Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Żadne mięso, żadne warzywa. Makłowicz robi mielone ze składnika, który kocha każdy Polak
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 23.07.2023 10:27

Żadne mięso, żadne warzywa. Makłowicz robi mielone ze składnika, który kocha każdy Polak

kotlety mielone
Facebook/Robert Makłowicz, Canva/graletta

Kotlety mielone często goszczą na stołach Polaków. Przygotowuje się je w prosty i szybki sposób. Jednak Robert Makłowicz mielonych nie robi ani z mięsa, ani z warzyw. Stawia na rybę i wędzony boczek. Ten smak zachwyci wielu fanów kotletów mielonych. 

Kotlety mielone, czyli szybki obiad

Kotlety mielone to danie obiadowe, za którym przepada wiele osób. Można wzbogacić je warzywami i rozmaitymi przyprawami. Z mielonymi można eksperymentować w kuchni i sprawiać, że za każdym razem smakują nieco inaczej. Jednak Robert Makłowicz robi mielone z boczku wędzonego i ryby.

To sposób na mielone w zupełnie nowej wersji. Jeśli znudziły ci się mielone- to jest to doskonały moment, by spróbować kotletów z ryby i wędzonego boczku. Przepis od Roberta Makłowicza jest gwarancją smaku. Warto go wypróbować.

Te kuleczki są cenne jak złoto. Już wkrótce zacznie się sezon na najbardziej wartościowy polski owoc

Jak przygotować mielone z ryby i boczku?

Składniki:

  • 75 dag filetów np. z dorsza
  • 10 dag wędzonego surowego boczku
  • cebula
  • czosnek
  • łyżka masła
  • 2 jajka
  • 1 ½ szklanki tartej bułki
  • majeranek
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Filety umyj, opłucz i pokrój na kawałki. Boczek pokrój i zmiel razem z filetami. Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na patelni, dodaj czosnek i całość- jak ostygnie wrzuć do zmielonej ryby z boczkiem. 

Dodaj ¾ szklanki bułki tartej, majeranek, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj i z masy formuj kotlety. Panieruj je w bułce tartej lub mące i smaż na złoty kolor na patelni z olejem.

Jak podawać kotlety rybne z wędzonym boczkiem?

Kotlety mielone od Roberta Makłowicza można z sosem kaparowym, który przyrządzamy na maśle. Podlewamy kapary na maśle kieliszkiem białego wina i je odparowujemy. Dodajemy szklankę bulionu warzywnego i 200 ml śmietanki. Gotujemy na niedużym ogniu.

Kotlety rybne od Roberta Makłowicza są wyjątkowo lekkie i smaczne. Dzięki obecności boczku nie będą twarde i wysuszone. Cechuje je lekkość i doskonały smak. Wędzony boczek neutralizuje smak ryby i nadaje kotletom soczystości. Pisaliśmy o pysznych kotletach bez mięsa.  Polecaliśmy też kotlety z serka wiejskiego. 

kotlety mielone
Canva/peredniankina

Źródło: smakosze.pl