Smakosze.pl Przepisy Letnia, sezonowa wersja kotletów mielonych. Orzeźwiający dodatek podkręci ich smak
canva/PeteerS

Letnia, sezonowa wersja kotletów mielonych. Orzeźwiający dodatek podkręci ich smak

23 lipca 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Oto letnia, sezonowa wersja kotletów mielonych. Orzeźwiający, lekki dodatek w postaci startej cukinii doskonale podkręci ich smak. Kotlety staną się bardziej soczyste, mniej kaloryczne i zdrowsze. Warto pokusić się o taką odmianę, szczególnie przygotowując obiad na upalny dzień.

Kotlety mielone doskonale smakują o każdej porze roku. Jednak latem, w czasie upałów mamy ochotę na nieco lżejszą ich wersję. Można więc zrobić mielone z mięsa drobiowego albo wzbogacić warzywem lub zieleniną. My proponujemy połączyć mielone mięso ze startą cukinią. Doskonale zastąpi ona namoczoną i odciśniętą bułkę, dając kotletom niezwykłą soczystość.

Przepis na kotlety mielone z cukinią

Składniki:

  • 1 średniej wielkości cukinia

  • 50 dag mielonego mięsa

  • 1 cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 jajko

  • 1 szklanka tartej bułki

  • majeranek

  • sól, pieprz

  • olej do smażenia

Przygotowanie letnich kotletów mielonych

Cukinię umyj, wytrzyj, zetrzyj na średniej wielkości oczkach. Oprósz ją solą, wymieszaj, odstaw na 15 minut.

Cukinię dokładnie odciśnij i dodaj do mielonego mięsa. Cebulę obierz, zetrzyj na tarce wprost do mięsa lub drobno ją posiekaj.

Do mielonego mięsa dodaj też przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, jajko i 2-3 łyżki tartej bułki. Masę wyrób, dopraw majerankiem, solą i pieprzem.

Z przygotowanej masy formuj w dłoniach nieduże kotlety. Każdy obtocz w tartej bułce i smaż na patelni z olejem.

W naszym serwisie znajdziesz też przepis na kotlety mielone z kiszonym ogórkiem oraz na mielone bez bułki, mleka i jajek .

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przepisyjoli

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy