Letnia, sezonowa wersja kotletów mielonych. Orzeźwiający dodatek podkręci ich smak
Oto letnia, sezonowa wersja kotletów mielonych. Orzeźwiający, lekki dodatek w postaci startej cukinii doskonale podkręci ich smak. Kotlety staną się bardziej soczyste, mniej kaloryczne i zdrowsze. Warto pokusić się o taką odmianę, szczególnie przygotowując obiad na upalny dzień.
Kotlety mielone doskonale smakują o każdej porze roku. Jednak latem, w czasie upałów mamy ochotę na nieco lżejszą ich wersję. Można więc zrobić mielone z mięsa drobiowego albo wzbogacić warzywem lub zieleniną. My proponujemy połączyć mielone mięso ze startą cukinią. Doskonale zastąpi ona namoczoną i odciśniętą bułkę, dając kotletom niezwykłą soczystość.
Przepis na kotlety mielone z cukinią
Składniki:
-
1 średniej wielkości cukinia
-
50 dag mielonego mięsa
-
1 cebula
-
2 ząbki czosnku
-
1 jajko
-
1 szklanka tartej bułki
-
majeranek
-
sól, pieprz
-
olej do smażenia
Przygotowanie letnich kotletów mielonych
Cukinię umyj, wytrzyj, zetrzyj na średniej wielkości oczkach. Oprósz ją solą, wymieszaj, odstaw na 15 minut.
Cukinię dokładnie odciśnij i dodaj do mielonego mięsa. Cebulę obierz, zetrzyj na tarce wprost do mięsa lub drobno ją posiekaj.
Do mielonego mięsa dodaj też przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, jajko i 2-3 łyżki tartej bułki. Masę wyrób, dopraw majerankiem, solą i pieprzem.
Z przygotowanej masy formuj w dłoniach nieduże kotlety. Każdy obtocz w tartej bułce i smaż na patelni z olejem.
W naszym serwisie znajdziesz też przepis na kotlety mielone z kiszonym ogórkiem oraz na mielone bez bułki, mleka i jajek .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Soczyste kotlety schabowe w musztardzie i ketchupie. Pokochasz je od pierwszego kęsa
-
Prosty przepis na puszysty biszkopt od Tomasza Strzelczyka. Zawsze pamiętaj o 1 zasadzie
Źródło: przepisyjoli