Lewandowska pokazała przepis na zupę z dyni. Dodaje do niej coś wyjątkowego
Zupa z dyni jest smaczną i sycącą propozycją na jesienny obiad. Anna Lewandowska doprawia ją kardamonem, dzięki czemu nabiera niezwykłego aromatu i staje się jeszcze smaczniejsza. Kremowe danie nie ma sobie równych — musicie spróbować.
Dobra zupa z dyni skusi niejednego smakosza. Sycące połączenie jesiennego warzywa z ziemniakami i aromatycznymi przyprawami przyjemnie was rozgrzeje. Najistotniejszym dodatkiem jest kardamon, który doskonale podkreśli smak i sprawi, że cały dom wypełni się przyjemnym zapachem. Skusicie się?
Przepis na wyśmienitą zupę z dyni Anny Lewandowskiej
Składniki:
-
1 dynia Hokkaido o masie do 2 kg
-
około 400 g ziemniaków
-
1 większa cebula
-
2 ząbki czosnku
-
5-6 cm kawałek imbiru
-
1 litr warzywnego bulionu
-
1 puszka mleczka kokosowego
-
1 płaska łyżka kurkumy
-
2 łyżeczki kardamonu
-
2 łyżki oliwy z oliwek
-
garść pestek dyni do podania
-
sól i pieprz w ilości do smaku
Jak przygotować aromatyczną zupę z dyni? Anna Lewandowska wykorzystuje kardamon
Ziemniaki obieramy i myjemy. Kroimy je w kostkę. Dynię szorujemy, rozcinamy i usuwamy pestki wraz z nitkowatym miąższem. Możemy ją obrać ze skórki, lecz nie musimy — jest jadalna i delikatnie zagęści przygotowywaną zupę. Warzywo również kroimy w kostkę.
W dużym garnku umieszczamy bulion i doprowadzamy go do wrzenia. Wrzucamy warzywa i gotujemy je do miękkości, czyli 7-12 minut, zależnie od wielkości cząstek. Cebulę pozbawiamy łupiny i siekamy. Podobnie postępujemy z czosnkiem. Imbir obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i dusimy na niej cebulę. Gdy się zeszkli, wrzucamy imbir i czosnek. Aromatyczne warzywa dodajemy do garnka z dynią i ziemniakami. Wlewamy też mleczko kokosowe i wsypujemy kurkumę oraz kardamon.
Całość blendujemy na gładką masę, po czym doprawiamy solą oraz pieprzem. Podajemy posypane prażonymi pestkami dyni wraz z grzanką. Smacznego.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na aromatyczne zupy. Szczelnie polecamy sycąca pomidorową z czerwoną soczewicą . Spróbujcie także obłędnej pieczarkowej Strzelczyka — zachwyci kremową konsystencją.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Zapomnij o smażeniu jajecznicy. Inny sposób jej przyrządzenia jest jeszcze lepszy
-
Jak wykorzystać wodę po kiszonych ogórkach? Przenigdy jej nie wylewaj
-
Obłędne gruszki w czekoladzie. Elegancki deser na wyjątkowe okazje
Źródło: hpba