Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ekspresowa babka wielkanocna - wystarczy 15 minut. Niezawodny przepis
Renata Materlińska
Renata Materlińska 15.04.2022 17:58

Ekspresowa babka wielkanocna - wystarczy 15 minut. Niezawodny przepis

babka
canva/Dar1930

Masz mało czasu na przygotowanie świątecznych wypieków? Mamy niezawodny przepis na ekspresową babkę wielkanocną. Zrobisz ją z kilku prostych składników, a do jej utarcia wystarczy 15 minut. Jest lekka, puszysta i bardzo smaczna. Doskonała zwłaszcza do kawy.

Przy nadmiarze przedświątecznych obowiązków najlepiej sprawdzają się proste i szybkie receptury. Lubimy łatwe sałatki, mięsa, które należy wcześniej zamarynować, a także ciasta, które wystarczy tylko zmiksować. I właśnie przepis na takie ciasto prezentujemy poniżej. Spróbujcie, a na pewno się na nim nie zawiedziecie.

Ekspresowa babka wielkanocna — wystarczy 15 minut

Składniki:

  • 20 dag masła

  • 5 jajek

  • 1 szklanka drobnego cukru

  • 2 szklanki mąki plus 1 łyżka

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • aromat cytrynowy lub pomarańczowy

  • 1 łyżka ciemnego kakao

  • masło i bułka tarta do formy

  • cukier puder do posypania

Przygotowanie babki

Masło pokrój na kawałki, włóż do rondelka. Podgrzewaj na niedużym ogniu, aż się rozpuści. Przestudź.

Jajka zmiksuj z cukrem na puszystą masę. Dodaj letnie masło, a także 2 szklanki mąki przesianej z proszkiem do pieczenia i kilka kropel aromatu. Zmiksuj.

Formę na babkę wysmaruj masłem i wysyp tartą bułką. Odlej 1/3 ciasta. Większą część wymieszaj z łyżką mąki, mniejszą z łyżką kakao.

Do formy przelej jasne ciasto, a potem ciemne. Możesz też zrobić odwrotnie, czyli najpierw wylać ciemne ciasto, a potem jasne.

Ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. C i piecz je ok. 45 minut. Wystudź, wyjmij z formy, oprósz cukrem pudrem.

Po inne przepisy na pyszne, wielkanocne ciasta zapraszamy do naszego serwisu. Szczególnie polecamy recepturę na szybkie ciasto z majonezem, a także na ekspresowy mazurek bez pieczenia.

ciasto
ciasto

Źródło zdjęcia: canva/timurtas Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: smaker