Smakosze.pl Przepisy Letnia wersja mizerii z dodatkiem owoców
voltan1, Getty Images Pro

Letnia wersja mizerii z dodatkiem owoców

24 czerwca 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Mizeria wcale nie musi być jedynie ogórkami ze śmietaną - jeśli znudziła ci się klasyczna wersja, przetestuj poniższe propozycje. Pierwsza z nich zawiera przyjemnie chrupiące jabłko, które przełamuje swoją słodyczą resztę smaków. Z kolei drugi wariant jest dla fanów ostrzejszych smaków, ponieważ dodaje się do niego ostrą papryczkę.

Mizeria jest znana praktycznie na całym świecie, choć w zależności od regionu, różni się dodatkami czy sposobem podania. Ogórek jest jednak podstawą tej surówki, więc to w niego warto zaopatrzyć się najbardziej.

Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:

Przepis na mizerię z jabłkiem i cebulą

Składniki:

  • dwa ogórki szklarniowe

  • jedno jabłko

  • jedna szalotka

  • trzy łyżki oliwy

  • trzy łyżki miodu

  • trzy łyżki octu winnego

  • pieprz

  • sól

  • koperek

Ogórki oraz jabłko dokładnie umyj pod bieżącą wodą i obierz ze skórki. Z jabłka wytnij gniazda nasienne. Jabłka i ogórki pokrój w cienkie plastry lub zetrzyj na mandolinie. Przełóż je do miski.

Bardzo drobno posiekaj szalotkę i wrzuć ją do miski. W osobnej miseczce zmieszaj ocet, miód oraz oliwę, tworząc gładki sos. Dopraw go solą i pieprzem, a następnie zalej zawartość miski. Posyp siekanym koperkiem, zamieszaj i podawaj.

Jeśli chcesz poznać więcej ciekawostek, zajrzyj do innych naszych newsów. W tym artykule opisujemy słowa premiera Mateusza Morawieckiego, który nakłania do kupowania określonych produktów. Ten tekst poświęcony został niebywałemu znalezisku, jakie odkryto pod transportem buraków.

Przepis na mizerię po węgiersku

Składniki:

  • dwa ogórki szklarniowe

  • jedna czerwona cebula

  • jedna czerwona papryka

  • trzy łyżki octu

  • trzy łyżki oliwy

  • ostra papryka w proszku

  • sól

  • pieprz

Zacznij od umycia ogórków i papryki. Paprykę przekrój na pół i usuń gniazdo nasienne. Ogórek zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Czerwoną cebulę posiekaj w bardzo drobną kostkę i wrzuć do miski.

Paprykę pokrój w bardzo cienkie paseczki. Cebulę i ogórki posól i odstaw na 15 minut. Po tym czasie zlej połowę wody, która z nich wyciekła, a resztę wylej. Do wody dodaj ocet, oliwę, sól, pieprz i paprykę ostrą. Wymieszaj wszystko razem i podawaj. Smacznego.

Projekt bez tytułu (96)
undefined

Źródło: Jupiterimages, Photo Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchnia.wp.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy