłonie

Przepisy

Przepis na chrupiące ogórki w zalewie miodowej

Czytaj więcej >
Ogórki kiszone w przepysznym wydaniu

Przepisy

Jak kisić ogórki, żeby wyszły twarde i jędrne?

Czytaj więcej >
Ogórki kiszone w przepysznej odsłonie

Przepisy

Sprawdzony przepis na kultową sałatkę szwedzką

Czytaj więcej >

Przepisy

Obłędne ogórki w zalewie gyros

Czytaj więcej >
Pieczone kotlety schabowe

Przepisy

Prosty sposób na kotlety schabowe z piekarnika z chrupiącą panierką

Czytaj więcej >

Przepisy

Niezwykły przepis na tradycyjne czarne kluski

Czytaj więcej >