Smakosze.pl

screen z filmu pochodzi z kanału Moje Domowe Jedzenie na YouTube

Zapomnij o zwykłych zimnych nóżkach. Galaretki w kształcie jajek są 100 razy bardziej efektowne

17 Marca 2023

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Galaretki drobiowe przygotowane w wydmuszkach po jajkach będą wyglądać zjawiskowo na świątecznym stole. Galaretka z piersi kurczaka, marchewki i groszku jest wielkanocnym hitem, którego nie może zabraknąć.

Galaretki w kształcie jajek są totalnym hitem na Wielkanoc

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Już za moment zaczniemy przyrządzać pieczenie, zimne nóżki, zakwasy na żurek i wiele innych dań. Zimne nóżki są dość czasochłonne. Zamiast nich przygotujmy galaretki drobiowe, które zrobimy z piersi kurczaka i warzyw.

Galaretki drobiowe koniecznie przygotujmy w skorupkach po jajkach. Jajka wykorzystamy np. do ciast. Pamiętajmy, żeby sparzyć wydmuszki przed włożeniem do nich mięsa i warzyw. Na skorupkach mogą znajdować się bakterie Salmonelli, więc wrzątek jest absolutnie konieczny.

Gotowe galaretki drobiowe podajemy z plastrami cytryny, ewentualnie z octem. Galaretki w kształcie jajek będą wyglądać zjawiskowo na wielkanocnym stole. Przepis i zdjęcia wykorzystane w artkule pochodzą z kanału Moja Domowe Jedzenie na YouTube. 

ile kosztuje kalafior?

Kalafior stanie się towarem luksusowym? Nie do wiary, ile teraz kosztuje

CZYTAJ DALEJ

Przepis na galaretki drobiowe na Wielkanoc

Składniki na wywar:
  • filet z kurczaka
  • pietruszka
  • pół selera
  • marchew
  • cebula
  • 2 łyżki żelatyny
  • liść laurowy
  • suszony lubczyk
  • ziele angielskie
  • sól, pieprz
Dodatkowo:
  • wydmuszki z jajek
  • groszek konserwowe
  • natka pietruszki
  • cytryna do podania

 

Jak zrobić wielkanocne zimne nóżki?

Mięso, marchewkę, pietruszkę, seler, opaloną nad ogniem cebulę, lubczyk, liść laurowy i ziele angielskie włóż do garnka. Zalej zimną wodą, aby przykrywała lekko wszystkie składniki. Gotuj na małym ogniu, aż powstanie esencjonalny wywar. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

W tym czasie przygotuj wydmuszki. Zrób w skorupkach delikatne otwory, wylej jajka, a skorupki sparz, żeby pozbyć się bakterii. Z wywaru odlej 2 szklanki i wymieszaj z żelatyną i odstaw. Do wydmuszek powkładaj kawałki ugotowanego mięsa, pokrojoną w kostkę marchewkę, groszek, posiekaną natkę pietruszki.

Przygotowane składniki zalej zimnym wywarem wymieszanym z żelatyną. Wstaw do lodówki na kilka godzin, żeby powstała galaretka. Po tym czasie pokrusz skorupki jajek. Gotowe galaretki podaj z plastrami cytryny. 

Na Wielkanoc przygotuj schab pieczony . Do mięsa przygotuj konfiturę z czerwonej cebuli . Potrawa zachwyci każdego.

galaretki drobiowe.jpg
screen z filmu pochodzi z kanału Moje Domowe Jedzenie na YouTube
ryby

Kiedyś cieszyła się popularnością, dziś przed nią przestrzegają. Najgorszy możliwy wybór ryby

CZYTAJ DALEJ
Błyskawiczna surówka z kalafiona

Surówka lepsza niż z restauracji. Nie uwierzysz, co jest głównym składnikiem

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Kucharka pokazała przepis na ciasto na pierogi. Te proporcje są najlepsze
Czytaj więcej >

Przepisy

Wachowicz ulepszyła przepis na zwykłą surówkę z selera. Ten dodatek jest strzałem w 10
Czytaj więcej >

Przepisy

W sklepie kosztuje fortunę, a Lewandowska robi je za grosze. Przepis na ten napój jest hitem
Czytaj więcej >

Przepisy

Zapomnij o zwykłej jarzynowej. Wielkanocna sałatka jajeczna cioci Eli smakuje lepiej niż z restauracji
Czytaj więcej >

Przepisy

Kotlety drwala są lepsze niż mielone i schabowe razem wzięte. Nawet Okrasa wziąłby przepis
Czytaj więcej >

Przepisy

Przenigdy nie wyrzucaj zielonej części pora. Jest genialny sposób na jej wykorzystanie
Czytaj więcej >
Magdalena Patacz

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]