Ojciec Grande miał najlepszą recepturę na placki ziemniaczane. Nigdy nie ciemniały
Placki ziemniaczane to pomysł na smaczny i pożywny obiad. Można podawać je na słodko i w sposób wytrawny. Jednak, co zrobić, by placki nie ciemniały? Mamy na to skuteczny sposób od Ojca Grande.
Placki ziemniaczane- smaczne i zdrowe
Placki ziemniaczane są bardzo lubiane przez Polaków. To danie przygotujemy szybko i nie potrzebujemy do niego zbyt wielu składników. Placki ziemniaczane są dość kaloryczne, bo w 100 gramach mają 270 kalorii. To przez olej, na którym smażymy placki ziemniaczane.
Jednak oprócz kalorii placki dostarczają nam też sporo białka i węglowodanów. Oprócz tego są dobrym źródłem witamin: A, C, D oraz witamin z grupy B. Dostarczają nam też potasu, żelaza, fosforu, magnezu i sodu. Co zrobić, by placki ziemniaczane nie ciemniały? Ojciec Grande znalazł sposób na ten kulinarny kłopot.
Koleżanka dała mi przepis na lody, które smakują jak te za dawnych lat. Wystarczą tylko 3 składnikiCo zrobić, żeby placki nie ciemniały?
Masa ziemniaczana przygotowywana na placki ziemniaczane bardzo często ciemnieje. Jest to skutek utleniania się ziemniaków. To naturalny proces, który nie ma wpływu na smak i zapach dania. Jednak wpływa na wygląd masy ziemniaczanej. Czy możemy zapobiec ciemnieniu placków ziemniaczanych?
Okazuje się, że tak! Sposób na to ma Ojciec Grande. Dodaje on podczas przygotowywania masy ziemniaczanej- mleko i mąkę w odpowiednim momencie. Można też zrezygnować z dodania mąki. Jeśli decydujemy się na mąkę- to dopiero po niej dodajemy ziemniaki i wszelkie przyprawy. Właśnie dodanie mleka powoduje, że skrobia nie ciemnieje.
Jak przygotować placki ziemniaczane od Ojca Grande?
Składniki:
- 1 ½ kg ziemniaków
- 1 cebula
- 2 jajka
- ½ szklanka mleka
- sól
- pieprz
Jajka roztrzepujemy z mlekiem i ścieramy cebulę. Wszystko razem mieszamy, dodajemy teraz mąkę. Jednak, gdy przygotowujemy ziemniaki w sokowirówce- to mąki nie musimy dawać. Ścieramy ziemniaki, doprawiamy solą i pieprzem.
Placki ziemniaczane smażymy na oleju na złoty kolor. Pamiętajmy o dodaniu mleka- ten zabieg sprawi, że nasze placki ziemniaczane nie ściemnieją, bo skrobia się nie utleni. Placki możemy podawać w sosami, mięsem, ale też na słodko. Pisaliśmy o plackach ziemniaczanych od babci. Informowaliśmy o przydatnym patencie na placki ziemniaczane.
Źródło: przyslijprzepis.pl