Lekkie, puszyste ciasto na pierogi z drożdżami
Pierogami polska kuchnia stoi. Lubimy te nadziewane kapustą i grzybami, mięsem lub serem. Jeśli jednak chcecie poznać nowe oblicze tej potrawy, przygotujcie ciasto na pierogi z drożdżami. Pierogi wyjdą lekkie, puszyste i bardzo smaczne.
Tradycyjne ciasto na pierogi robi się z mąki i dobrze ciepłej wody. Można też dodać jajko i olej. Drożdżowe ciasto na pierogi wymaga trochę więcej składników, jednak rewanżuje się dużą puszystością i miękkością.
Pierogów z ciasta drożdżowego nie gotuje się, tylko piecze. Mają więc złocisty, chrupiący wierzch i miękkie wnętrze. Takie pierogi można podać na obiad, ale sprawdzą się też na przekąskę.
Lekkie, puszyste ciasto na pierogi z drożdżami
Składniki:
-
3 szklanki mąki
-
1 szklanka mleka
-
4 dag drożdży
-
1 łyżeczka cukru
-
8 dag masła lub oleju
-
2 jajka
-
1 łyżeczka soli
Przygotowanie drożdżowego ciasta na pierogi
Do ciepłego mleka wkrusz drożdże. Rozmieszaj je z cukrem i łyżką mąki, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Masło rozpuść, przestudź. Do miski wsyp mąkę. Dodaj sól, 1 jajko, rozpuszczone masło i wyrośnięty rozczyn. Składniki wymieszaj łyżką.
Potem przełóż ciasto na stolnicę i wyrabiaj, aż będzie gładkie i elastyczne. Przykryj je ściereczką, pozostaw do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, możesz zacząć formować pierogi. Ciasto podziel na 3-4 części, każdą kolejno cienko rozwałkowuj i szklanką wykrawaj z ciasta krążki.
Na krążki ciasta kładź porcje ulubionego farszu, dokładnie zlep brzegi pierogów. Pierogi ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pozostaw je do wyrośnięcia.
Każdy pierożek posmaruj rozkłóconym jajkiem. Piecz ok. 25 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. C.
Wskazówki:
-
Pierogi drożdżowe doskonale smakują nadziane farszem warzywnym czy szpinakowo-serowym. Dobrze pasuje też do nich farsz mięsny.
-
Drożdżowe pierogi można podać z dipem lub sosem czosnkowym przygotowanym na bazie jogurtu naturalnego.
Na naszej stronie znajdziecie też inne przepisy na pyszne pierogi. Zobacz, jak przygotować ruskie pierogi , a także jak pierogi z suszonymi śliwkami robi Robert Makłowicz .
Źródło zdjęcia: canva / Thomas Demarczyk
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: ankawgarnkach