Lewandowska tak robi rozgrzewającą kawę. Idealny napój na chłodne dni
Rozgrzewająca kawa z dodatkiem aromatycznych przypraw będzie idealna na chłodniejsze dni. Z inspirowanym kuchnią Pięciu Przemian przepisem Anny Lewandowskiej zrobicie ją w kilka chwil, a piękny zapach umili wam poranek. Spróbujecie?
Kawa z dodatkiem przypraw i kakao delikatnie pobudza i przyjemnie rozgrzewa. Jej wykonanie jest bardzo proste, a sam sposób przyrządzania sprawia, że jest lekka. Nie dodajemy tutaj ani mleka, ani cukru — jedynie opcjonalnie dosładzamy napar miodem lub syropem klonowym. A nawet bez nich smakuje fantastycznie.
Przepis na aromatyczną kawę według Pięciu Przemian
Składniki na 2 porcje:
2 łyżki mielonej kawy
1/3 łyżeczki sproszkowanego imbiru
1/3 łyżeczki mielonego cynamonu
750 ml wody
20 g kakao deserowego
2 łyżki miodu lub syropu klonowego (opcjonalnie)
Jak zrobić rozgrzewającą kawę? Sposób Anny Lewandowskiej nie ma sobie równych
W garnku zagotowujemy wodę i wsypujemy do niej zmieloną kawę. Możemy skorzystać zarówno z wcześniej mielonego produktu, jak i rozdrobnić ziarna bezpośrednio przed parzeniem.
Dodajemy cynamon, imbir i kakao. Całość mieszamy i podgrzewamy na niewielkim ogniu przez 5 minut. Przelewamy do filiżanek i dodajemy miód lub syrop klonowy, jeśli mamy ochotę. Smacznego.
Wskazówka: miód pod wpływem wysokiej temperatury traci swoje cenne właściwości. Warto go dodać po tym, jak kawa nieco przestygnie. W płynach o temperaturze powyżej 40 st. C staje się jedynie słodzikiem.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na doskonałe napoje na bazie kawy. Polecamy ostrą wersję z chili i cynamonem oraz bogatą w smaki, kremową kawę po królewsku.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Przenigdy nie wyrzucaj zielonej części pora. Znamy niesamowite sposoby ich wykorzystania
Przepis na uwielbiane ciasto Wenus. Lepszego nie zjesz w cukierniach
Źródło: hpba