Zamiast łupin cebuli do barwienia jajek użyję czegoś innego. Te pisanki biją na głowę inne

Święta Wielkanocne to magiczny czas, w którym jajka odgrywają kluczową rolę. Dlatego, aby zadbać o niepowtarzalny klimat, musimy poznać najlepsze sposoby na stworzenie pięknych pisanek. Przedstawiamy Wam jeden z nich.
Skąd się wzięła tradycja pisanek?
Tradycja malowania jajek na Wielkanoc, znana jako przygotowywanie pisanek, sięga wielu lat wstecz i ma wiele odmiennych form. To zwyczaj o bogatej historii, który kryje w sobie liczne znaczenia, które mają charakter symboliczny.
Dekorowanie jajek, które w dawnych czasach związane było z wierzeniami słowiańskimi, a jajko postrzegano jako symbol życia i płodności, zyskało na znaczeniu w kontekście Świąt Wielkiej Nocy. Z biegiem lat tradycja ta nabrała jeszcze większej popularności, stając się nieodłącznym elementem obchodów tego ważnego wydarzenia.

Do barwienia jajek można wykorzystać łupiny z cebuli. Tym razem skupimy się na czymś innym. Sprawdźcie jak sprawić, żeby Wasze pisanki były pięknie ozdobione.
Obłędną surówkę z kapusty pekińskiej robię z 5 składników. Pasuje do wszystkiegoPisanki barwione kurkumą
Wielkanoc to czas, w którym barwimy jajka i tworzymy pisanki. Warto to zrobić z użyciem kurkumy. Do przygotowania takich ozdób będziemy potrzebować następujących składników.
Składniki:
- 100 ml woda
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 20 g kurkumy
- 1 łyżka octu
- kilka jajek
- 1 łyżeczka soli
- olej roślinny
Dalsza część tekstu pod filmem.
Piękne pisanki na Wielkanoc
Pisanki to nieodłączny element Wielkanocy. Warto je przygotować z dodatkiem kurkumy.
W pierwszej kolejności do miski wlewamy wodę, wsypujemy jedną łyżeczkę sody oczyszczonej i mieszamy. Z wykorzystaniem takiej mikstury czyścimy jajka, a następnie osuszamy je za pomocą ręcznika papierowego.
Do osobnej miski wsypujmy kurkumę, sól i wlewamy łyżkę octu oraz 100 ml wody. Całość dokładnie mieszamy.
Jajka przekładamy do garnka i zalewamy przygotowaną mieszanką oraz uzupełniamy wodą tak, aby ciecz całkowicie je zakryła. Następnie gotujemy całość przez 10 minut.

Po tym czasie ściągamy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia. W kolejnym kroku wyjmujemy jajka z garnka, układamy na ręczniku papierowym i zostawiamy na 15 minut, aby mogły wyschnąć.
Po upływie tego czasu nacieramy jajka olejem, aby nadać im połysku.
Tak przygotowane pisanki z pewnością wzbogacą wystrój podczas Świąt Wielkanocnych.
Sprawdź przepis na pyszne kotlety mielone z dodatkiem prawdziwków. Zobacz, jak zrobić wspaniałą roladę waflową.






































