Smakosze.pl Przepisy Lewandowska miesza dwie mąki i robi ciasto na naleśniki. Wychodzą obłędne i bez grama glutenu
Canva/baibaz, Facebook/Anna Lewandowska

Lewandowska miesza dwie mąki i robi ciasto na naleśniki. Wychodzą obłędne i bez grama glutenu

23 lipca 2023

Naleśniki lubią jeść dzieci i dorośli. Przepada za nimi też Anna Lewandowska i jej córka Klara. To szybki danie kojarzy się znanej trenerce z dzieciństwem i czasem beztroski. Jednak Anna Lewandowska przygotowuje naleśniki z mąki owsianej i kukurydzianej. W tych naleśnikach nie ma ani grama glutenu.

Naleśniki, czyli powrót do beztroskich czasów

Naleśniki można przyrządzić w szybki sposób i podawać je z owocami, twarogiem, farszem mięsnym, czy grzybowym. Możliwości jest bardzo wiele i wszystko zależy od naszych pomysłów kulinarnych. Zwykle do przyrządzenia naleśników używamy mąki pszennej. Jednak warto wypróbować receptury Anny Lewandowskiej na naleśniki bezglutenowe.

Znana trenerka naleśniki przyrządza z mąki owsianej kukurydzianej. Dzięki temu te lubiane danie wychodzi bardziej chrupiące niż zwykle . Często w mąkach bezglutenowych można wyczuć smak rośliny, z jakiej zostały przygotowane. Ciasto z maki bezglutenowej może być mniej kleiste i trudno je wyrobić.

Ojciec Grande miał najlepszą recepturę na placki ziemniaczane. Nigdy nie ciemniały

Mąka kukurydziana i owsiana, czyli naleśniki od Lewej

Mąka kukurydziana zawiera sporo skrobi i dzięki temu posiada właściwości sklejające. Charakteryzuje się też dość wyrazistym smakiem i zapachem. Nadaje ona ciastu kruchości, ale też ziemistą strukturę. Mąki bezglutenowe bogate są w witaminy, minerały i błonnik.

Taki mąki mają tez niski indeks glikemiczny. Mąka owsiana jest zdecydowanie najlepszą alternatywą dla maki pszennej. To produkt neutralny w smaku i zapachu. Można ją nawet przygotować samodzielnie- wystarczy zmielić płatki owsiane. Anna Lewandowska naleśniki przygotowuje właśnie z maki kukurydzianej i owsianej.

Jak przygotować naleśniki bezglutenowe od Anny Lewandowskiej?

Składniki:

  • 1 jajko
  • 120 g mąki owsianej
  • 60 g mąki kukurydzianej
  • ½ szklanki mleka roślinnego
  • łyżka cukru kokosowego
  • ½ łyżeczki oleju kokosowego
  • ½ szklanki borówek
  • ½ szklanki malin

Wszystkie składniki blendujemy, a na patelni rozgrzewamy olej i smażymy naleśnik i. Maliny i borówki też blendujemy.

Na usmażone naleśniki możemy dodać borówki w całości. Naleśniki z przepisu Anny Lewandowskiej są już gotowe. Przygotowuje się je w bardzo szybki sposób. Pisaliśmy o naleśnikach z przepisu starej kucharki. Polecaliśmy też przepis babci na to danie.

naleśniki bezglutenowe
Canva/DAPA Images

Źródło: hpba.pl

Żadne mięso, żadne warzywa. Makłowicz robi mielone ze składnika, który kocha każdy Polak
Koleżanka dała mi przepis na lody, które smakują jak te za dawnych lat. Wystarczą tylko 3 składniki
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy