Smakosze.pl Przepisy Lewandowska piecze babkę wielkanocną inaczej niż wszyscy. Używa wyjątkowej mąki
canva/egiss; IG/annalewandowska

Lewandowska piecze babkę wielkanocną inaczej niż wszyscy. Używa wyjątkowej mąki

17 marca 2023

Babka wielkanocna może być jeszcze lepsza. Anna Lewandowska w swojej recepturze wykorzystała mąkę jaglaną, która jest naturalnie bezglutenowa. Ciasto, które uzyskała, było nie tylko niesamowicie delikatne, ale też przystępne dla alergików. Warto go spróbować.

Przepis na babkę z rodzynkami Anny Lewandowskiej

Proste i smaczne ciasto wielkanocne może być bezglutenowe. Z mąką jaglana i nawet bez jajek — babka proponowana przez żonę znanego piłkarza będzie odpowiednia nawet dla alergików. Cukier zawsze można zastąpić słodzikiem.

Składniki:

  • 1 duże jajo lub 2 łyżki mielonego siemienia lnianego + 4 łyżki wrzątku
  • 140 g mąki jaglanej
  • 110 g oleju kokosowego
  • 60 g cukru kokosowego
  • 200 g cukinii
  • 1 cytryna
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 30 g rodzynek
  • 100 g gorzkiej czekolady
Przenigdy nie wyrzucaj łodyg z brokuła. Nie żartujemy, przyrządzisz z nich najlepszy majonez, bije na głowę sklepowe

Jak przygotować babkę z rodzynkami? Anna Lewandowska zdradziła swój patent

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy proszek do pieczenia, cukier oraz sól. Dokładnie mieszamy produkty, a następnie wbijamy jajko lub dodajemy kleik z siemienia lnianego.

Wrzucamy też startą na tarce o większych oczkach i delikatnie odciśniętą z płynu cukinię i skórkę otartą z połowy cytryny. Wlewamy wyciśnięty z całego owocu sok, a następnie blendujemy masę.

Na koniec dodajemy namoczone we wrzątku rodzynki. Całość przenosimy do natłuszczonej formy na babkę wielkanocną. Pieczemy do godziny. Ciasto zostawiany w uchylonym piekarniku, by wystygło.

Jak podać babkę z rodzynkami?

Ciasto pysznie smakuje po pokryciu polewą czekoladową. Wystarczy rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej i rozsmarować ją na powierzchni ostudzonego wypieku. Gdy dodatek zastygnie, serwujcie do kawy lub herbaty. Jeśli lubicie, możecie dodać trochę domowej konfitury o wybranym smaku.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na pyszne ciasta na święta. Szczególnie polecamy mazurek z dżemem . Być może zainteresuje was też bardziej tradycyjna babka wielkanocna w wersji ekspresowej .

Babka wielkanocna jest smaczna.png
canva/ola_p

Źródło:hpba

Zapomnij o zwykłych zimnych nóżkach. Galaretki w kształcie jajek są 100 razy bardziej efektowne
Makłowicz przypomniał przepis na prażuchy. Zapomniany przysmak wraca do łask
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy