Lekko orientalna wersja mizerii. Sekretem smaku uwielbiane zioło
Mizeria jest popularną surówką ze świeżych ogórków, którą zazwyczaj podaje się ze śmietaną lub jogurtem. Tym razem proponujemy uzupełnić dobrze znaną klasykę o kilka posiekanych listków świeżej mięty. Orzeźwiający smak i nieziemski aromat dodatku o orientalnych korzeniach z pewnością wam się spodoba.
Mizerię można przygotować zarówno w wersji kremowej — z odrobiną cukru pudru — jak i bogatej — z innymi warzywami . Wschodni wariant specjału, czyli libańskie kyar bi laban, zakłada zastosowanie jogurtu i świeżej mięty. Dodatki te sprawiają, że ogórki nabierają lekkości i przyjemnego aromatu. Spróbujecie?
Przepis na znakomitą mizerię z jogurtem i miętą
Składniki:
-
1 większy ogórek, najlepiej szklarniowy
-
jogurt naturalny lub grecki
-
2 ząbki czosnku
-
sól i pieprz w ilości do smaku
-
świeża mięta wedle uznania
Przygotowanie:
Ogórki myjemy i kroimy je w kostkę. Warzywo przenosimy do miski i solimy je. Całość odstawiamy na pół godziny, a następnie odlewamy zgromadzony w naczyniu płyn.
Osuszone ogórki mieszamy z jogurtem. Doprawiamy je obranym i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, pieprzem oraz ewentualnie solą.
Miętę płuczemy pod bieżącą wodą i siekamy po usunięciu nadmiaru płynu. Dodajemy do surówki i mieszamy. Gotową mizerię podajemy po schłodzeniu w lodówce.
Wskazówka: wegańska wersja surówki jest bardzo prosta do przygotowania. Wystarczy zastąpić jogurt mleczny wyrobem sojowym.
Źródło zdjęcia: canva/estefaniavizcaino
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: przepisy-aleksandry