Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ojciec Grande miał najlepszą recepturę na placki ziemniaczane. Nigdy nie ciemniały
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 23.07.2023 11:07

Ojciec Grande miał najlepszą recepturę na placki ziemniaczane. Nigdy nie ciemniały

tarcie ziemniaków
Canva/JackF

Placki ziemniaczane to pomysł na smaczny i pożywny obiad. Można podawać je na słodko i w sposób wytrawny. Jednak, co zrobić, by placki nie ciemniały? Mamy na to skuteczny sposób od Ojca Grande.

Placki ziemniaczane- smaczne i zdrowe

Placki ziemniaczane są bardzo lubiane przez Polaków. To danie przygotujemy szybko i nie potrzebujemy do niego zbyt wielu składników. Placki ziemniaczane są dość kaloryczne, bo w 100 gramach mają 270 kalorii. To przez olej, na którym smażymy placki ziemniaczane.

Jednak oprócz kalorii placki dostarczają nam też sporo białka i węglowodanów. Oprócz tego są dobrym źródłem witamin: A, C, D oraz witamin z grupy B. Dostarczają nam też potasu, żelaza, fosforu, magnezu i sodu. Co zrobić, by placki ziemniaczane nie ciemniały? Ojciec Grande znalazł sposób na ten kulinarny kłopot.

Koleżanka dała mi przepis na lody, które smakują jak te za dawnych lat. Wystarczą tylko 3 składniki

Co zrobić, żeby placki nie ciemniały?

Masa ziemniaczana przygotowywana na placki ziemniaczane bardzo często ciemnieje. Jest to skutek utleniania się ziemniaków. To naturalny proces, który nie ma wpływu na smak i zapach dania. Jednak wpływa na wygląd masy ziemniaczanej. Czy możemy zapobiec ciemnieniu placków ziemniaczanych?

Okazuje się, że tak! Sposób na to ma Ojciec Grande. Dodaje on podczas przygotowywania masy ziemniaczanej- mleko i mąkę w odpowiednim momencie. Można też zrezygnować z dodania mąki. Jeśli decydujemy się na mąkę- to dopiero po niej dodajemy ziemniaki i wszelkie przyprawy. Właśnie dodanie mleka powoduje, że skrobia nie ciemnieje.

Jak przygotować placki ziemniaczane od Ojca Grande?

Składniki:

  • 1 ½ kg ziemniaków
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • ½ szklanka mleka
  • sól
  • pieprz

Jajka roztrzepujemy z mlekiem i ścieramy cebulę. Wszystko razem mieszamy, dodajemy teraz mąkę. Jednak, gdy przygotowujemy ziemniaki w sokowirówce- to mąki nie musimy dawać. Ścieramy ziemniaki, doprawiamy solą i pieprzem.

Placki ziemniaczane smażymy na oleju na złoty kolor. Pamiętajmy o dodaniu mleka- ten zabieg sprawi, że nasze placki ziemniaczane nie ściemnieją, bo skrobia się nie utleni. Placki możemy podawać w sosami, mięsem, ale też na słodko. Pisaliśmy o plackach ziemniaczanych od babci.  Informowaliśmy o przydatnym patencie na placki ziemniaczane. 

placki ziemniaczane
Canva/JFsPic

Źródło: przyslijprzepis.pl