Lewandowska ma genialny patent na świąteczne śniadanie. Smaczna i zdrowa kompozycja składników
Zwykło się mówić, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia. Z tym powiedzeniem zdaje się zgadzać Anna Lewandowska, która przygotowała dla swoich wielbicieli przepis na niezwykły poranny przysmak. Jej jaglanka z dodatkiem miodu i owoców z pewnością dostarczy energii na cały świąteczny poranek.
Świąteczna jaglanka Anny Lewandowskiej wyróżnia się niebywałym aromatem. Wszystko to za sprawą starannego doboru korzennych przypraw. Takie śniadanie pachnie fenomenalnie, a jeszcze lepiej smakuje.
Przepis na jaglankę według Anny Lewandowskiej
Składniki:
-
1 szklanka kaszy jaglanej
-
1/2 szklanki mleka kokosowego
-
1 łyżka tartego imbiru
-
2 łyżki rodzynek
-
2 łyżki żurawiny suszonej
-
1/2 łyżeczki cynamonu
-
1/2 łyżeczki wanilii
-
2 goździki
-
4-6 śliwek węgierek
-
sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
-
2 łyżki miodu
-
1 łyżka oleju kokosowego
Jak przyrządzić apetyczną jaglankę w świątecznym wydaniu?
Kaszę do jaglanki przepłucz dwukrotnie pod zimną bieżącą wodą . Przełóż ją do garnka i ugotuj według przepisu na opakowaniu . Kasza powinna wchłonąć cały płyn, w którym się gotuje.
Po wchłonięciu wody przez kaszę dodaj do niej pozostałe składniki jaglanki . Do garnka wlej mleko kokosowe, dodaj starty imbir oraz pozostałe przyprawy. Dorzuć też rodzynki oraz żurawinę . Całość gotuj przez chwilę .
Śliwki do jaglanki poprzekrawaj na pół . Z każdego owocu usuń pestkę . Następnie śliwki piecz przez 15 minut w temperaturze 180 stopni .
Do garnka z jaglanką dodaj sok pomarańczowy, miód i upieczone śliwki . Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj . Jaglankę podawaj od razu po przygotowaniu. Niezwykłe śniadanie możesz przygotować również z kaszy gryczanej . Anna Lewandowska w swoim repertuarze ma również niebanalną kawę .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Makłowicz piecze sernik, tak jak nasze prababki. Wkłada wyjątkowy składnik
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama
Źródło: hpba