Jak prawidłowo zawijać w folię aluminiową? 1 szczegół ma ogromne znaczenie
Folia aluminiowa wykorzystywana jest w niemal każdej kuchni. Wielu z nas jednak po prostu owija nią produkty, nie zwracając uwagi na to, która strona pozostaje na wierzchu. Przed sezonem grillowym warto dowiedzieć się, jak go użyć maksymalizując korzyści.
Strony folii aluminiowej mają znaczenie
Używanie popularnej „owijki” rządzi się swoimi prawami. Dwie strony folii aluminiowej istnieją nie bez powodu. Każda z nich ma odmienne przeznaczenie i warto je znać, by w pełni skorzystać z możliwości produktu.
Choć wiele osób nie zwraca uwagi na to, czy z wierzchu pozostaje strona matowa, czy błyszcząca, ma to ogromne znaczenie dla przygotowywanych potraw. Pozwala bowiem na zachowanie ciepła w środku stworzonego z wyrobu pakunku lub na jego odbijanie.
Polscy rolnicy obawiają się kolejnego problemu. Chodzi o wczesną kapustęJak prawidłowo używać folii aluminiowej?
Jeśli chcemy, by produkt szybciej się ogrzewał np. podczas pieczenia, należy go zapakować w folię tak, aby błyszcząca strona znalazła się wewnątrz tworzonej sakiewki. To ta część zatrzymuje ciepło i sprawi, że przyrządzany produkt szybciej będzie gotowy.
Folię aluminiową możemy też wykorzystać do przechowywania żywności. W takim przypadku należy ją owinąć tak, by matowa strona folii znalazła się bliżej produktu. W ten sposób będzie on mógł „oddychać”, a dodatkowo ciepło zostanie odbite przez błyszczącą stronę, zapobiegając nagrzewaniu i psuciu.
Kiedy nie używać folii aluminiowej?
Choć pokusa szybszego przyrządzenia potraw może być spora, folii aluminiowej nie należy używać podczas podgrzewania dań w mikrofalówce. Grozi to nie tylko uszkodzeniem urządzenia, ale też może doprowadzić do wybuchu pożaru.
Na naszej stronie znajdziecie przepisy na dania z grilla, które świetnie wyjdą w folii aluminiowej. Szczególnie polecamy kaszankę z kapustą kiszoną oraz pyszne ziemniaki z masłem czosnkowym.