Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Makłowicz przypomniał przepis na prażuchy. Zapomniany przysmak wraca do łask
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 17.03.2023 20:28

Makłowicz przypomniał przepis na prażuchy. Zapomniany przysmak wraca do łask

prażuchy według przepisu Roberta Makłowicza
screeny z filmu pochodzą z kanału Robert Makłowicz na YouTube

Szukasz pomysłu na szybki, tani i wyjątkowo smaczny obiad? Koniecznie zrób beskidzkie prażuchy z bryndzą. Robert Makłowicz podzielił się przepisem na kultowe kluchy z dodatkiem słoniny. Obiad będzie gotowy błyskawicznie.

Beskidzkie prażuchy z bryndzą. Proste i pyszne danie regionalne

Pan Robert Makłowicz od kilku lat prowadzi kanał na YouTube, na którym przyrządza wyśmienite dania i zdaje relacje ze swoich podróży. Niedawno na jego kanale pojawił się przepis na beskidzkie prażuchy z mąki pszennej.

Makłowicz na początku uprażył mąkę na patelni, żeby nabrała orzechowego aromatu, następnie produkt połączył z wrzącą wodą. Do dania wykorzystał 1,5 szklanki mąki i 1,5 szklanki wrzątku. Bardzo ważne jest zachowanie proporcji. Mąkę i wodę zawsze dodajemy w takiej samej ilości.

Gotowe prażuchy Makłowicz podaje z tłuszczem i skwarkami ze słoniny oraz pokruszoną bryndzą. Danie smakuje obłędnie. Przepis i zdjęcia wykorzystane w artykule pochodzą z kanału Robert Makłowicz na YouTube.

 

Zauważyłeś biały nalot na miodzie? Wyjaśniamy, czy jest się czego obawiać

Beskidzkie prażuchy według przepisu Roberta Makłowicza

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej grubo mielonej
  • 1,5 szklanki wrzątku
  • bryndza
  • wędzona słonina

Jak zrobić prażuchy z mąki pszennej?

Mąkę wsyp na suchą patelnię i praż przez kilka minut, aż zacznie pachnieć orzechami. Mieszaj co jakiś czas łyżką, aby rozbić grudki i żeby mąka się nie przypaliła. 

Mąkę wsyp do garnka, który można wstawić do piekarnika. Wlej 1,5 szklanki wrzątku i mieszaj, żeby powstała gładka masa i żeby nie było grudek. Garnek przykryj i włóż do nagrzanego do 170 stopni C piekarnika na około 20 minut.

W tym czasie pokrój słoninę w kostkę i zrób z niej skwarki. Wyjmij garnek z prażuchami z piekarnika. Łyżkę namocz w tłuszczu, który powstał po wytopieniu słoniny i nabierz prażuchy. Prażuchy przełożone na talerz polej skwarkami i dodaj pokruszoną bryndzę.

Robert Makłowicz zdradził przepis na obłędny, puszysty sernik. Pan Robert przygotował również omlet dla Karola Okrasy- w tym artykule dowiesz się, z jakim składnikiem go zrobił.

prażuchy.jpg
screen z filmu pochodzi z kanału Robert Makłowicz na YouTube