Żadne mięso, żadne warzywa. Makłowicz robi mielone ze składnika, który kocha każdy Polak
Kotlety mielone często goszczą na stołach Polaków. Przygotowuje się je w prosty i szybki sposób. Jednak Robert Makłowicz mielonych nie robi ani z mięsa, ani z warzyw. Stawia na rybę i wędzony boczek. Ten smak zachwyci wielu fanów kotletów mielonych.
Kotlety mielone, czyli szybki obiad
Kotlety mielone to danie obiadowe, za którym przepada wiele osób. Można wzbogacić je warzywami i rozmaitymi przyprawami. Z mielonymi można eksperymentować w kuchni i sprawiać, że za każdym razem smakują nieco inaczej. Jednak Robert Makłowicz robi mielone z boczku wędzonego i ryby.
To sposób na mielone w zupełnie nowej wersji. Jeśli znudziły ci się mielone- to jest to doskonały moment, by spróbować kotletów z ryby i wędzonego boczku. Przepis od Roberta Makłowicza jest gwarancją smaku. Warto go wypróbować.
Te kuleczki są cenne jak złoto. Już wkrótce zacznie się sezon na najbardziej wartościowy polski owocJak przygotować mielone z ryby i boczku?
Składniki:
- 75 dag filetów np. z dorsza
- 10 dag wędzonego surowego boczku
- cebula
- czosnek
- łyżka masła
- 2 jajka
- 1 ½ szklanki tartej bułki
- majeranek
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Filety umyj, opłucz i pokrój na kawałki. Boczek pokrój i zmiel razem z filetami. Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na patelni, dodaj czosnek i całość- jak ostygnie wrzuć do zmielonej ryby z boczkiem.
Dodaj ¾ szklanki bułki tartej, majeranek, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj i z masy formuj kotlety. Panieruj je w bułce tartej lub mące i smaż na złoty kolor na patelni z olejem.
Jak podawać kotlety rybne z wędzonym boczkiem?
Kotlety mielone od Roberta Makłowicza można z sosem kaparowym, który przyrządzamy na maśle. Podlewamy kapary na maśle kieliszkiem białego wina i je odparowujemy. Dodajemy szklankę bulionu warzywnego i 200 ml śmietanki. Gotujemy na niedużym ogniu.
Kotlety rybne od Roberta Makłowicza są wyjątkowo lekkie i smaczne. Dzięki obecności boczku nie będą twarde i wysuszone. Cechuje je lekkość i doskonały smak. Wędzony boczek neutralizuje smak ryby i nadaje kotletom soczystości. Pisaliśmy o pysznych kotletach bez mięsa. Polecaliśmy też kotlety z serka wiejskiego.
Źródło: smakosze.pl