Smakosze.pl Przepisy Lepsze niż kultowy batonik, ciasto bez pieczenia "Grzesiek"
canva/chert61

Lepsze niż kultowy batonik, ciasto bez pieczenia "Grzesiek"

20 lutego 2022

Lubicie kultowe orzechowe wafelki Grzesiek? Wykorzystajcie je do zrobienia prostego, lecz efektownego ciasta bez pieczenia. Masa z serka mascarpone i śmietany z dodatkiem chrupiących wafli spodoba się każdemu, kto lubi słodkości.

Ciasta bez pieczenia potrafią zachwycić smakiem i wyglądem. Nawet prosty smakołyk oblany owocową galaretką czy śmietanowiec skuszą niejednego . Deser Grzesiek jest równie apetyczny, a przy tym delikatnie chrupiący. Wszystko za sprawą pokruszonych wafelków , które dodajemy do kremu. Spróbujcie, go koniecznie.

Przepis na smakowite ciasto bez pieczenia „Grzesiek”

Składniki:

  • 300 g herbatników kakaowych

  • 5 wafelków Grzesiek bez czekolady o masie 48 g

  • 600 ml schłodzonej śmietanki 30%

  • 500 g serka mascarpone

  • 2 łyżki cukru pudru

  • dżem porzeczkowy

Przygotowanie:

Dno blachy o wymiarach 25 cm x 36 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na nim kładziemy warstwę herbatników. Smarujemy je dżemem. Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem.

Pod koniec miksowania dodajemy serek mascarpone. Cztery z pięciu wafelków kruszymy i wsypujemy do masy. Połowę uzyskanego w ten sposób kremu wykładamy na posmarowane herbatniki.

Układamy kolejną warstwę ciastek i przykrywamy ją pozostałą porcją śmietanowej masy. Wierzch posypujmy ostatnim pokruszonym wafelkiem. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Herbatniki zmiękną i połączą się z pozostałymi elementami deseru.

Wskazówka: jeśli nie lubicie dżemu porzeczkowego, możecie go zastąpić innym, dobrze komponującym się ze smakiem orzechów i czekolady owocowym przetworem. Smaczny będzie np. wiśniowy czy truskawkowy.

Pokrojone wafelki z nadzieniem
Pokrojone wafelki z nadzieniem będą doskonałym dodatkiem do masy śmietanowej

Źródło zdjęcia: canva/librakv

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: obzarciuch

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy