Smakosze.pl
gryczanka

Canva / hanbr

Zapomnij o owsiance na śniadanie. Gryczanka bije ją na głowę

29 Listopada 2022

Autor tekstu:

Aleksandra Proch

Zdrowe i pożywne śniadanie to podstawa udanego dnia. Jeśli masz ochotę na coś pysznego, a przy tym bogatego w składniki odżywcze, koniecznie spróbuj gryczanki. To mleczne danie na bazie kaszy gryczanej jest absolutnym śniadaniowym hitem.

Kasza gryczana zwykła kojarzyć się z dodatkiem do gulaszu czy sosu grzybowego. Zrywamy z tym wyobrażeniem. Ugotowana na mleku gryczanka z dodatkiem owoców i słodkiego miodu smakuje wręcz fenomenalnie.

gozdziki

Domowy syrop z miodu, pomarańczy i goździków. Idealny na zimowe chłody

CZYTAJ DALEJ

Mleczną gryczankę możesz przygotować z dowolnymi owocami. Jabłka, gruszki czy owoce suszone odnajdą się w tym daniu jednakowo dobrze. My proponujemy pożywną gryczankę z dodatkiem sezonowych śliwek.

Przepis na mleczną gryczankę z owocami

Składniki:

  • 1 woreczek kaszy gryczanej (100 g)

  • 3 szklanki mleka

  • 4-5 śliwek węgierek

  • 1-2 łyżeczki miodu

  • szczypta soli

Jak ugotować wyborną gryczankę na śniadanie?

Mleko na gryczankę zagotuj z odrobiną soli. Woreczek z kaszą wsadź do mleka i gotuj odrobinę dłużej, niż wskazuje na to instrukcja na opakowaniu. Kasza na gryczankę powinna być nieco rozgotowana, a niemal cały płyn powinien zostać wchłonięty.

Przygotuj owoce do gryczanki. Śliwki umyj i poprzekrawaj na połówki. Następnie pousuwaj z nich pestki, a owoce pokrój na mniejsze części.

Na patelni na małej mocy palnika rozpuść miód. Dodaj pokrojone śliwki i podgrzewaj składniki przez 1-2 minuty, cały czas mieszając. Ilość miodu dostosuj do tego, jak słodką gryczankę chcesz uzyskać.

Ugotowaną w mleku kaszę wymieszaj z przesmażonymi z miodem owocami. Podawaj od razu po przygotowaniu. Gryczankę możesz podawać udekorowaną listkami mięty, a także z dodatkiem orzechów lub suszonych owoców. Poznaj niezwykły smak owsianki przygotowanej na herbacie. Kultowe śniadanie możesz teraz przygotować też w piekarniku.

Canva / Preslav

Canva / Preslav

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Tagi:

Aleksandra ProchAutor

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Zalej nią 2 łyżeczki oregano i odstaw na 15 minut. Herbata ma niebywale cenne właściwości

Czytaj więcej >
golonka

Przepisy

Golonka pieczona w kiszonej kapuście. Wymarzone danie na zimowe dni

Czytaj więcej >
placki ziemniaczane

Przepisy

Chrupiące placki ziemniaczane bez tajemnic. Kucharz zdradził 4 swoje triki

Czytaj więcej >
surówka z pora

Przepisy

Posiekał 6 składników i wymieszał z sosem. Ta surówka z pora to prawdziwy hit

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Następnym razem do ciasta na racuchy dodaj ten owoc. Wyjdą idealnie puszyste

Czytaj więcej >
pieczone ziemniaki

Przepisy

Gessler obtacza w nich ziemniaki i wkłada do piekarnika. Są chrupiące i aromatyczne

Czytaj więcej >