Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Lewandowska tak robi rozgrzewającą kawę. Idealny napój na chłodne dni

Lewandowska tak robi rozgrzewającą kawę. Idealny napój na chłodne dni

Rozgrzewająca kawa Anny Lewandowskiej
canva/Moskaliuk Sergii; TRICOLORS/East News

Rozgrzewająca kawa z dodatkiem aromatycznych przypraw będzie idealna na chłodniejsze dni. Z inspirowanym kuchnią Pięciu Przemian przepisem Anny Lewandowskiej zrobicie ją w kilka chwil, a piękny zapach umili wam poranek. Spróbujecie?

Kawa z dodatkiem przypraw i kakao delikatnie pobudza i przyjemnie rozgrzewa. Jej wykonanie jest bardzo proste, a sam sposób przyrządzania sprawia, że jest lekka. Nie dodajemy tutaj ani mleka, ani cukru — jedynie opcjonalnie dosładzamy napar miodem lub syropem klonowym. A nawet bez nich smakuje fantastycznie.

Przepis na aromatyczną kawę według Pięciu Przemian

Składniki na 2 porcje:

  • 2 łyżki mielonej kawy

  • 1/3 łyżeczki sproszkowanego imbiru

  • 1/3 łyżeczki mielonego cynamonu

  • 750 ml wody

  • 20 g kakao deserowego

  • 2 łyżki miodu lub syropu klonowego (opcjonalnie)

Jak zrobić rozgrzewającą kawę? Sposób Anny Lewandowskiej nie ma sobie równych

W garnku zagotowujemy wodę i wsypujemy do niej zmieloną kawę. Możemy skorzystać zarówno z wcześniej mielonego produktu, jak i rozdrobnić ziarna bezpośrednio przed parzeniem.

Dodajemy cynamon, imbir i kakao. Całość mieszamy i podgrzewamy na niewielkim ogniu przez 5 minut. Przelewamy do filiżanek i dodajemy miód lub syrop klonowy, jeśli mamy ochotę. Smacznego.

Wskazówka: miód pod wpływem wysokiej temperatury traci swoje cenne właściwości. Warto go dodać po tym, jak kawa nieco przestygnie. W płynach o temperaturze powyżej 40 st. C staje się jedynie słodzikiem.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na doskonałe napoje na bazie kawy. Polecamy ostrą wersję z chili i cynamonem oraz bogatą w smaki, kremową kawę po królewsku.

Rozgrzewająca kawa z przyprawami jest wyśmienita
canva/kovalchuk

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: hpba