Smakosze.pl Przepisy Lekko orientalna wersja mizerii. Sekretem smaku uwielbiane zioło
canva/zia_shusha

Lekko orientalna wersja mizerii. Sekretem smaku uwielbiane zioło

29 maja 2022

Mizeria jest popularną surówką ze świeżych ogórków, którą zazwyczaj podaje się ze śmietaną lub jogurtem. Tym razem proponujemy uzupełnić dobrze znaną klasykę o kilka posiekanych listków świeżej mięty. Orzeźwiający smak i nieziemski aromat dodatku o orientalnych korzeniach z pewnością wam się spodoba.

Mizerię można przygotować zarówno w wersji kremowej — z odrobiną cukru pudru — jak i bogatej z innymi warzywami . Wschodni wariant specjału, czyli libańskie kyar bi laban, zakłada zastosowanie jogurtu i świeżej mięty. Dodatki te sprawiają, że ogórki nabierają lekkości i przyjemnego aromatu. Spróbujecie?

Przepis na znakomitą mizerię z jogurtem i miętą

Składniki:

  • 1 większy ogórek, najlepiej szklarniowy

  • jogurt naturalny lub grecki

  • 2 ząbki czosnku

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • świeża mięta wedle uznania

Przygotowanie:

Ogórki myjemy i kroimy je w kostkę. Warzywo przenosimy do miski i solimy je. Całość odstawiamy na pół godziny, a następnie odlewamy zgromadzony w naczyniu płyn.

Osuszone ogórki mieszamy z jogurtem. Doprawiamy je obranym i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, pieprzem oraz ewentualnie solą.

Miętę płuczemy pod bieżącą wodą i siekamy po usunięciu nadmiaru płynu. Dodajemy do surówki i mieszamy. Gotową mizerię podajemy po schłodzeniu w lodówce.

Wskazówka: wegańska wersja surówki jest bardzo prosta do przygotowania. Wystarczy zastąpić jogurt mleczny wyrobem sojowym.

Jogurt z miętą sprawdzi się jako sos do mizerii
Jogurt z miętą sprawdzi się jako sos do mizerii

Źródło zdjęcia: canva/estefaniavizcaino

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przepisy-aleksandry

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy