Smakosze.pl

screen z filmu pochodzi z kanału Moje Domowe Jedzenie na YouTube

Zapomnij o zwykłych zimnych nóżkach. Galaretki w kształcie jajek są 100 razy bardziej efektowne

17 Marca 2023

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Galaretki drobiowe przygotowane w wydmuszkach po jajkach będą wyglądać zjawiskowo na świątecznym stole. Galaretka z piersi kurczaka, marchewki i groszku jest wielkanocnym hitem, którego nie może zabraknąć.

Galaretki w kształcie jajek są totalnym hitem na Wielkanoc

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Już za moment zaczniemy przyrządzać pieczenie, zimne nóżki, zakwasy na żurek i wiele innych dań. Zimne nóżki są dość czasochłonne. Zamiast nich przygotujmy galaretki drobiowe, które zrobimy z piersi kurczaka i warzyw.

Galaretki drobiowe koniecznie przygotujmy w skorupkach po jajkach. Jajka wykorzystamy np. do ciast. Pamiętajmy, żeby sparzyć wydmuszki przed włożeniem do nich mięsa i warzyw. Na skorupkach mogą znajdować się bakterie Salmonelli, więc wrzątek jest absolutnie konieczny.

Gotowe galaretki drobiowe podajemy z plastrami cytryny, ewentualnie z octem. Galaretki w kształcie jajek będą wyglądać zjawiskowo na wielkanocnym stole. Przepis i zdjęcia wykorzystane w artkule pochodzą z kanału Moja Domowe Jedzenie na YouTube. 

ile kosztuje kalafior?

Kalafior stanie się towarem luksusowym? Nie do wiary, ile teraz kosztuje

CZYTAJ DALEJ

Przepis na galaretki drobiowe na Wielkanoc

Składniki na wywar:
  • filet z kurczaka
  • pietruszka
  • pół selera
  • marchew
  • cebula
  • 2 łyżki żelatyny
  • liść laurowy
  • suszony lubczyk
  • ziele angielskie
  • sól, pieprz
Dodatkowo:
  • wydmuszki z jajek
  • groszek konserwowe
  • natka pietruszki
  • cytryna do podania

 

Jak zrobić wielkanocne zimne nóżki?

Mięso, marchewkę, pietruszkę, seler, opaloną nad ogniem cebulę, lubczyk, liść laurowy i ziele angielskie włóż do garnka. Zalej zimną wodą, aby przykrywała lekko wszystkie składniki. Gotuj na małym ogniu, aż powstanie esencjonalny wywar. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

W tym czasie przygotuj wydmuszki. Zrób w skorupkach delikatne otwory, wylej jajka, a skorupki sparz, żeby pozbyć się bakterii. Z wywaru odlej 2 szklanki i wymieszaj z żelatyną i odstaw. Do wydmuszek powkładaj kawałki ugotowanego mięsa, pokrojoną w kostkę marchewkę, groszek, posiekaną natkę pietruszki.

Przygotowane składniki zalej zimnym wywarem wymieszanym z żelatyną. Wstaw do lodówki na kilka godzin, żeby powstała galaretka. Po tym czasie pokrusz skorupki jajek. Gotowe galaretki podaj z plastrami cytryny. 

Na Wielkanoc przygotuj schab pieczony . Do mięsa przygotuj konfiturę z czerwonej cebuli . Potrawa zachwyci każdego.

galaretki drobiowe.jpg
screen z filmu pochodzi z kanału Moje Domowe Jedzenie na YouTube
ryby

Kiedyś cieszyła się popularnością, dziś przed nią przestrzegają. Najgorszy możliwy wybór ryby

CZYTAJ DALEJ
Błyskawiczna surówka z kalafiona

Surówka lepsza niż z restauracji. Nie uwierzysz, co jest głównym składnikiem

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Już nie gotuję wody na herbatę. Teściowa zdradziła mi lepszy sposób, od razu poczujesz różnicę
Czytaj więcej >

Przepisy

Natnij kapustę w ten sposób i wypchaj mięsem mielonym. Taki obiad bije na głowę nawet gołąbki
Czytaj więcej >

Przepisy

Ułóż śliwki na patelni, dodaj orzechy i zalej wszystko ciastem. Ten jesienny deser zrobisz w 15 minut
Czytaj więcej >

Przepisy

Z tą zupą zrzuciłam już 4 kg. Możesz ją jeść codziennie i chudnąć, smak powala na łopatki
Czytaj więcej >

Przepisy

To mój ulubiony sposób na ziemniaki. Żałuję, że wcześniej nie pomyślałam o tym dodatku
Czytaj więcej >

Przepisy

Gotuję ryż i mieszam z marchewką. Gdy zrobiłam ten obiad po raz pierwszy, mąż prosił o dwie dokładki
Czytaj więcej >
Magdalena Patacz

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Kroję jabłka i mieszam je z płatkami owsianymi. Po chwili mam pyszne śniadanie dla całej rodziny
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Zapomnij o smażeniu naleśników na patelni. Teraz robi się je w piekarniku, wychodzą bajecznie puszyste
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Taką surówkę z ogórków robiła moja mama. Pasuje do każdego dania, mizeria może się schować
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wlewam colę do miski i dodaję kilka składników. Mąż pukał się w głowę, teraz sam błaga o ten deser
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Kładę mięso na pieczywie i zalewam sosem. Ten obiad jest tak pyszny, że mogę go jeść codziennie
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Gotuję wodę i wsypuję do niej kakao. Po chwili mogę zajadać się najlepszym przysmakiem
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Kroję jabłka i mieszam je z płatkami owsianymi. Po chwili mam pyszne śniadanie dla całej rodziny
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Zapomnij o smażeniu naleśników na patelni. Teraz robi się je w piekarniku, wychodzą bajecznie puszyste
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Taką surówkę z ogórków robiła moja mama. Pasuje do każdego dania, mizeria może się schować
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wlewam colę do miski i dodaję kilka składników. Mąż pukał się w głowę, teraz sam błaga o ten deser
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Kładę mięso na pieczywie i zalewam sosem. Ten obiad jest tak pyszny, że mogę go jeść codziennie
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Gotuję wodę i wsypuję do niej kakao. Po chwili mogę zajadać się najlepszym przysmakiem
Czytaj więcej >