Przenigdy nie wyrzucaj łodyg z brokuła. Nie żartujemy, przyrządzisz z nich najlepszy majonez, bije na głowę sklepowe
Wyrzucasz łodygi z brokuła do kosza? Zupełnie niepotrzebnie marnujesz świetny produkt. Z tej części warzywa możesz przyrządzić rewelacyjny roślinny majonez. Domowy sos jest bardzo zdrowy i niezwykle smaczny, a do tego dużo tańszy niż jego kupne odpowiedniki.
Majonez z łodyg brokuła do genialny pomysł na ich zagospodarowanie
Majonez z brokułowych łodyg przygotujesz szybko i prosto. Potrzeba do niego zaledwie kilku składników. Najbardziej podchwytliwym z nich jest aquafaba, czyli woda z gotowania ciecierzycy. Najlepiej więc kręcenie majonezu zaplanować sobie z wyprzedzeniem, aby wejść w jej posiadanie.
Łodygi brokuła mają tyle samo witamin, co jego pozostała część. Szkoda, żeby takie bogactwo wylądowało w śmietniku. Pomysłowy majonez jest idealnym sposobem na to, by do tego nie dopuścić. Sos poza smakiem cieszył będzie także prozdrowotnymi właściwościami.
Makłowicz przypomniał przepis na prażuchy. Zapomniany przysmak wraca do łaskPrzepis na majonez z łodyg brokuła
Składniki:
- 1 łodyga z brokuła
- ½ szklanki oliwy z oliwek
- 2 łyżki wody z ciecierzycy
- 1 łyżeczka soku z limonki
- sól morska do smaku
Najprostszy i najlepszy majonez z brokuła krok po kroku
Łodygę brokuła na majonez pokrój w mniejsze kawałki. Włóż ją do niewielkiego garnuszka i zalej zimną wodą. Dodaj sól, wstaw na ogień i gotuj do miękkości. Po ugotowaniu warzywo odsącz i odstaw do ostudzenia.
Po upływie tego czasu brokułowe łodygi włóż do blendera. Dodaj do nich oliwę i zmiksuj składniki na gładko. Następnie do masy dolej wodę z ciecierzycy. Ponownie całość zblenduj.
Majonez z łodygi brokuła dopraw do smaku. Dodaj do niego w tym celu sok z limonki i ewentualnie jeszcze odrobinę soli. Wymieszaj wszystko razem i przełóż do czystego słoiczka. Majonez z łodygi brokuła przechowuj w lodówce przez maksymalnie 10 dni. Brokuł to nie jedyny zaskakujący składnik na majonez. Ceny sosu w sklepach wołają o pomstę do nieba.