Smakosze.pl Przepisy Lepsza niż ze sklepu, domowa kiszka ziemniaczana
canva/CCat82, Getty Images

Lepsza niż ze sklepu, domowa kiszka ziemniaczana

30 sierpnia 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Kiszka ziemniaczana dawniej była potrawą, która bardzo często pojawiała się na stołach mniej zamożnych rodzin. Dzisiaj jadana jest przez wszystkich - kto w końcu nie lubi sycącego farszu z ziemniaków i boczku? Przygotowanie jej jest proste i nie ma konieczności korzystania z wymyślnych sprzętów kuchennych.

Kiszka ziemniaczana jest charakterystycznym daniem kuchni podlaskiej, która pełna jest ziemniaków, słoniny i wielu różnych sycącego i pożywnego jedzenia. Idealnie sprawdza się jako posiłek po dniu ciężkiej pracy.

Jej wygląd przypomina kiełbasę, jednak podczas jedzenia łatwo zauważyć dużą różnicę. Wnętrze jelita jest kremowe i delikatne, co przełamuje niekiedy pojedynczy kawałek boczku.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na kiszkę ziemniaczaną

Chcesz poznać więcej pysznych słodkości? Sprawdź ten artykuł , jeśli chcesz wiedzieć jak wykonać pyszny i zdrowy pieczony kalafior. W tym tekście z kolei zdradzamy wykonanie pysznej surówki z ogórka kiszonego.

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków

  • 2 cebule

  • 300 g boczku wędzonego

  • 250 g mąki

  • pół łyżeczki pieprzu

  • 2 łyżeczki majeranku

  • 1,5 łyżeczki soli

  • 3 łyżki smalcu

  • jelita wieprzowe 2 m

Jelita opłucz z soli, zalej ciepłą wodą i odstaw na 2 godziny. Cebulę wraz z boczkiem posiekaj w kostkę i podsmaż na smalcu, aż nabiorą złotego koloru. Ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.

Do Kartofli dodaj mąkę, majeranek, pieprz, sól, cebulę oraz boczek. Wymieszaj masę, aż wszystkie składniki połączą się. Masą nadziewaj jelita w podobny sposób jak przy produkcji kiełbasy.

Całą kiszkę nakłuj widelcem, a następnie przełóż na blachę do pieczenia wyłożoną pergaminem. Piecz w 180 stopniach Celsjusza przez 35 minut . Smacznego.

Kiszka ziemniaczana

Źródło: canva/Darius Dzinnik / 500px, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: swojskiejedzonko.com

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy