Smakosze.pl Przepisy Lewandowska ma genialny patent na świąteczne śniadanie. Smaczna i zdrowa kompozycja składników
Canva / ksenee ; East News / Piotr Molecki

Lewandowska ma genialny patent na świąteczne śniadanie. Smaczna i zdrowa kompozycja składników

13 grudnia 2022
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Zwykło się mówić, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia. Z tym powiedzeniem zdaje się zgadzać Anna Lewandowska, która przygotowała dla swoich wielbicieli przepis na niezwykły poranny przysmak. Jej jaglanka z dodatkiem miodu i owoców z pewnością dostarczy energii na cały świąteczny poranek.

Świąteczna jaglanka Anny Lewandowskiej wyróżnia się niebywałym aromatem. Wszystko to za sprawą starannego doboru korzennych przypraw. Takie śniadanie pachnie fenomenalnie, a jeszcze lepiej smakuje.

Przepis na jaglankę według Anny Lewandowskiej

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy jaglanej

  • 1/2 szklanki mleka kokosowego

  • 1 łyżka tartego imbiru

  • 2 łyżki rodzynek

  • 2 łyżki żurawiny suszonej

  • 1/2 łyżeczki cynamonu

  • 1/2 łyżeczki wanilii

  • 2 goździki

  • 4-6 śliwek węgierek

  • sok wyciśnięty z 1 pomarańczy

  • 2 łyżki miodu

  • 1 łyżka oleju kokosowego

Jak przyrządzić apetyczną jaglankę w świątecznym wydaniu?

Kaszę do jaglanki przepłucz dwukrotnie pod zimną bieżącą wodą . Przełóż ją do garnka i ugotuj według przepisu na opakowaniu . Kasza powinna wchłonąć cały płyn, w którym się gotuje.

Po wchłonięciu wody przez kaszę dodaj do niej pozostałe składniki jaglanki . Do garnka wlej mleko kokosowe, dodaj starty imbir oraz pozostałe przyprawy. Dorzuć też rodzynki oraz żurawinę . Całość gotuj przez chwilę .

Śliwki do jaglanki poprzekrawaj na pół . Z każdego owocu usuń pestkę . Następnie śliwki piecz przez 15 minut w temperaturze 180 stopni .

Do garnka z jaglanką dodaj sok pomarańczowy, miód i upieczone śliwki . Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj . Jaglankę podawaj od razu po przygotowaniu. Niezwykłe śniadanie możesz przygotować również z kaszy gryczanej . Anna Lewandowska w swoim repertuarze ma również niebanalną kawę .

Canva / supermimicry
Canva / supermimicry

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: hpba

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy