Gołąbki na świątecznym stole? Nie ma problemu. Mamy tradycyjny przepis. Zamiast mięsa użyj 2 produktów
Gołąbki nie zwykły kojarzyć się nam ze świętami Bożego Narodzenia. Co jednak powiecie na świąteczne gołąbki z kaszą i grzybami? 2 proste składniki z powodzeniem zastępują mięso. Zaskocz najbliższym tym pomysłowym daniem.
Faszerowana kapusta w wigilijnym wydaniu kryje w sobie smakowite wnętrze. Poza suszonymi grzybami i kaszą możesz naleźć w nich podsmażoną cebulkę i apetyczne pieczarki. Przygotowanie dania jest szybkie, reszta zrobi się sama w piekarniku. Świąteczne gołąbki z kaszą i grzybami to prawdziwy hit.
Przepis na świąteczne gołąbki z kaszą i grzybami
Składniki:
1 średnia główka białej kapusty
2 garście suszonych grzybów
1 i 1/2 szklanki kaszy pęczak
3 duże cebule
5-6 pieczarek
1 jajko
3-4 łyżki oleju
1 łyżka maki pszennej
1 szklanka śmietany 18%
sól i pieprz do smaku
Jak zrobić niezwykłe świąteczne gołąbki z kaszą i grzybami?
Przygotuj kapustę do świątecznych gołąbków z kaszą i grzybami. Zewnętrzne liście usuń i odłóż na bok. Z pozostałej główki wytnij głąb i sparz ją w dużym garnku. Z uzyskanych tym sposobem miękkich liści do zawijania gołąbków pousuwaj twarde grube nerwy.
Suszone grzyby opłucz, włóż do garnka i dodaj do nich litr wody. Całość gotuj przez 20 minut. Następnie miękki składnik do świątecznych gołąbków z kaszą i grzybami wyjmij i drobno pokrój. Z uzyskanego wywaru odlej 1 i 1/2 szklanki.
Do pozostałego w garnku wywaru wrzuć grzyby, zostawiając na boku 1 łyżkę do sosu. Dodaj też opłukany pęczak. Gotuj składniki do świątecznych gołąbków z kaszą i grzybami przez ok. 15 minut. W razie konieczności odcedź po gotowaniu nadmiar płynu.
2 cebule do świątecznych gołąbków z kaszą i grzybami posiekaj i zeszklij na dobrze rozgrzanym oleju. Po chwili dorzuć do nich również pokrojone drobno pieczarki i podsmażaj zawartość patelni przez kilka minut. Dodaj cebulę z pieczarkami do garnka z pęczakiem. Całość odpraw solą i pieprzem, a na koniec wymieszaj z rozkłóconym jajkiem.
Farsz do świątecznych gołąbków z kaszą i grzybami zawijaj w uprzednio przygotowane liście. Naczynie żaroodporne wyłóż odłożonymi zewnętrznymi liśćmi kapusty, a na nich układaj ciasno kolejne gołąbki. Całość zalej wodą i piecz przez ok. 75 minut w 180 stopniach.
Przygotuj sos do świątecznych gołąbków z kaszą i grzybami. 1 pozostałą cebulę posiekaj i zeszklij na patelni. Dodaj do nich mąkę, wlej odłożony wywar razem z łyżką posiekanych grzybów. Całość gotuj przez 15 minut, na koniec zabiel sos śmietaną i dopraw do smaku. Dowiedz się, jakie popularne warzywo możesz wykorzystać do farszu na gołąbki. Niezwykły sposób na parzenie kapusty to oszczędność czasu i zachodu.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Nie do wiary, ile kosztuje 1 pieróg u Gessler. Identyczny zrobisz kilkanaście razy taniej
Makłowicz piecze sernik, tak jak nasze prababki. Wkłada wyjątkowy składnik
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama