Najprostsze i najlepsze ciasto bez pieczenia z galaretką
Proste ciasto bez pieczenia jest czasem wszystkim, na co akurat ma się ochotę - łatwość przygotowania i pyszny smak wygrywają z innymi, bardziej skomplikowanymi recepturami. Poniżej prezentujemy przepis na pyszne ciasto z galaretek, herbatników i prostego kremu. Taka kombinacja smakuje każdemu i nie wymaga żadnych umiejętności.
Ciasto bez pieczenia zawsze powinno charakteryzować się banalnością i doskonale słodkim efektem. Dużą zaletą poniższego deseru jest dostępność składników i ich niska cena, co znacznie obniża koszty.
Przepis na ciasto bez pieczenia z galaretką
Składniki:
szklanka mleka
3 żółtka
75 g masła
50 g cukru
40 g skrobi
1 banan
200 g herbatników
2 łyżeczki cukru wanilinowego
galaretka
sok z 1 cytryny
250 ml śmietanki 36%
Wlej 200 ml mleka do garnka i doprowadź je do wrzenia. W tym czasie utrzyj żółtka z cukrem i jedną łyżeczką cukru wanilinowego na puszystą masę. Do żółtek dodaj skrobię, resztę mleka i dokładnie zmiksuj. Do gorącego mleka wlej żółtka i mieszaj, aż uzyskasz gęsty budyń.
Zdejmij budyń z ognia i wrzuć do niego masło. Ponownie zmiksuj masę mikserem, aż będzie gładka i lśniąca. Przykryj ją folią spożywczą i odstaw do całkowitego ostudzenia. Rozpuść galaretkę w 450 ml wody i odstaw ją do ostudzenia.
Śmietankę ubij na sztywną pianę z jedną łyżeczką cukru waniliowego. Dodaj ją do chłodnego budyniu i wymieszaj delikatnie szpatułką. Na dnie formy do pieczenia rozłóż papier i ułóż na nim pierwszą warstwę herbatników.
Podziel masę budyniową na 3 części. Jedną posmaruj dolną warstwę herbatników, połóż na niej kolejną porcję ciastek i rozsmaruj na nich drugą część kremu - tę ponownie przykryj herbatnikami. Wykończ wierzch resztą kremu, ułóż na nim plasterki banana, skrop sokiem z cytryny i zalej galaretką. Wstaw ciasto na noc do lodówki. Smacznego. Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić waniliowo-czekoladowy sernik bez pieczenia. Ten tekst pokazuje sposób na wilgotną i pyszną babkę piaskową.
Źródło zdjęcia: canva/Yana Gayvoronskaya
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: slodkiblog