Letnia wersja mizerii z dodatkiem owoców
Mizeria wcale nie musi być jedynie ogórkami ze śmietaną - jeśli znudziła ci się klasyczna wersja, przetestuj poniższe propozycje. Pierwsza z nich zawiera przyjemnie chrupiące jabłko, które przełamuje swoją słodyczą resztę smaków. Z kolei drugi wariant jest dla fanów ostrzejszych smaków, ponieważ dodaje się do niego ostrą papryczkę.
Mizeria jest znana praktycznie na całym świecie, choć w zależności od regionu, różni się dodatkami czy sposobem podania. Ogórek jest jednak podstawą tej surówki, więc to w niego warto zaopatrzyć się najbardziej.
Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:
Przepis na mizerię z jabłkiem i cebulą
Składniki:
-
dwa ogórki szklarniowe
-
jedno jabłko
-
jedna szalotka
-
trzy łyżki oliwy
-
trzy łyżki miodu
-
trzy łyżki octu winnego
-
pieprz
-
sól
-
koperek
Ogórki oraz jabłko dokładnie umyj pod bieżącą wodą i obierz ze skórki. Z jabłka wytnij gniazda nasienne. Jabłka i ogórki pokrój w cienkie plastry lub zetrzyj na mandolinie. Przełóż je do miski.
Bardzo drobno posiekaj szalotkę i wrzuć ją do miski. W osobnej miseczce zmieszaj ocet, miód oraz oliwę, tworząc gładki sos. Dopraw go solą i pieprzem, a następnie zalej zawartość miski. Posyp siekanym koperkiem, zamieszaj i podawaj.
Jeśli chcesz poznać więcej ciekawostek, zajrzyj do innych naszych newsów. W tym artykule opisujemy słowa premiera Mateusza Morawieckiego, który nakłania do kupowania określonych produktów. Ten tekst poświęcony został niebywałemu znalezisku, jakie odkryto pod transportem buraków.
Przepis na mizerię po węgiersku
Składniki:
-
dwa ogórki szklarniowe
-
jedna czerwona cebula
-
jedna czerwona papryka
-
trzy łyżki octu
-
trzy łyżki oliwy
-
ostra papryka w proszku
-
sól
-
pieprz
Zacznij od umycia ogórków i papryki. Paprykę przekrój na pół i usuń gniazdo nasienne. Ogórek zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Czerwoną cebulę posiekaj w bardzo drobną kostkę i wrzuć do miski.
Paprykę pokrój w bardzo cienkie paseczki. Cebulę i ogórki posól i odstaw na 15 minut. Po tym czasie zlej połowę wody, która z nich wyciekła, a resztę wylej. Do wody dodaj ocet, oliwę, sól, pieprz i paprykę ostrą. Wymieszaj wszystko razem i podawaj. Smacznego.
Źródło: Jupiterimages, Photo Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: kuchnia.wp.pl