Lewandowska pokazała przepis na ciasto ze śliwkami. 1 szczegół od razu rzuca się w oczy
Szukacie pomysłu na świetne ciasto ze śliwkami? Przepis Anny Lewandowskiej na przysmak w wersji bezglutenowej ma szansę wam się spodobać. Wypiek przygotowuje się niemalże ekspresowo, a jest lekki i obłędnie pyszny. Spróbujecie?
Nikt chyba nie jest w stanie oprzeć się delikatnemu ciastu z ze śliwkami. Przygotowana według przepisu Anny Lewandowskiej słodycz pięknie pachnie i kusi lekkością. Do jej zrobienia użyjemy zdrowych składników i bezglutenowej mąki — każdy będzie mógł się skusić.
Przepis na bezglutenowe ciasto ze śliwkami Anny Lewandowskiej
Składniki:
-
8-10 większych śliwek
-
4 jaja
-
160 g cukru kokosowego
-
ok. 60 g mąki kukurydzianej
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia
-
45 g masła klarowanego lub margaryny
-
20 g wody
-
15 ml octu jabłkowego
-
esencja waniliowa w płynie
Jak upiec bezglutenowe ciasto ze śliwkami? Anna Lewandowska zna prosty sposób
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Masło topimy w rondelku i studzimy je. Do dużej miski wbijamy jaja, a następnie ubijamy je wraz z cukrem kokosowym. Wlewamy wodę, ostudzony tłuszcz i ocet.
Dodajemy ekstrakt z wanilii, proszek do pieczenia i mąkę kukurydzianą. Całość dokładnie mieszamy , po czym połowę masy przenosimy do wyłożonej papierem do pieczenia prostokątnej formy lub tortownicy o średnicy 26 cm.
Układamy na niej połowę porcji oczyszczonych śliwek, a następnie zalewamy je pozostałym ciastem. Wierzch także przykrywamy owocami. Ciasto ze śliwkami pieczemy przez 45 minut. Podajemy po całkowitym wystudzeniu. Smacznego.
Na naszej stronie znajdziecie też inne pomysły na wykorzystanie śliwek. W tym artykule zdradzamy jak zrobić z nich powidło, korzystając z piekarnika . Ten natomiast zdradza świetny patent na śliwki w occie .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Niezwykłe placki z kapusty. Mocna konkurencja dla ziemniaczanych
-
Sycąca sałatka ziemniaczana. Aromatyczny składnik dodaje jej smaku
-
Szybkie ciasto bez pieczenia. Montenegro stanie się ulubionym, rodzinnym łakociem
Źródło: hpba