Smakosze.pl
Rozgrzewająca kawa Anny Lewandowskiej

canva/Moskaliuk Sergii; TRICOLORS/East News

Lewandowska tak robi rozgrzewającą kawę. Idealny napój na chłodne dni

22 Września 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Rozgrzewająca kawa z dodatkiem aromatycznych przypraw będzie idealna na chłodniejsze dni. Z inspirowanym kuchnią Pięciu Przemian przepisem Anny Lewandowskiej zrobicie ją w kilka chwil, a piękny zapach umili wam poranek. Spróbujecie?

Kawa z dodatkiem przypraw i kakao delikatnie pobudza i przyjemnie rozgrzewa. Jej wykonanie jest bardzo proste, a sam sposób przyrządzania sprawia, że jest lekka. Nie dodajemy tutaj ani mleka, ani cukru — jedynie opcjonalnie dosładzamy napar miodem lub syropem klonowym. A nawet bez nich smakuje fantastycznie.

powidła śliwkowe

Niebywałe, co Kuroń dodaje do powidła ze śliwek. Trio idealne

CZYTAJ DALEJ

Przepis na aromatyczną kawę według Pięciu Przemian

Składniki na 2 porcje:

  • 2 łyżki mielonej kawy

  • 1/3 łyżeczki sproszkowanego imbiru

  • 1/3 łyżeczki mielonego cynamonu

  • 750 ml wody

  • 20 g kakao deserowego

  • 2 łyżki miodu lub syropu klonowego (opcjonalnie)

Jak zrobić rozgrzewającą kawę? Sposób Anny Lewandowskiej nie ma sobie równych

W garnku zagotowujemy wodę i wsypujemy do niej zmieloną kawę. Możemy skorzystać zarówno z wcześniej mielonego produktu, jak i rozdrobnić ziarna bezpośrednio przed parzeniem.

Dodajemy cynamon, imbir i kakao. Całość mieszamy i podgrzewamy na niewielkim ogniu przez 5 minut. Przelewamy do filiżanek i dodajemy miód lub syrop klonowy, jeśli mamy ochotę. Smacznego.

Wskazówka: miód pod wpływem wysokiej temperatury traci swoje cenne właściwości. Warto go dodać po tym, jak kawa nieco przestygnie. W płynach o temperaturze powyżej 40 st. C staje się jedynie słodzikiem.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na doskonałe napoje na bazie kawy. Polecamy ostrą wersję z chili i cynamonem oraz bogatą w smaki, kremową kawę po królewsku.

Rozgrzewająca kawa z przyprawami jest wyśmienita

canva/kovalchuk

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: hpba

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Bieszczadzkie racuchy - prosty przepis

Przepisy

Bieszczadzkie racuchy znacznie różnią się od tradycyjnych. Niebywałe, z czego się je robi

Czytaj więcej >
Ciasto ze śliwkami Anny Lewandowskiej

Przepisy

Lewandowska pokazała przepis na ciasto ze śliwkami. 1 szczegół od razu rzuca się w oczy

Czytaj więcej >
Kluski śląskie przyrządzane metodą 1:4

Przepisy

Przygotowujesz kluski śląskie metodą 1:4? Tylko tak masz gwarancję, że wyjdą idealne

Czytaj więcej >
Podkarpacka banianka, czyli zupa z dyni

Przepisy

Podkarpacka banianka, czyli zupa z dyni bije na głowę wymyślne kremy. Prosto i smacznie

Czytaj więcej >
gruszki w słodkim syropie

Przepisy

Gruszki w syropie do słoików. Doskonałe na przekąskę, do mięs i słodkości

Czytaj więcej >
szarlotka

Przepisy

Prosta i szybka szarlotka. Uwielbiane, klasyczne ciasto z jabłkami

Czytaj więcej >