Lewandowska miesza dwie mąki i robi ciasto na naleśniki. Wychodzą obłędne i bez grama glutenu
Naleśniki lubią jeść dzieci i dorośli. Przepada za nimi też Anna Lewandowska i jej córka Klara. To szybki danie kojarzy się znanej trenerce z dzieciństwem i czasem beztroski. Jednak Anna Lewandowska przygotowuje naleśniki z mąki owsianej i kukurydzianej. W tych naleśnikach nie ma ani grama glutenu.
Naleśniki, czyli powrót do beztroskich czasów
Naleśniki można przyrządzić w szybki sposób i podawać je z owocami, twarogiem, farszem mięsnym, czy grzybowym. Możliwości jest bardzo wiele i wszystko zależy od naszych pomysłów kulinarnych. Zwykle do przyrządzenia naleśników używamy mąki pszennej. Jednak warto wypróbować receptury Anny Lewandowskiej na naleśniki bezglutenowe.
Znana trenerka naleśniki przyrządza z mąki owsianej kukurydzianej. Dzięki temu te lubiane danie wychodzi bardziej chrupiące niż zwykle . Często w mąkach bezglutenowych można wyczuć smak rośliny, z jakiej zostały przygotowane. Ciasto z maki bezglutenowej może być mniej kleiste i trudno je wyrobić.
Mąka kukurydziana i owsiana, czyli naleśniki od Lewej
Mąka kukurydziana zawiera sporo skrobi i dzięki temu posiada właściwości sklejające. Charakteryzuje się też dość wyrazistym smakiem i zapachem. Nadaje ona ciastu kruchości, ale też ziemistą strukturę. Mąki bezglutenowe bogate są w witaminy, minerały i błonnik.
Taki mąki mają tez niski indeks glikemiczny. Mąka owsiana jest zdecydowanie najlepszą alternatywą dla maki pszennej. To produkt neutralny w smaku i zapachu. Można ją nawet przygotować samodzielnie- wystarczy zmielić płatki owsiane. Anna Lewandowska naleśniki przygotowuje właśnie z maki kukurydzianej i owsianej.
Jak przygotować naleśniki bezglutenowe od Anny Lewandowskiej?
Składniki:
- 1 jajko
- 120 g mąki owsianej
- 60 g mąki kukurydzianej
- ½ szklanki mleka roślinnego
- łyżka cukru kokosowego
- ½ łyżeczki oleju kokosowego
- ½ szklanki borówek
- ½ szklanki malin
Wszystkie składniki blendujemy, a na patelni rozgrzewamy olej i smażymy naleśnik i. Maliny i borówki też blendujemy.
Na usmażone naleśniki możemy dodać borówki w całości. Naleśniki z przepisu Anny Lewandowskiej są już gotowe. Przygotowuje się je w bardzo szybki sposób. Pisaliśmy o naleśnikach z przepisu starej kucharki. Polecaliśmy też przepis babci na to danie.
Źródło: hpba.pl