Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Babcia zmieniła sposób przyrządzenia naleśników. Nie używa mleka, wlewa gęsty płyn
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 21.06.2023 20:34

Babcia zmieniła sposób przyrządzenia naleśników. Nie używa mleka, wlewa gęsty płyn

naleśniki
Canva/Johan Karlsson

Naleśniki lubią dorośli i dzieci. Możemy serwować je na obiad, a nawet na śniadanie. Podawać jako wytrawne danie lub na słodko i z owocami. Lubimy naleśniki za ich smak i kulinarne możliwości, których nam dostarczają. Jednak przepis babci może zaskoczyć- zamieniła ona mleko na kefir.

Naleśniki, czyli jest w czym wybierać

Naleśniki przyrządzamy z rzadkiego ciasta, które smażymy potem na patelni. Przygotowujemy farsz albo dokładamy różne składniki. Mogą to być wytrawne dodatki lub owoce. Bardzo popularne i lubiane są naleśniki ze szpinakiem oraz  z serem. 

To danie jada się we Francji, we Włoszech, na Ukrainie i w Rosji. Lubiane są w Stanach Zjednoczonych i Kanadzie. Nawet w Egipcie stworzono własną wersję naleśników, które smaży się tylko z jednej strony. My proponujemy przepis na naleśniki z wykorzystaniem kefiru zamiast mleka. Spróbujcie, są pyszne.

Przenigdy nie pij ich w upały. Konsekwencje są dosłownie opłakane

Jak przygotować naleśniki z kefirem?

Składniki:

  • szklanka mąki pszennej
  • 400 g kefiru
  • 2 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki oleju
  • sól

Mąkę przesiej przez sitko, wsyp cukier, wbij jajka, wlej kefir i dokładnie wymieszaj. Na koniec wlej łyżkę oleju i trochę wody.

Ciasto powinno mieć konsystencję bez grudek. Smaż naleśniki na mocno rozgrzanej patelni, z odrobiną oleju rzepakowego. Przygotowanie zajmie nam około 30 minut. Wyjdzie nam 20 porcji.

Kefir do naleśników- spróbuj koniecznie

Te naleśniki smakują najlepiej ze słodkim twarożkiem lub konfiturą. Kefir sprawia, że ciasto naleśnikowe będzie dość gęste i aksamitne. Po usmażeniu naleśniki będą niezwykle miękkie i będą rozpływały się w ustach. 

Dodanie kefiru zamiast mleka sprawia, że naleśniki są elastyczne i się nie rwą, a to bardzo istotne podczas smażenia. Tak delikatnych naleśników jeszcze nie jedliście. Warto mleko zamienić na kefir. Pisaliśmy o naleśnikach Anny Lewandowskiej. Podawaliśmy też przepis Roberta Makłowicza na to pyszne danie.

naleśniki
Canva/circlePS

Źródło: fajnegotowanie.pl