Smakosze.pl Przepisy Lekkie, puszyste ciasto na pierogi z drożdżami
canva/pixelshot

Lekkie, puszyste ciasto na pierogi z drożdżami

9 listopada 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Pierogami polska kuchnia stoi. Lubimy te nadziewane kapustą i grzybami, mięsem lub serem. Jeśli jednak chcecie poznać nowe oblicze tej potrawy, przygotujcie ciasto na pierogi z drożdżami. Pierogi wyjdą lekkie, puszyste i bardzo smaczne.

Tradycyjne ciasto na pierogi robi się z mąki i dobrze ciepłej wody. Można też dodać jajko i olej. Drożdżowe ciasto na pierogi wymaga trochę więcej składników, jednak rewanżuje się dużą puszystością i miękkością.

Pierogów z ciasta drożdżowego nie gotuje się, tylko piecze. Mają więc złocisty, chrupiący wierzch i miękkie wnętrze. Takie pierogi można podać na obiad, ale sprawdzą się też na przekąskę.

Lekkie, puszyste ciasto na pierogi z drożdżami

Składniki:

  • 3 szklanki mąki

  • 1 szklanka mleka

  • 4 dag drożdży

  • 1 łyżeczka cukru

  • 8 dag masła lub oleju

  • 2 jajka

  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie drożdżowego ciasta na pierogi

Do ciepłego mleka wkrusz drożdże. Rozmieszaj je z cukrem i łyżką mąki, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Masło rozpuść, przestudź. Do miski wsyp mąkę. Dodaj sól, 1 jajko, rozpuszczone masło i wyrośnięty rozczyn. Składniki wymieszaj łyżką.

Potem przełóż ciasto na stolnicę i wyrabiaj, aż będzie gładkie i elastyczne. Przykryj je ściereczką, pozostaw do wyrośnięcia.

Gdy ciasto podwoi swoją objętość, możesz zacząć formować pierogi. Ciasto podziel na 3-4 części, każdą kolejno cienko rozwałkowuj i szklanką wykrawaj z ciasta krążki.

Na krążki ciasta kładź porcje ulubionego farszu, dokładnie zlep brzegi pierogów. Pierogi ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pozostaw je do wyrośnięcia.

Każdy pierożek posmaruj rozkłóconym jajkiem. Piecz ok. 25 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. C.

Wskazówki:

  • Pierogi drożdżowe doskonale smakują nadziane farszem warzywnym czy szpinakowo-serowym. Dobrze pasuje też do nich farsz mięsny.

  • Drożdżowe pierogi można podać z dipem lub sosem czosnkowym przygotowanym na bazie jogurtu naturalnego.

Na naszej stronie znajdziecie też inne przepisy na pyszne pierogi. Zobacz, jak przygotować ruskie pierogi , a także jak pierogi z suszonymi śliwkami robi Robert Makłowicz .

Projekt bez tytułu - 2021-11-09T080328.789

Źródło zdjęcia: canva / Thomas Demarczyk

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: ankawgarnkach

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy