Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zapomnij o owsiance na śniadanie. Gryczanka bije ją na głowę
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 29.11.2022 22:28

Zapomnij o owsiance na śniadanie. Gryczanka bije ją na głowę

gryczanka
Canva / hanbr

Zdrowe i pożywne śniadanie to podstawa udanego dnia. Jeśli masz ochotę na coś pysznego, a przy tym bogatego w składniki odżywcze, koniecznie spróbuj gryczanki. To mleczne danie na bazie kaszy gryczanej jest absolutnym śniadaniowym hitem.

Kasza gryczana zwykła kojarzyć się z dodatkiem do gulaszu czy sosu grzybowego. Zrywamy z tym wyobrażeniem. Ugotowana na mleku gryczanka z dodatkiem owoców i słodkiego miodu smakuje wręcz fenomenalnie.

Mleczną gryczankę możesz przygotować z dowolnymi owocami. Jabłka, gruszki czy owoce suszone odnajdą się w tym daniu jednakowo dobrze. My proponujemy pożywną gryczankę z dodatkiem sezonowych śliwek.

Przepis na mleczną gryczankę z owocami

Składniki:

  • 1 woreczek kaszy gryczanej (100 g)

  • 3 szklanki mleka

  • 4-5 śliwek węgierek

  • 1-2 łyżeczki miodu

  • szczypta soli

Jak ugotować wyborną gryczankę na śniadanie?

Mleko na gryczankę zagotuj z odrobiną soli. Woreczek z kaszą wsadź do mleka i gotuj odrobinę dłużej, niż wskazuje na to instrukcja na opakowaniu. Kasza na gryczankę powinna być nieco rozgotowana, a niemal cały płyn powinien zostać wchłonięty.

Przygotuj owoce do gryczanki. Śliwki umyj i poprzekrawaj na połówki. Następnie pousuwaj z nich pestki, a owoce pokrój na mniejsze części.

Na patelni na małej mocy palnika rozpuść miód. Dodaj pokrojone śliwki i podgrzewaj składniki przez 1-2 minuty, cały czas mieszając. Ilość miodu dostosuj do tego, jak słodką gryczankę chcesz uzyskać.

Ugotowaną w mleku kaszę wymieszaj z przesmażonymi z miodem owocami. Podawaj od razu po przygotowaniu. Gryczankę możesz podawać udekorowaną listkami mięty, a także z dodatkiem orzechów lub suszonych owoców. Poznaj niezwykły smak owsianki przygotowanej na herbacie. Kultowe śniadanie możesz teraz przygotować też w piekarniku.

Canva / Preslav
Canva / Preslav

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: