Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Gołąbki na świątecznym stole? Nie ma problemu. Mamy tradycyjny przepis. Zamiast mięsa użyj 2 produktów
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 13.12.2022 21:41

Gołąbki na świątecznym stole? Nie ma problemu. Mamy tradycyjny przepis. Zamiast mięsa użyj 2 produktów

gołąbki
Canva / oksix

Gołąbki nie zwykły kojarzyć się nam ze świętami Bożego Narodzenia. Co jednak powiecie na świąteczne gołąbki z kaszą i grzybami? 2 proste składniki z powodzeniem zastępują mięso. Zaskocz najbliższym tym pomysłowym daniem.

Faszerowana kapusta w wigilijnym wydaniu kryje w sobie smakowite wnętrze. Poza suszonymi grzybami i kaszą możesz naleźć w nich podsmażoną cebulkę i apetyczne pieczarki. Przygotowanie dania jest szybkie, reszta zrobi się sama w piekarniku. Świąteczne gołąbki z kaszą i grzybami to prawdziwy hit.

Przepis na świąteczne gołąbki z kaszą i grzybami

Składniki:

  • 1 średnia główka białej kapusty

  • 2 garście suszonych grzybów

  • 1 i 1/2 szklanki kaszy pęczak

  • 3 duże cebule

  • 5-6 pieczarek

  • 1 jajko

  • 3-4 łyżki oleju

  • 1 łyżka maki pszennej

  • 1 szklanka śmietany 18%

  • sól i pieprz do smaku

Jak zrobić niezwykłe świąteczne gołąbki z kaszą i grzybami?

Przygotuj kapustę do świątecznych gołąbków z kaszą i grzybami. Zewnętrzne liście usuń i odłóż na bok. Z pozostałej główki wytnij głąb i sparz ją w dużym garnku. Z uzyskanych tym sposobem miękkich liści do zawijania gołąbków pousuwaj twarde grube nerwy.

Suszone grzyby opłucz, włóż do garnka i dodaj do nich litr wody. Całość gotuj przez 20 minut. Następnie miękki składnik do świątecznych gołąbków z kaszą i grzybami wyjmij i drobno pokrój. Z uzyskanego wywaru odlej 1 i 1/2 szklanki.

Do pozostałego w garnku wywaru wrzuć grzyby, zostawiając na boku 1 łyżkę do sosu. Dodaj też opłukany pęczak. Gotuj składniki do świątecznych gołąbków z kaszą i grzybami przez ok. 15 minut. W razie konieczności odcedź po gotowaniu nadmiar płynu.

2 cebule do świątecznych gołąbków z kaszą i grzybami posiekaj i zeszklij na dobrze rozgrzanym oleju. Po chwili dorzuć do nich również pokrojone drobno pieczarki i podsmażaj zawartość patelni przez kilka minut. Dodaj cebulę z pieczarkami do garnka z pęczakiem. Całość odpraw solą i pieprzem, a na koniec wymieszaj z rozkłóconym jajkiem.

Farsz do świątecznych gołąbków z kaszą i grzybami zawijaj w uprzednio przygotowane liście. Naczynie żaroodporne wyłóż odłożonymi zewnętrznymi liśćmi kapusty, a na nich układaj ciasno kolejne gołąbki. Całość zalej wodą i piecz przez ok. 75 minut w 180 stopniach.

Przygotuj sos do świątecznych gołąbków z kaszą i grzybami. 1 pozostałą cebulę posiekaj i zeszklij na patelni. Dodaj do nich mąkę, wlej odłożony wywar razem z łyżką posiekanych grzybów. Całość gotuj przez 15 minut, na koniec zabiel sos śmietaną i dopraw do smaku. Dowiedz się, jakie popularne warzywo możesz wykorzystać do farszu na gołąbki. Niezwykły sposób na parzenie kapusty to oszczędność czasu i zachodu.

Canva / arfo
Canva / arfo

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: