Smakosze.pl Przepisy Lekko pikantne buraczki zasmażane z dodatkiem chrzanu
Canva / Yana Gayvoronskaya

Lekko pikantne buraczki zasmażane z dodatkiem chrzanu

16 sierpnia 2021
Autor tekstu: Jakub Kossakowski

Zasmażane buraczki są nie lada specjałem. W każdym domu przygotowuje się je odrobinę inaczej. Dziś wypróbujemy przepis, w którym u boku burgundowych bulw zagości starty chrzan. Kultowe buraczki zyskają bardziej wyrazisty smak.

Wyborne zasmażane buraczki uchodzą za jeden z najlepszych dodatków obiadowych. Ciężko sobie wyobrazić uwielbiane kotlety mielone bez ich towarzystwa. Buraczki warto wzbogacić o chrzan. Dzięki niemu smakołyk momentalnie zniknie z talerzy.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Zasmażane buraczki w niecodziennym wydaniu

Nie da się ukryć, że buraczki same w sobie są wyjątkowym przysmakiem. Na naszych talerzach goszczą one w różnych formach. Jakiś czas temu prezentowaliśmy przepis na zasmażane buraczki z jabłkiem .

Dziś sięgniemy po przepis na buraczki z dodatkiem chrzanu. Starty korzeń nada specjałowi wyrazistszych nut smakowych, obok których nie sposób przejść obojętnie . Jakie składniki będą nam potrzebne?

  • 1,5 kg buraków

  • 2 cebule

  • 60 g masła

  • 40 g mąki

  • odrobina kwasku cytrynowego

  • 50 g chrzanu chrzanu

  • sól

  • pieprz

  • cukier

Sprawdzony przepis na buraczki zasmażane z chrzanem

Na początku umyte buraki gotujemy do miękkości. Nie obieramy ich. Bulwy odstawiamy do wystygnięcia. Gdy już to nastąpi, ścieramy je na tarce o dużych oczkach. Warto założyć rękawiczki, ponieważ zabrudzenia z soku ciężko zmyć. Chrzan również ścieramy na tarce.

Cebule obieramy i drobno siekamy. Podsmażamy ją na rozgrzanym maśle. Kiedy cebula odpowiednio zmięknie, całość wzbogacamy o mąkę . Wszystko energicznie mieszamy. Dodajemy buraki.

Nie przerywamy mieszania. Buraki wzbogacamy o chrzan oraz przyprawy. Całość podgrzewamy jeszcze przez kilka minut. Gotowe zasmażane buraczki idealnie sprawdzają się w roli dodatku do dań mięsnych. Godny uwagi jest również przepis na surówkę z czerwonych bulw .

Zasmażane buraczki z chrzanem
Zasmażane buraczki z chrzanem

Canva / AnnaIleysh

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Prześlij Przepis

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Jakub Kossakowski

Koordynator i wydawca portalu Smakosze.pl. Fascynują mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki. 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy