Zapomnij o zwykłych zimnych nóżkach. Galaretki w kształcie jajek są 100 razy bardziej efektowne
Galaretki drobiowe przygotowane w wydmuszkach po jajkach będą wyglądać zjawiskowo na świątecznym stole. Galaretka z piersi kurczaka, marchewki i groszku jest wielkanocnym hitem, którego nie może zabraknąć.
Galaretki w kształcie jajek są totalnym hitem na Wielkanoc
Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Już za moment zaczniemy przyrządzać pieczenie, zimne nóżki, zakwasy na żurek i wiele innych dań. Zimne nóżki są dość czasochłonne. Zamiast nich przygotujmy galaretki drobiowe, które zrobimy z piersi kurczaka i warzyw.
Galaretki drobiowe koniecznie przygotujmy w skorupkach po jajkach. Jajka wykorzystamy np. do ciast. Pamiętajmy, żeby sparzyć wydmuszki przed włożeniem do nich mięsa i warzyw. Na skorupkach mogą znajdować się bakterie Salmonelli, więc wrzątek jest absolutnie konieczny.
Gotowe galaretki drobiowe podajemy z plastrami cytryny, ewentualnie z octem. Galaretki w kształcie jajek będą wyglądać zjawiskowo na wielkanocnym stole. Przepis i zdjęcia wykorzystane w artkule pochodzą z kanału Moja Domowe Jedzenie na YouTube.
Kalafior stanie się towarem luksusowym? Nie do wiary, ile teraz kosztujePrzepis na galaretki drobiowe na Wielkanoc
Składniki na wywar:
- filet z kurczaka
- pietruszka
- pół selera
- marchew
- cebula
- 2 łyżki żelatyny
- liść laurowy
- suszony lubczyk
- ziele angielskie
- sól, pieprz
Dodatkowo:
- wydmuszki z jajek
- groszek konserwowe
- natka pietruszki
- cytryna do podania
Jak zrobić wielkanocne zimne nóżki?
Mięso, marchewkę, pietruszkę, seler, opaloną nad ogniem cebulę, lubczyk, liść laurowy i ziele angielskie włóż do garnka. Zalej zimną wodą, aby przykrywała lekko wszystkie składniki. Gotuj na małym ogniu, aż powstanie esencjonalny wywar. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
W tym czasie przygotuj wydmuszki. Zrób w skorupkach delikatne otwory, wylej jajka, a skorupki sparz, żeby pozbyć się bakterii. Z wywaru odlej 2 szklanki i wymieszaj z żelatyną i odstaw. Do wydmuszek powkładaj kawałki ugotowanego mięsa, pokrojoną w kostkę marchewkę, groszek, posiekaną natkę pietruszki.
Przygotowane składniki zalej zimnym wywarem wymieszanym z żelatyną. Wstaw do lodówki na kilka godzin, żeby powstała galaretka. Po tym czasie pokrusz skorupki jajek. Gotowe galaretki podaj z plastrami cytryny.
Na Wielkanoc przygotuj schab pieczony. Do mięsa przygotuj konfiturę z czerwonej cebuli. Potrawa zachwyci każdego.