Smakosze.pl Porady Leśnicy alarmują, nigdy nie zbieraj takich grzybów. Są łudząco podobne do jadalnych
Canva / EduardSV ; Facebook Nadleśnictwo Krzystkowice, Lasy Państwowe

Leśnicy alarmują, nigdy nie zbieraj takich grzybów. Są łudząco podobne do jadalnych

28 kwietnia 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Uważajcie podczas wiosennego grzybobrania. W lasach czai się trujący i niebezpieczny gatunek. Piestrzenica kasztanowata, bo o niej właśnie mowa, jest łudząco podobna do lubianych i smacznych grzybów . Jej spożycie niesie za sobą poważne konsekwencje.

Planujesz grzybobranie? Uważaj jakie grzyby wkładasz do koszyka

Piestrzenica kasztanowata w lasach pojawia się w kwietniu. Niedoświadczeni spacerowicze mogą z łatwością pomylić ją z cenionymi grzybami- smardzami. Jeśli po grzybobraniu masz jakiekolwiek wątpliwości, lepiej porównaj zebrane okazy z informacjami zawartymi w Atlasie Grzybów. Możesz też zanieść znaleziska do najbliższej siedziby stacji sanitarno-epidemiologicznej, w której dyżury pełni specjalista znający się na grzybach.

Co robisz z obierkami po jabłkach? Ten sposób bije inne na głowę

Po czym rozpoznać niebezpieczne grzyby? Obowiązkowa lektura przed grzybobraniem

Piestrzenice kasztanowate, zwane też babimi uszami” są w Polsce uznawane za grzyby trujące . Co roku na stronach poszczególnych nadleśnictw pojawiają się komunikaty ich dotyczące . Powodem jest fakt, że podczas grzybobrania piestrzenica często mylona jest ze smardzem . Oba gatunki posiadają pewne wspólne cechy wyglądu .

Piestrzenice, podobnie jak smardze, mają charakterystyczny kształt kapelusza . Jest on bardzo pofalowany, przez co wyglądem przypomina nieco mózg . Piestrzenice są jednak kuliste i nieregularne i rosną pojedynczo lub w grupach przede wszystkim w lasach iglastych . Spotkać je można od kwietnia do czerwca.

Trujące grzyby osiągają średnicę kapelusza od 3 do 12 centymetrów . Przybierają barwę ciemnego brązu lub intensywnego fioletu . Aromat wydzielany przez „babie uszy" kojarzyć się może z niedojrzałymi orzechami . Jeśli podczas grzybobrania napotkacie gatunek odpowiadający powyższemu opisowy lepiej omińcie go szerokim łukiem .

Czym się różni smardz od piestrzenicy? Jego kapelusz jest szpiczasty lub walcowaty, o powierzchni pokrytej licznymi jamkami , a nóżka jasna i pusta w środku. Smardze rosną pojedynczo lub w skupiskach , a można je spotkać w kwietniu i maju. Najbardziej lubią zarośla, lasy liściaste oraz parki .

Fatalne skutki grzybobrania. Czym grozi zjedzenie trującego grzyba?

Zatrucia grzybami są częstszym zjawiskiem, niż chcielibyśmy przyznać . Powodem jest najczęściej pomylenie grzyba jadalnego z bardzo podobnym, ale trującym gatunkiem . Mimo wielu ostrzeżeń i apeli nie zawsze uda się uniknąć katastrofy . Jakie symptomy powinny zapalić w naszej głowie czerwone światełko ?

Ważne informacje odnośnie zbierania grzybów widnieją w wielu miejscach w sieci . W pierwszej kolejności najlepiej udać się na stronę nadleśnictwa, w którym planujemy spacer . Aktualne komunikaty są także umieszczane na stronie Sanepidu . Znajdziemy na niej niezwykle przydatne wskazówki.

Jeśli podczas grzybobrania mimo zebraliśmy piestrzenicę, skutki jej spożycia dadzą o sobie znać . Pierwsze symptomy występują już po ok. 6 godzinach od konsumpcji . Wedle niektórych źródeł grzyby te mogą być spożywane po odpowiedniej obróbce . Zdecydowanie odradzamy jednak takie eksperymenty na własnych zdrowiu .

Piestrzenice zawierają w sobie trujący składnik gyromitrynę . Związek ten powoduje poważne uszkodzenia wątroby . Pierwszymi objawami zatrucia są wymioty, pragnienie, bóle brzucha, drgawki i senność. Do tego dochodzi suchość w gardle i ogólne osłabienie organizmu .

Konsekwencje niefrasobliwego grzybobrania mogą być znacznie bardziej dotkliwe . „Babie uszy" niosą za sobą szereg powikłań . Na ich liście możemy wymienić uszkodzenie nerek, szpiku kostnego i śledziony, oprócz tego gyromitryna wykazuje właściwości kancerogenne . Jeśli nieopatrznie zjedliście te niebezpieczne grzyby, koniecznie skontaktujcie się z lekarzem . Z naszego niedawnego artykułu dowiesz się więcej na temat uwielbianych smardzy . Od niedawna możemy w Polskich lasach spotkać niezwykle cenny gatunek grzyba .

Źródło: Facebook Nadleśnictwo Krzystkowice, Lasy Państwowe ; kobieta.interia.pl

Jak prawidłowo zawijać w folię aluminiową? 1 szczegół ma ogromne znaczenie
Zapomnij o rosole i pomidorowej. Teraz gotuje się zupę botwinkową
Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy