Smakosze.pl Przepisy Lepsze niż schabowe i mielone, kotlety ziemniaczane nadziewane kapustą
canva/peredniankina

Lepsze niż schabowe i mielone, kotlety ziemniaczane nadziewane kapustą

17 września 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Szukasz pomysłu na tani i smaczny obiad? Proponujemy ci lepsze niż schabowe i mielone, kotlety ziemniaczane nadziewane kapustą. Ziemniaki i kiszona kapusta to naprawdę niedrogie produkty, a szybko przygotujesz z nich pyszne i oryginalne danie.

Kotlety warzywne oprócz tego, że są ekonomiczne, są też daniem całkiem zdrowym. W przeciwieństwie do tradycyjnych, mięsnych kotletów nie zawierają bowiem zwierzęcego tłuszczu, ani cholesterolu.

Kotlety ziemniaczane to jedne ze smaczniejszych, bezmięsnych kotletów. Możesz je nadziać rozmaitymi farszami. My wykorzystaliśmy wyrazistą, kiszoną kapustę . Połączyliśmy ją z pieczarkami, ale można je zastąpić np. marchewką lub użyć samej kiszonej kapusty.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na lepsze niż schabowe i mielone, kotlety ziemniaczane nadziewane kiszoną kapustą

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków

  • 1 jajko

  • 1 szklanka mąki pszennej

  • 1 cebula

  • olej

  • 10 dag pieczarek

  • 250 g kiszonej kapusty

  • sól, pieprz

  • mąka do panierowania

  • olej do smażenia

Przygotowanie kotletów ziemniaczanych

Ziemniaki obierz, ugotuj w lekko osolonej wodzie. Odcedź, dokładnie osusz, jeszcze ciepłe przepuść przez praskę, wystudź.

Cebulę obierz, posiekaj, zeszklij na oleju. Dodaj posiekane pieczarki, przesmaż mieszając. Dodaj kiszoną kapustę, przesmaż. Podlej wodą, duś ok. 30 minut. Dopraw, wystudź.

Do ziemniaków dodaj jajko, mąkę i trochę soli. Wyrób jednolite ciasto. Jeśli jest nadal rzadkawe i kleiste dodaj nieco więcej mąki.

Ciasto podziel na kilkanaście równych części. Z każdej uformuj kulkę, spłaszcz ją. Na środku placka połóż trochę farszu z kapusty. Zlep brzegi ciasta, uformuj kotlecik.

Kotlety ziemniaczane panieruj w mące. Smaż na patelni z rozgrzanym olejem po ok. 3 minuty z każdej strony, aż będą rumiane.

formowanie kotletów
formowanie kotletów

Źródło zdjęcia: canva/Inna Luzan

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: nietylkopasta, smaker

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy